Ολοκληρώθηκε η πρώτη μάχη για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης και με μετατροπή του κοινοβουλίου σε προεκλογική αρένα, ολοκληρώθηκε η πρώτη μάχη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι τυπικές διαδικασίες της οποίας εκκίνησαν την Τετάρτη.
Πλέον, η πολιτική αντιπαράθεση, αναμένεται να μεταφερθεί στην 46μελή Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, η οποία εκλέγει προεδρείο την Πέμπτη, ώστε να υποβάλει την έκθεσή της εντός δύο μηνών και συγκεκριμένα έως τις 15 Ιανουαρίου, όπως εισηγήθηκε στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής και ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια. Ο χρόνος εργασιών της Επιτροπής άλλωστε πρόκειται να αποτελέσει άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης, αφού ΝΔ και ΔΗΣΥ ζήτησαν ήδη τρίμηνη προθεσμία, ενώ με την άποψη μεγαλύτερης ευχέρειας χρόνου συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας άνω των 10 ωρών, χαρακτηρίστηκε από το σκληρό – έπειτα από μήνες – μπρα ντε φερ του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΝΔ, με αρκετή δόση ειρωνείας, προεκλογικό τόνο και επίκεντρο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις σχέσεις κράτους εκκλησίας και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων σε συνδυασμό με την ανομία που επικρατεί σήμερα στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πέραν της ανταλλαγής πυρών εφ’ όλης της ύλης, στα επί της ουσίας ενδιαφέροντα, καταγράφηκε η διαφορετική ερμηνεία του Συντάγματος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, που απειλεί να βάλει «φωτιά» στη διαδικασία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενους συγκεκριμένους συνταγματολόγους, ακόμη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ισχυρίστηκε ότι όσα ψηφίσει η παρούσα Βουλή δεσμεύουν την επόμενη ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης. «Υπάρχει ήδη απόφαση του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου που κάνει αυτή την ερμηνεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε επικρίνει σφόδρα τον πρόεδρο της ΝΔ για «αλλοπρόσαλλες απόψεις» που δεν ταιριάζουν σε αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά στον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού. «Αυτή η άποψη είναι ακραία μειοψηφική στον κύκλο των Συνταγματολόγων. Αν κινηθείτε σε αυτή τη γραμμή τινάζετε στον αέρα τη διαδικασία της αναθεώρησης», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας κατηγορήσει νωρίτερα τον πρωθυπουργό για προσπάθεια «Συριζοποίησης» της Συνταγματικής Αναθεώρησης και «συνταγματικό ακτιβισμό». Το λεκτικό πινγκ-πονγκ των δύο αρχηγών μάλιστα ήταν τόσο παρατεταμένο, που προκάλεσε την οργή των αρχηγών των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά μπαίνει «σφήνα» στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, κατηγορώντας τους δύο άνδρες αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής για διάλυση κι ευτελισμό του κοινοβουλίου.
Οι σκληρές εκφράσεις, δε, της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως η επανάληψη του χαρακτηρισμού «βαρίδι της Αριστεράς» για τον Αλέξη Τσίπρα, πυροδότησε μία οξύτατη αντιπαράθεση μαζί του, καθώς σημειωτέον ο πρωθυπουργός έπειτα από πάρα πολλούς μήνες έμεινε στην αίθουσα για να την ακούσει. Αιχμή της κόντρας τους ήταν η στρατηγική του καθενός, η σκανδαλολογία με «καρφιά» για πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διώκονται όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου εκ μέρους του κ. Τσίπρα και η ανταλλαγή πυρών περί σύμπλευσης με τη ΝΔ και συνεργασία με το «ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ», που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην αντιπαράθεση. Για διαδικασία «παρωδία» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας σκόπιμα στημένο παιχνίδι δικομματισμού, που αποδεικνύει όπως τόνισε ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες προεκλογικού χαρακτήρα, για να στηθεί ο κάλπικος καυγάς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι προχωράει από τις προεκλογικές διακηρύξεις του που οι άλλες έμειναν στα χαρτιά και να χρυσώσει το χάπι της κατηφόρας του».
Αιχμές περί υπερίσχυσης του «συντηρητικού λαϊκισμού» και των «άγονων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων», ως εμπόδια σε μια τολμηρή αναθεώρηση του Συντάγματος, άφησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας καυστικά τις αλλεπάλληλες «κοκορομαχίες». Την εκτίμηση ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης δεν θα προχωρήσει διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, λόγω των διαφορετικών απόψεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, που δεν εξασφαλίζουν όπως είπε τη συναίνεση στην παρούσα Βουλή, με αποτέλεσμα στην επόμενη να απαιτούνται 180 ψήφοι. «Θα υπάρχουν 180 στην επόμενη Βουλή; Εδώ θα δυσκολευτεί να σχηματιστεί κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed