Στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΑΣΑ ο Τάσος Σαλβάνος

Την συνεργασία με τον περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Αριστερή Κίνηση Ιονίου” Τάσο Σαλβάνο ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α. και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου τόσο ο κ. Γαλιατσάτος όσο και ο κ. Σαλβάνος αναφέρθηκαν στους κοινούς αγώνες, στην τρέχουσα θητεία της περιφερειακής αρχής, στους τομείς του πολιτισμού, της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, στα αναπτυξιακά προγράμματα και την στήριξη της τοπικής οικονομίας. Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος καλωσόρισε τον Τάσο Σαλβάνο στο ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Αρχών (ΑΝ.Α.Σ.Α.) “με τη βαθιά πεποίθηση ότι θα μας δοθεί από το λαό η ευκαιρία να συνεχίσουμε για μια ακόμη αποδοτική συνεργασία μέχρι το 2023 πάνω στη βάση των αναγκών, των προκλήσεων και των κοινών μας θέσεων”. Από την πλευρά του ο Τάσος Σαλβάνος έκανε λόγο για μια “ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία, χωρίς παρωπίδες και ιδεοληψίες” και τόνισε ότι “με τη συνεργασία αυτή με τον Θόδωρο Γαλιατσάτο και την ΑΝΑΣΑ και τα στελέχη που την απαρτίζουν θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη πνοή το έργο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου αφενός μεν να συνεχιστούν και αφετέρου να ολοκληρωθούν έργα πνοής και αναγκαιότητας προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και δημοκρατίας που εγγυάται η παρούσα και μέλλουσα περιφερειακή αρχή. Χωρίς εξαρτήσεις από κέντρα εκτός Αυτοδιοίκησης, με μοναδικό κριτήριο και οδηγό το συμφέρον των Ιονίων Νήσων”.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Η ΑΝΑΣΑ έχει ως αφετηριακή πολιτική λογική την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών στην λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, συνεργασίες οι οποίες μπορεί να εκφράζονται είτε με την παροχή στήριξης σε μια παράταξη, ένα συνδυασμό είτε με την παρουσία πολιτικών προσωπικοτήτων που εκκινούν από διαφορετικές κομματικές παραδόσεις και προελεύσεις είτε πολύ συχνά και με τις δύο αυτές διαστάσεις ταυτόχρονα.
Αυτό συνέβη και αποτυπώθηκε στα ψηφοδέλτια της ΑΝΑΣΑ και το 2010 και το 2014, δηλ. τα ψηφοδέλτια της παράταξης ήταν ψηφοδέλτια ευρύτερης αποτύπωσης της κοινωνικής αντίληψης και των πολιτικών πρακτικών είτε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είτε σε επίπεδο γενικότερης πολιτικής στην χώρα.
Εκτός από αυτό έχουμε τώρα και την επίδραση του “Κλεισθένη” διότι μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου έχουμε το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο ισχύει γενικά στην Αυτοδιοίκηση και φυσικά υπάρχει η πρόβλεψη για τις βουλευτικές εκλογές. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτή η πρόβλεψη και η εισαγωγή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση ωθεί και οδηγεί στην ανάπτυξη συνεργασιών και συμμαχιών προκειμένου να υπάρξει κυβερνησιμότητα στις τοπικές υποθέσεις και στις τοπικές κοινωνίες, με το προφανές της αναγκαιότητας μιας σαφούς προγραμματικής προσέγγισης ώστε οι συνεργασίες να αποβαίνουν επ’ ωφελεία των πολιτών, γιατί αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα για τις συνεργασίες που γίνονται κι όσες γίνουν και στο μέλλον.
Ένα ακόμη σημείο είναι η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, που σε αυτή την περίοδο πάντα λειτουργήσαμε, παρά τις αντιπαραθέσεις, ως ένας χώρος πολιτικής σύνθεσης απόψεων. Στη διάρκεια αυτής της θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου εδραιώθηκαν κοινές θέσεις απέναντι στα τοπικά προβλήματα και ιδίως απέναντι στις προκλήσεις για το μέλλον της Περιφέρειας ως αναπτυξιακής μονάδας αλλά και της Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της. Κι αυτό μπορούμε να το ισχυριστούμε βάσιμα στη διαμόρφωση των σχέσεων της ΑΝΑΣΑ με τον Τάσο Σαλβάνο.
Η πολιτιστική μας ταυτότητα και η ανάδειξή της, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, η ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα αποτέλεσαν μερικές, πολύ σημαντικές, ενότητες στις οποίες συμπράξαμε αυτά τα χρόνια με τον Τάσο Σαλβάνο.
Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα συναποφασίσαμε και ανακοινώνουμε σήμερα στους Επτανήσιους την πρόθεσή μας να δώσουμε από κοινού την μάχη των ερχόμενων περιφερειακών εκλογών του Μαΐου 2019, με τη βαθιά πεποίθηση ότι θα μας δοθεί από το λαό η ευκαιρία να συνεχίσουμε για μια ακόμη αποδοτική συνεργασία μέχρι το 2023 πάνω στη βάση των αναγκών, των προκλήσεων και των κοινών μας θέσεων.
Ο Τάσος Σαλβάνος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: είναι μαχόμενος δικηγόρος, στέλεχος καταξιωμένο διαχρονικά της προοδευτικής, αριστερής παράταξης και άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και επικεφαλής της παράταξης “Αριστερή Κίνηση Ιονίου”. Τον καλωσορίζουμε στη νέα μας κοινή προσπάθεια.

Τάσος Σαλβάνος
Μέσα από μια κοινή πορεία την χρονική περίοδο 2015-2019 με την ΑΝ.Α.Σ.Α. και τον επικεφαλής της τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, διαμορφώσαμε από κοινού προτάσεις μέσα από εισηγήσεις τόσο δικές μου όσο και κοινής αποδοχής που διαμορφώθηκαν στην πορεία σε θέματα δημοκρατίας και προστασίας των δικαιωμάτων, ζητήματα πολιτισμού, αγροτικής οικονομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, σε προτάσεις για τον τουρισμό και την ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά, σε προτάσεις για αξιοποίηση μέσα από προγραμματικές συμβάσεις των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, σε προγράμματα αναπτυξιακά, σε ζητήματα συμβάσεων που οδηγούν σε μια επανεκκίνηση την οικονομία των Ιονίων Νήσων.
Διαμορφώθηκε λοιπόν μια κοινή αυτοδιοικητική κουλτούρα και μια συναντίληψη η οποία οδηγεί εξ’ αντικειμένου στην διαμόρφωση μιας κρίσιμης μάζας αυτοδιοικητικής έκφρασης, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να μην συνυπάρχει σε ένα κοινό αυτοδιοικητικό σχήμα, προκειμένου να αποκτήσει μια περαιτέρω δυναμική, θετική για τις εξελίξεις στα Ιόνια νησιά. Γίνεται λοιπόν με αυτό τον τρόπο ακόμη πιο αποτελεσματική μια συνεργασία, που όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε θετική, εποικοδομητική, χωρίς παρωπίδες και ιδεοληψίες.
Πιστεύω ότι με τη συνεργασία αυτή με τον Θόδωρο Γαλιατσάτο και την ΑΝΑΣΑ και τα στελέχη που την απαρτίζουν θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη πνοή το έργο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου αφενός μεν να συνεχιστούν και αφετέρου να ολοκληρωθούν έργα πνοής και αναγκαιότητας προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και δημοκρατίας που εγγυάται η παρούσα και μέλλουσα περιφερειακή αρχή. Χωρίς εξαρτήσεις από κέντρα εκτός Αυτοδιοίκησης, με μοναδικό κριτήριο και οδηγό το συμφέρον των Ιονίων Νήσων.
Με αυτές τις πολιτικές θέσεις αποφάσισα να συστρατευτώ με την ΑΝΑΣΑ και τον Θόδωρο Γαλιατσάτο θεωρώντας ότι το αυτοδιοικητικό τους αποτύπωμα ήταν απόλυτα θετικό και νομίζω ότι θα τύχει αποδοχής από το λαό των Ιονίων Νήσων για να πάμε σε μια δυναμική επανεκκίνηση για την περιφερειακή ανάπτυξη στα Επτάνησα.

Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών για τα Ιόνια Νησιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed