Συγκινησιακή φόρτιση λόγω Μαρίας Σκλαβουνάκη και βράβευση των πρώην προέδρων του Επιμελητηρίου

Από όλους κύλησε ένα δάκρυ από μάτια, ενώ κάποιοι άλλοι έκλαψαν, κρυφά ή φανερά, στο άκουσμα του προέδρου του Επιμελητηρίου, Σταύρου Σπαθή, ότι η αίθουσα συνεδριάσεων-εκδηλώσεων ονομάζεται αίθουσα «Μαρία Σκλαβουνάκη».
Ήταν η καλύτερη εκδήλωση που έχει διοργανώσει το Επιμελητήριο εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο η απουσία-παρουσία της Μαρίας Σκλαβουνάκη ήταν τόσο έντονη στην αίθουσα, που αν γύριζες το κεφάλι σου δίπλα σου νόμιζες ότι θα την δεις μπροστά σου. Η συγκινησιακή φόρτιση ήταν μεγάλη, με τον σύζυγό της, Κώστα Γρηγορόπουλο, να κλαίει με λιγμούς και τον Σταύρο Σπαθή πάνω στο βήμα να μπερδεύει τα λόγια του από την συγκίνηση. Η οικογένειά της ήταν εκεί, όλοι οι φίλοι της ήταν εκεί, απλός κόσμος και πολλοί επαγγελματίες του νησιού μας βρέθηκαν σήμερα το βράδυ στο Επιμελητήριο για αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση. «Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο που έδωσε την ψυχή του σε αυτό που πίστευε πως ωφελεί όλους μας», είπε ο κ. Σπαθής και συνέχισε: «Ξεκίνησε από τον Εμπορικό Σύλλογο της ΚΡΑΝΗΣ στον οποίο διετέλεσε γραμματέας και παράλληλα βρέθηκε και στη θέση του μέλους επί σειρά ετών του Επιμελητηρίου. Η Μαρία για όλους εμάς αποτέλεσε και θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Όχι μόνο για τον λόγο της, αλλά για την δύναμη ψυχής που επέδειξε από την αρχή ως το τέλος σε κάθε δυσκολία που ορθωνόταν. Η Μαρία ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος και οι λέξεις κάποιες φορές μοιάζουν φτωχές για να περιγράψουν μια προσωπικότητα όπως εκείνη. Μαρία, όλοι εμείς σε έχουμε στην καρδιά και το μυαλό μας και το γεγονός ότι η κεντρική αίθουσα του Επιμελητηρίου φέρει πλέον το όνομά σου, θα αποτελεί πλέον τον φάρο που θα φωτίζει το έργο μας και θα συμβολίζει τον κοινό μας αγώνα τόσο για την στήριξη των επαγγελματιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης όσο και της ευρύτερης κοινωνίας».

Η Ανάσταση του Λαζάρου και η βράβευση των πρώην προέδρων
Η Βουλευτής του νομού μας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση λόγω υποχρεώσεών της στη Βουλή, ωστόσο έστειλε χαιρετισμό. Έντονα συγκινημένος παρουσιάστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Μαρία Σκλαβουνάκη, αλλά και για το έργο που έχει ξεκινήσει να επιτελεί το Επιμελητήριο τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να παραγνωρίσει την συνεισφορά όλων των προηγούμενων προέδρων. Ο Αντιδήμαρχος, Ευάγγελος Κεκάτος, ιδιαίτερα συγκινημένος και αυτός, μίλησε για το χαμόγελο της Μαρίας Σκλαβουνάκη που λείπει από το Λιθόστρωτο, αλλά και για την… ανάσταση του Λαζάρου, αφού έτσι παρομοίασε το νέο ξεκίνημα του Επιμελητηρίου μετά την αλλαγή στην διοίκηση πέρσι τον Δεκέμβριο. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ενώ επιστολή έστειλε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Δημήτρης Ατσάρος. Στη συνέχεια η Ελένη Λουκέρη που ήταν η υπεύθυνη της αποψινής βραδιάς καλούσε προς βράβευση τους πρώην προέδρους. Πρώτος βραβεύθηκε ο Σπυρίδων Ρόκκος (9-10-1978/31-12-1982), την πλακέτα του οποίου παρέλαβε ο κ. Χαρίτσης, αφού κανένα μέλος από την οικογένειά του δεν κατάφερε να βρεθεί σήμερα στην Κεφαλονιά. Την βράβευση έκανε το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, Σωτήρης Βλάχος. Ακολούθησε η βράβευση του Νικόλα Δρακάτου (1-1-1983/10-5-1986) από τον οικονομικό επίτροπο του Επιμελητηρίου, Γιώργο Λασκαράτο. Σειρά πήρε ο Σπυρογεράσιμος Ατσάρος (11-5-1986/17-12-1993), την πλακέτα του οποίο παρέλαβε η σύζυγός του από τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, Ανδρέα Παντελιό. Επόμενος ήταν ο Γιάννης Κρούσσος (18-12-1993/31-12-2001), ο οποίος δεν παρέστη λόγω ασθένειας και την πλακέτα παρέλαβε ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου, Χρήστος Καμπανός.

Ο επίτιμος Θεόφιλος Μιχαλάτος και το Mea Culpa στον Αλέκο Καλαφάτη
Τελευταίος που βραβεύθηκε με τιμητική πλακέτα, αλλά με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου ήταν ο μέχρι πέρσι επικεφαλής του Επιμελητηρίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο μακροβιότερος πρόεδρος (1-1-2002/17-12-2017). Από τα χέρια του Σταύρου Σπαθή παρέλαβε την πλακέτα ο κ. Μιχαλάτος, ο οποίος μίλησε στους παρεβρισκόμενους και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ευχαριστώ από καρδιάς τον πρόεδρο, Σταύρο Σπαθή και το Δ.Σ. για αυτή την βραδιά. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος και θα ήθελα να σας συγχαρώ για την απόφασή σας να ονομάσετε την αυτή την αίθουσα, Μαρία Σκλαβουνάκη, μια ελάχιστη προσφορά για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η Μαρία να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Για μένα η σημερινή τελετή δεν είναι μια τυπική τελετή βράβευσης πρώην προέδρων, είναι η απόφασή μας να τιμήσουμε το Επιμελητήριό μας, που με την αδιάκοπη λειτουργία του εδώ και 100 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών μας. Παραλάβαμε και εμείς την σκυτάλη από αξιόλογους προέδρους, υπηρετήσαμε τον θεσμό, κάνοντας όμως και κάποια λάθη. Θέλω να ευχαριστήσω τους αθόρυβους και ακούραστους συνεργάτες μου, την Μπέλλα, την Βαγγελία και τον Νεκτάριο, αλλά και την Σοφία και τον Αλέξανδρο. Δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας για τρεις συνεχόμενες θητείες και ήρθε η δικαίωσή μας. Παραδώσαμε την σκυτάλη στον Σταύρο Σπαθή και στο συμβούλιό του. Σε μια νέα διοίκηση σοβαρή, ικανή και με όραμα ελπίζοντας ότι το Επιμελητήριό μας θα προχωρήσει ακόμη πιο πολύ προς όφελος όλων των εμπόρων και των επαγγελματιών των νησιών μας». Στην διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μιχαλάτος απευθύνθηκε στον πρώην Υπουργό, Αλέκο Καλαφάτη (Υπουργείο Ανάπτυξης) που ήταν παρόν στην αίθουσα και ζήτησε με τον τρόπο του συγνώμη για την όχι και τόσο καλή συνεργασία τους την τριετία 2002-2004.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed