Αντίστροφη μέτρηση για όριο στην προστασία πρώτη κατοικίας και 120 δόσεις, ποιοι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι

Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση της τρόικας και στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για δύο κορυφαία ζητήματα τα οποία αναμένονται από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Το πρώτο αφορά το νέο πλαίσιο που θα διέπει όσους είναι ενταγμένοι στον Νόμο Κατσέλη και κυρίως το θέμα του ορίου στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το προηγούμενο ότι θα «κουρευτεί» κατά πολύ. Στην καλύτερη περίπτωση από 280.000 ευρώ που είναι το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσων έχουν μπει στον Νόμο Κατσέλη, θα υποχωρήσει περίπου στο μισό, δηλαδή στις 140.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που αναφέρουν ότι η τρόικα δεν το αποδέχεται αυτό το ύψος και ζητάει να είναι σημαντικά χαμηλότερα. Από την άλλη ένα μέτρο που αναμένουν ένα εκατομμύριο οφειλέτες είναι οι 120 δόσεις (10 χρόνια) για την εξόφληση των χρεών. Σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα ανοίξουν τον φάκελο Νόμος Κατσέλη και το διάδοχο σχήμα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος είναι το σχέδιο να εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα από τη Βουλή και να εφαρμοστεί αμέσως μετά, όταν θα εκπνεύσει το ισχύον καθεστώς του ν. Κατσέλη, που παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει υπό τις παρούσες συνθήκες να βρεθεί σε θέση άμυνας και να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα αλλοιώσουν κατά πολύ τις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση και ο ίδιο ο πρωθυπουργός προσωπικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις ώστε να υπάρξει συμφωνία πακέτο τόσο για τον Νόμο Κατσέλη, όσο και για το νέο σχέδιο μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στο πρώτο βήμα οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτημα ρύθμισης, που όπως όλα δείχνουν θα γίνεται ηλεκτρονικά και εξωδικαστικά, έτσι ώστε αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία του νόμου Κατσέλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η PwC επεξεργάζεται το σχετικό πλάνο. Στο δεύτερο στάδιο, με βάση όλα τα δεδομένα του οφειλέτη- εισόδημα, περιουσία, οφειλές- το σύστημα θα εξάγει μια συνολική ρύθμιση προς όλους. Ειδικά όσον αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδίου, η ρύθμιση εκ μέρους των τραπεζών θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των πληρωμών σε βάθος ως 25 έτη, καθώς και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής (με «εργαλείο» την αντιστοίχιση δανείου- τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου). Σε αυτό το σημείο θα «κουμπώνει» το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, καθώς με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (η αξία της πρώτης κατοικίας παραμένει σημείο τριβής μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης), θα έρχεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός και θα επιδοτεί τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, καλύπτοντας μέρος της δόσης του δανείου, που θα ρυθμίζεται. Γι’ αυτόν το σκοπό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατεθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ.
Για την ρύθμιση των οφειλών η υπόθεση δείχνει πιο εύκολη και μένουν μόνο διαδικαστικές εκκρεμότητες. Η ρύθμιση θα αφορά όλους όσους έχουν χρέη πάνω από 3.000 ευρώ και θα προβλέπεται κούρεμα και στην συνολική οφειλή αλλά και στις προσαυξήσεις. Για όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ, η ρύθμιση θα γίνεται σε 36 δόσεις.

Επιμέλεια Θανάσης Παπαδής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed