Σοβαρό επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας στα στενά του Κερτς

Σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν χθες τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς.
Η Μόσχα επιβεβαίωσε το συμβάν και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα». Στην αναμέτρηση της Κυριακής τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο. Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου. Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ’ άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00.
Εν τω μεταξύ, ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής, μετέδωσε ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός. «Ακτιβιστές καίνε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά στο ρωσικό προξενείο στο Λβιβ», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 24». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς. Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το κτίριο με δεκάδες καπνογόνα, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία. Με αφορμή το σοβαρό περιστατικό συγκαλείται εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την έκτακτη σύγκληση ζήτησαν σύμφωνα με διπλωμάτες τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία. Η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας). Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς. Σημειώνεται πως το στενό του Κερτς, είναι η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed