Εντυπωσίασε ο Σταύρος Σπαθής με την ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής, πιστός στο ραντεβού του με την επιτυχία, έκανε μια ακόμη σήμερα το απόγευμα μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων αναπτύσοντας το θέμα: «Επιχειρηματικότητα-Απασχόληση και Υποδομές σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον».
Η ομιλία του κ. Σπαθή, αλλά και των υπόλοιπων εκπρόσωπων των Επιμελητηρίων των Ιονίων Νήσων εντάχθηκε από τους διοργανωτές στην ενότητα Επιχειρηματικότητα – Υποδομές – Απασχόληση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων και Εμπορίου, Διονύσης Μπάστας πήρε πρώτος τον λόγο και επικεντρώθηκε σε τρία πράγματα, προκειμένου η επιχειρηματικότητα να ανθίσει ακόμη περισσότερο στα Επτάνησα. Ο κ. Μπάστας έμεινε περισσότερο στην τυποποίηση των προϊόντων, στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στην γραφειοκρατία που ακόμη ζει και βασιλεύει στο ελληνικό κράτος, ειδικά τώρα την περίοδο της κρίσης. Ο Ιάκωβος Κονταράτος από το Επιμελητήριο της Ζακύνθου ανέπτυξε το θέμα των υποδομών και την παράλληλη πορεία που θα πρέπει να έχουν αυτές με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος του ΕΟΕΑΝ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, μίλησε για το νέο και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο που θα πρέπει να έχουν τα νησιά μας τονίζοντας την ανάγκη του Μεταφορικού Ισοδύναμου και την μείωση του ΦΠΑ. Από το Επιμελητήριο της Κέρκυρας ο Σπύρος Σπαής, που ανακάτεψε λίγο την σούπα και στενοχώρησε αρκετούς από αυτούς που ήταν μέσα στην αίθουσα. Ο Διονύσης Γεωργόπουλος από την εταιρία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ ανέπτυξε το θέμα: «Η διαχείριση των φυσικών πόρων συστατικό της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης». Αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΕ, Βαγγέλη Βολτέρα, ο οποίος απέσπασε θερμότατο χειροκρότημα από το κοινό.

«Θέλουμε επιχειρήσεις που να αντέξουν στον χρόνο»
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι πλέον αυξημένο το ενδιαφέρον τόσο για τον σχεδιασμό αναπτυξιακών στρατηγικών ως χάραξη πολιτικής όσο και για την υλοποίηση αυτών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο», είπε ο κ. Σπαθής και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μας οδηγεί στην ανάγκη ανασυγκρότησης, αλλά και η επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που καθιστά αναγκαία την εναρμόνισή μας με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική στα Ιόνια Νησιά που μας δείχνει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατανομή της απασχόλησης στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας χαρακτηρίζεται από την στροφή στον τριτογενή τομέα, που απασχολεί το 70% των συνολικά απασχολούμενων της Περιφέρειας. Στο επίπεδο του προβληματισμού μου δεν είναι απλά η εμφάνιση νέων επιχειρήσεων ή εν δυνάμει επιχειρηματικών προτάσεων και σχεδίων. Η επιχειρηματικότητα ενισχύεται από την προσέλκυση επενδύσεων και περισσότερες επιχειρήσεις συνεπάγεται λιγότερη ανεργία. Ωστόσο, δεν θέλουμε απλά νέες επιχειρήσεις, αλλά επιχειρήσεις που να αντέξουν στον χρόνο. Δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα αν δεν καταφέρουμε να γίνουμε αρωγός στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που έχει ανοίξει πληγές και πρέπει να τις επουλώσουμε».

«Πρέπει να σπάσουμε την ασφάλεια των στεγανών μας»
«Ως Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης δεν επιδιώκουμε μόνο την καταγραφή των προβλημάτων των επιχειρήσεων, αλλά προσπαθούμε να δίνουμε και λύσεις. Προσπαθούμε να αποτελέσουμε μοχλό πίεσης για τον σχεδιασμό προγραμμάτων επιχειρηματικής επανεκκίνησης, ενώ πρόσφατα προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις παλαιών οφειλών των μελών μας. Επιζητούμε και επικροτούμε την ανάπτυξη των υπηρεσιών του τριτογενή τομέα, αλλά παράλληλα χρήζουν στήριξης τόσο ο πρωτογενής όσο και ο δευτερογενής. Ένας νέος μας στόχος είναι ο θεματικός τουρισμός (πολιτιστικός, γαστρονομικός, θρησκευτικός, ιατρικός, εκπαιδευτικός), αλλά και ο αγροτουρισμός και ο οινοτουρισμός. Ως Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης το επόμενο χρονικό διάστημα δεσμευόμαστε στην παρουσίαση ιδεών και μια σειρά δραστηριοτήτων για την προώθηση και υλοποίηση σχεδίων ανάπτυξης θεματικού τουρισμού αγκαλιάζοντας επιχειρήσεις όλων των παραγωγικών κλάδων. Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων προς επίτευξη μιας γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης. Τα Επιμελητήρια πρέπει να είναι στραμμένα προς το εσωτερικό τους (επιχειρήσεις), αλλά να έχουν και την οπτική της εξωστρέφειας προκειμένου να λειτουργούν ως δίαυλος επικοινωνίας με τις υπόλοιπες δομές. Πρέπει να σπάσουμε την ασφάλεια των στεγανών μας και να νοιώσουμε την βαθιά ανάγκη πως ο καθένας κατέχει ένα τμήμα της αλήθειας και πως για να αναπτυχθεί ο τόπος θέλει τη συνεργασία όλων των κλάδων, την παραγωγή, την μεταποίηση, την εμπορία, το πανεπιστήμιο, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους πολίτες».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed