Διονύσης και Αγγελική Γασπαρινάτου, ένα ταξίδι ζωής με πτυχίο από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών

Στην ορκωμοσία της 8ης Δεκεμβρίου 2018 τέλειωσε ένα μεγάλο ταξίδι, το πιο σπουδαίο ίσως, για εμένα και τη μόνιμη συνταξιδιώτισσά μου την Αγγελική. Η φοίτησή μας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη σχολή «ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», ήταν ένα ταξίδι δύσκολο, επίπονο, με ατέλειωτο διάβασμα, αυστηρές δοκιμασίες εξετάσεων, αλλά συγχρόνως μια πολύτιμη εμπειρία γνώσης και κατ’ επέκταση αυτογνωσίας, αναθεώρησης απόψεων και ιδεών.
Μπροστά μας ανοίχτηκε ένας άλλος κόσμος, η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της γνώσης, των σεμνών ανθρώπων που έχουν αφιερωθεί στην επιστήμη τους, και των ανθρώπων που επιζητούν την μάθηση αν και δεν βρίσκονται στην πρώτη νεότητα. Διδαχτήκαμε την Ιστορία ξανά από αντικρουόμενες πηγές, επαναξιολογήσαμε την ελληνική λογοτεχνία κάτω από το πρίσμα των ιστορικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της κάθε εποχής, προσπαθήσαμε να εντρυφήσουμε στα μυστικά της Τέχνης και να κατανοήσουμε γιατί υπήρξαν σπουδαίοι ο Φειδίας και ο Ικτίνος μα και ο Μόραλης, ο Εγγονόπουλος ή ο Κωνσταντινίδης και ο Πικιώνης. Μας γοήτευσαν όσα γνωρίσαμε για τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όσα σήμερα ονομάζουμε λαογραφία.
Η μελέτη των έργων του αρχαίου θεάτρου καθώς και οι γνώσεις για την μουσική, το χορό και τη φιλοσοφία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ήταν εξίσου σημαντικές. Επίσης ανοίχτηκε μπροστά μας μια καινούργια οπτική, όσον αφορά την πρόσληψη και την ερμηνεία κινηματογραφικών και θεατρικών έργων. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο λοιπόν ήταν για εμάς ένα καινούργιο βήμα, ένα βήμα γνώσης και μόνο γνώσης, αφού δεν αποβλέπουμε σε επαγγελματική εκμετάλλευση του τίτλου σπουδών και συγχρόνως ήταν μια συνεχής πρόκληση αφού οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες και συνυπήρχαμε με πολύ νεότερους μας συμφοιτητές. Η επιβράβευση των κόπων μας και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο επιβεβαίωσε αυτό που πάντα πιστεύαμε. Ποτέ δεν είναι αργά για οτιδήποτε και όταν προσπαθείς επιτυγχάνεις. Είμαστε ευτυχείς που πήραμε την απόφαση και τολμήσαμε να την πραγματοποιήσουμε, χωρίς ούτε μια στιγμή να το μετανιώσουμε. Είμαστε σίγουροι πως θα είχαμε μετανιώσει αν δεν τολμούσαμε.

Διονύσης Γασπαρινάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed