Πάλεψε σαν… λιοντάρι ο Σωτήρης Βλάχος, νικητής στις καρδιές μας στις εκλογές του Διεθνούς Επιμελητηρίου

Ήταν μια μάχη, που από την αρχή ξέραμε ότι ήταν άνιση. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου έγιναν χθες το απόγευμα στην Αθήνα και το Επιμελητήριο της Κεφαλονιάς έδωσε ένα ακόμη βροντερό παρόν.
Η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ιδρύθηκε το 1926 με το νομοθετικό διάταγμα Περί ιδρύσεως Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.Η διοικητική και διαχειριστική εποπτεία της ασκείται από το Υπουργείο Εμπορίου. Mέλη της είναι τα 59 Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια της χώρας και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται κυρίως με το εξωτερικό και επιθυμούν να συνεισφέρουν στη διεθνή εκπροσώπηση της ελληνικής οικονομίας και να λάβουν μέρος στη διαμόρφωση των κανόνων διεξαγωγής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας παγκοσμίως. Πρώην Υπουργοί, πρώην Ευρωβουλευτές, πρώην Βουλευτές, εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών και άτομα του ελληνικού και διεθνούς εμπορίου μαζεύτηκαν χθες για να εκλέξουν το Διοικητικού τους Συμβούλιο. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους κολοσσούς ήταν και η Κεφαλονιά, που δια του εκπροσώπου της, Σωτήρη Βλάχου, θέλησε για πρώτη φορά στα χρονικά του Επιμελητηρίου μας να διεκδικήσει μια θέση στο νέο Δ.Σ. με ότι αυτό συνεπαγόταν για τα νησιά μας και τους επαγγελματίες τους. Σωτήρης Βλάχος και Σταύρος Σπαθής έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα και στο τέλος της βραδιάς δέχθηκαν συγχαρητήρια και ενέπνευσαν τον σεβασμό ανθρώπων που οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνώριζαν κατά που πέφτει εμπορικά και γεωγραφικά η Κεφαλονιά.
Στην κάλπη προσήλθαν τα 90 από τα 135 εγγεγραμμένα μέλη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και στην καταμέτρηση βρέθηκαν 89 έγκυρα ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Μόλις έξι μέλη από τους υποψηφίους θα έμπαιναν στο Δ.Σ. και ο Σωτήρης Βλάχος βρέθηκε μια ανάσα από το να μπει σε αυτό. Ο πρώην Υπουργός, Πέτρος Δούκας, ο πρόεδρος των εφοπλιστών, Νίκος Βερνίκος, το μέλος του Δ.Σ. Βασίλης Κούτσης και οι τρεις υποψήφιοι (Γιώργος Ανδρέου, Κυριάκος Μερελής και Στρατής Σαράντου) που στηρίχθηκαν από τα τρία μεγαλύτερα Επιμελητήρια της χώρας (Αθήνας, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης) ήταν το απόλυτα λογικό να εισέλθουν στο νέο Δ.Σ. Ελάχιστα πίσω και με ψήφους που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν ο Σωτήρης Βλάχος, την στιγμή που κάποιοι άλλοι «λαμπεροί» υποψήφιοι μετρούσαν τις πληγές τους από το εκλογικό κάζο. Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου μας μπορεί να μην εκλέχθηκε οριακά στο νέο Δ.Σ., ωστόσο η Κεφαλονιά ακούστηκε από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση πολύ γνωστού στο ευρύ κοινό υποψηφίου, ο οποίος δεν εκλέχθηκε που είπε: «Οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο σε κάποιους ανθρώπους απόψε και ένας από αυτούς είναι και ο εκπρόσωπος της Κεφαλονιάς. Ποτέ στα χρονικά ένα μικρό Επιμελητήριο όπως αυτό της Κεφαλονιάς δεν έφτασε τόσο κοντά στο να εκλέξει μέλος του στο Δ.Σ.».
Με ανάμεικτα συναισθήματα δέχθηκαν το αποτέλεσμα τόσο ο υποψήφιός μας, Σωτήρης Βλάχος, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας, Σταύρος Σπαθής, που από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Βλάχου ήταν στο πλευρό του. «Φτάσαμε τόσο κοντά στο κάνουμε την μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών», ανέφερε σε δήλωση του ο Σταύρος Σπαθής και συνέχισε: «Το ξέραμε από την αρχή ότι ο αγώνας ήταν άνισος, αλλά το παλέψαμε μέχρι το τέλος. Δεν είναι μικρό πράγμα να φτάνεις να διεκδικείς είσοδο στο Δ.Σ. του Διεθνούς Επιμελητηρίου, όταν γνωρίζεις πως οι περισσότεροι σε βλέπουν ως μια κουκκίδα στο χάρτη της Ελλάδας. Μέσα σε ένα χρόνο το Επιμελητήριό μας έχει καταφέρει πολλά πράγματα και ανάμεσα σε αυτά είναι και η αναγνώρισή του από τα περισσότερα Επιμελητήρια της χώρας. Όταν σε ψηφίζουν 25 συνάδελφοί σου, όταν τρεις ακόμη δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην Αθήνα για να ψηφίσουν λόγω της κακοκαιρίας και βλέπεις ότι για πέντε-έξι ψήφους χάνεις την είσοδό σου στο Δ.Σ. τότε τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ο Σωτήρης Βλάχος αποδείχθηκε σκληρό καρύδι για κάποιους και το Επιμελητήριό μας μπήκε για τα καλά στην ελίτ των Επιμελητηρίων της χώρας. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, η Κεφαλονιά αξίζει πολλά περισσότερα από αυτά που μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει». Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Σωτήρης Βλάχος είπε: «Μπορεί να μην κατάφερα να εκλεγώ στο Δ.Σ. ωστόσο νοιώθω χαρούμενος και υπερήφανος που συμμετείχα σε αυτή την διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους και πολύ περισσότερο τον πρόεδρό μου, τον Σταύρο Σπαθή, που έδωσε τον καλύτερό του εαυτό σε αυτή την εκλογική μάχη. Το Επιμελητήριό μας απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι έχει αλλάξει επίπεδο».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed