Παύλος Παπαδάτος: «Πήγα στην Ιθάκη να συναντήσω γνωστούς και ψηφοφόρους έκανα κάτι καλύτερο, φίλους»

Ιθάκη, εκεί που ο προορισμός ταυτίζεται με το ταξίδι. Ένας προορισμός που είναι κοινός για όλους μας. Είναι το τέλος της διαδρομής μας. Αυτοί όμως που ζουν εκεί, έχουν την ξεχωριστή τύχη να έχουν ως ταξίδι τους, τον δικό μας προορισμό. Να ζουν την εμπειρία που εμείς δεν μπορούμε.
Μικρό νησί, μόλις 117 τ.χ και άντε 3200 κάτοικοι. Συνήθως οι φίλοι που επισκέπτονται την Ιθάκη πηγαίνουν το χειμώνα και οι τουρίστες το καλοκαίρι. Μόλις βγείς από το λιμάνι του Πισσαετού στα αριστερά σου, ορθώνεται η Ακρόπολις των Αλκομενών, εκεί ίσως ήταν και το παλάτι του Οδυσσέα. Αν όμως ψάχνεις να βρεις παλάτια ίσως να χάσεις την Ιθάκη που βλέπεις και αυτό που συμβολίζει. Πήγα εκεί Πέμπτη βράδυ, με άλλους τρεις καλούς φίλους. Θαυμάσιος καιρός απόλυτη γαλήνη. Άνθρωπο στο δρόμο δεν είδα και όμως παντού τη ζωή αισθανόσουν. Πήγαμε στο Ξενοδοχείο Μέντωρ που μας περίμενε ο Τάσος Γριμπαβιώτης, φίλος και Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα προσκαλούσαμε Θιακούς για να πούμε από κοντά τα Χρόνια Πολλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για το που «πάει» η χώρα. Η αίθουσα του ξενοδοχείου ασφυκτικά γεμάτη. Την εντυπωσιακή σύναξη ευλόγησαν με την παρουσία τους ο ιερέας Χριστόδουλος και ο ιερέας Ευσέβιος. Όπως μου είπαν πρώτη φορά μαζεύτηκε τόσο πολύς κόσμος για «πολιτική» συζήτηση. Το παρόν έδωσαν παλιοί γνωστοί. Από το καπετάνιο Σπύρο Ταφλαμπά και τη Χριστίνα Κωστήρη έως το νέο αίμα τον μηχανικό Γιάννη Μαυροκέφαλο , Λουκά Αναγνωστάτο….και την Ιωάννα Καχρήλα. Νέα παιδιά αλλά και ριτιδιασμένοι καταπεταναίοι ήταν όλοι εκεί. Μίλησα μαζί τους για 20λεπτά. Τους είπα ποια είναι σήμερα η κατάσταση της χώρας μας. Τους είπα πως φθάσαμε έως εδώ. Τους είπα ποιες είναι οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και πως κατά την γνώμη μου θα βγούμε από τούνελ που έχουμε μπει αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουμε.
Είπα αλήθειες. Εξ άλλου με ξέρουν ότι είμαι υπέρμαχος του φιλελευθερισμού και όχι του σοσιαλισμού ή του κρατικισμού. Ξέρουν ότι είμαι πολιτευτής της ΝΔ και γνωρίζουν ότι προτιμώ την ανισότητα στη διανομή του πλούτου που ίσως δημιουργεί ο φιλελευθερισμός, παρά την ισότητα στη φτώχεια την οποία πρεσβεύει ο σοσιαλισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους είπα ότι για μένα το αποκαλούμενο κοινωνικό μέρισμα είναι κοινωνικά κόλλυβα. Ο κόσμος δεν θέλει κόλλυβα. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά και μία αξιοπρεπή σύνταξη. Δεν θέλει μιζέρια και φτώχεια και να του επιστρέφεις ένα μικρό μέρος από αυτά που του έκλεψες με τις ιδεοληψίες σου. Στην γεμάτη αίθουσα ήταν και ο Δήμαρχος. Ο οποίος αν και είναι άλλων πολιτικών πεποιθήσεων αποτελεί την κοινή συνισταμένη όλων των πολιτικών ιδεολογιών. Μας είπε και αυτός γα το αξιόλογο έργο του και το ψήφισμα του δήμου να μην γίνει άλλο ιχθυοτροφείο στην Ιθάκη και καταστρέψει τον τουρισμό από τον οποίο ζουν οι κάτοικοι. Χρήστος Σκληρός, Στάθης Βλασσόπουλος, αλλά και Θιακοί εξέφρασαν εκπληκτικά καίριες θέσεις που τις αντιλαμβάνεται ο κοινός νους αλλά όχι κάποιοι εκ των πολιτικών που μας κυβερνούν. Πήγα στην Ιθάκη να συναντήσω παλιούς γνωστούς και ψηφοφόρους. Έφυγα με κάτι πολυτιμότερο. Φίλους.
Σημείωση: Από την εκπληκτική υποδοχή που μου έκαναν οι ογδόντα και πλέον «φίλοι» στο ξενοδοχείο με περίμενε μία άλλη ευχάριστη έκπληξη στο Μορφωτικό Κέντρο που πήγα. Σε μία κατάμεστη αίθουσα η πολυπληθής παιδική χορωδία και η μπάντα της Φιλαρμονικής Ιθάκης έδωσαν μία τέλεια χριστουγεννιάτικη συναυλία. Έφυγα με τον φίλο μου γιατρό Γιώργο Κουρή, την συνεργάτιδα μου Ιουλία Χατζάκη και τον φίλο-συνεργάτη Μάκη Παγουλάτο για Πισσαετό. Μπήκαμε στο θαλάσσιο ταξί και επιστρέψαμε Κεφαλονιά αργά τη νύχτα. Ένα μικρό ταξίδι τελείωσε. Η αξέχαστη εμπειρία θα ζήσει για χρόνια.

Παύλος Παπαδάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed