Εμπόλεμη ζώνη για ακόμη μια φορά τα Εξάρχεια

Επεισόδια στα Εξάρχεια. Μια φράση που δυστυχώς έχει γίνει συνώνυμη της επετείου δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από το όπλο του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την “μαύρη” 6η του Δεκέβρη του 2008 όταν ένα παιδί μόλις 15 ετών “έφευγε” τόσο άδικα… Η 10η επέτειος της δολοφονίας, όμως, είχε ό, τι… κάθε χρόνο: Πέτρες, μολότοφ, οδοφράγματα, βεγγαλικά, ξύλα και φωτιές στα Εξάρχεια, με τα επεισόδια να κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω του Associated Press, δίνοντας στην χώρα ένα ακόμη “μετάλλιο” από αυτά που… κανείς δεν θέλει. Οι “ασχήμιες” είχαν φανεί από νωρίς, με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρώτη συγκέντρωση από μαθητές και φοιτητές στα Προπύλαια, κατά την οποία άγνωστοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότωφ, με τις τελευταίες να απαντούν με χημικά. Ωστόσο τα “σπουδαία” θα σημειώνονταν -πού αλλού- στα Εξάρχεια, το βράδυ της Πέμπτης, 06.12.2018, όπου το newsit.gr βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της… μάχης, μεταφέροντάς σας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.
Η δεύτερη πορεία της ημέρας είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 το απόγευμα και μόλις ολοκληρώθηκε, περίπου στις 20:00 το βράδυ, ο… πόλεμος ξεκίνησε. Άγνωστοι είχαν φροντίσει από νωρίς να “οχυρώσουν” τα Εξάρχεια με οδοφράγματα και φωτιές και η σπίθα… άναψε. Αστυνομικοί επιχείρησαν να κάνουν έφοδο για να διαλύσουν τα οδοφράγματα και κάπου εκεί τα επεισόδια ξεκίνησαν. “Βροχή” από μολότοφ, πέτρες και κάθε είδους “πολεμοφόδια” εκτοξεύονταν από τους κουκουλοφόρους, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χημικά. Εδώ να σημειωθεί πως τα επεισόδιο δεν περιορίστηκαν μόνο στην Αθήνα, αφού σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στα Χανιά. Και κάπου εκεί… το βαρύ πυροβολικό! Οι αστυνομικές δυνάμεις έβγαλαν στους δρόμους των Εξαρχείων τον “Αίαντα”. Το ειδικό όχημα που εκτοξεύει νερό με μεγάλη πίεση, σε μια προσπάθειά τους να διαλύσουν τα οδοφράγματα. Ώσπου έφτασε στα Εξάρχεια, ενώ λίγο αργότερα κι ένα δεύτερο τέτοιο όχημα επιστρατεύτηκε από τις Αρχές. Οι εικόνες θύμιζαν… πόλεμο!
Οι “Αύρες” προσπαθούσαν να διαλύσουν τα “οχυρωμένα” Εξάρχεια, οι κουκουλοφόροι συνέχιζαν τα επεισόδια, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ εναντίον των οχημάτων, προσπαθώντας να… αποθαρρύνουν τους οδηγούς από το να συνεχίσουν! Υπήρχαν στιγμές που… άρπαξαν οι ρόδες των οχημάτων, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τις σβήσουν. Όπως προαναφέραμε, με δυο «Αύρες» που μετέβησαν στα Εξάρχεια, η αστυνομία προσπαθούσε να ρίξει τα οδοφράγματα που είχαν στήσει νεαροί κουκουλοφόροι στις οδούς Στουρναρη Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη. Μάλιστα, κάποια στιγμή έπιασε φωτιά κι ένα μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.
Τα επεισόδια συνεχίζονταν με αμείωτους ρυθμούς στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων με κουκουλοφόρους να πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και αλλά αντικείμενα και τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών. Η “Αύρα” προσπαθούσε να… μπει στα Εξάρχεια από την Σπύρου Μερκούρη, για να φτάσει στο σημείο όπου… παρασκευάζονται τα πολεμοφόδια, ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στις 63 είχαν φτάσει μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 06.12.2018, οι προσαγωγές ατόμων για τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι στο μαθητικό φοιτητικό συλλαλητήριο για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και για τα επεισόδια στα Εξάρχεια, το βράδυ, με 13 άτομα να έχουν συλληφθεί. Μάλιστα, κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τραυματία από τα Εξάρχεια, ενώ οι πληροφορίες του newsit.gr κάνουν λόγο και για δεύτερο τραυματία, ο οποίος έχει χτυπήσει στον μηρό πιθανότατα από κρότου-λάμψης. Παράλληλα, στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί και δύο αστυνομικοί. Ο ένας φέρει χτύπημα στο πόδι και ο άλλος έχει υποστεί κάταγμα στο χέρι, έπειτα από χτύπημα με ναυτική φωτοβολίδα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed