Μακελειό στην Μπογκοτά, 21 νεκροί από βόμβα

Βομβιστική επίθεση με στόχο τη σχολή της αστυνομίας στη Μπογκοτά βυθίζει στο πένθος την Κολομβία. 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βόμβα που πυροδότησε 57χρονος άνδρας, που πιστεύεται πως ήταν πρώην αντάρτης.
Ο απολογισμός μέχρι στιγμής αναφέρει ότι από την τρομοκρατική επίθεση στη Μπογκοτά έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι και άλλοι 68 τραυματίστηκαν. Στόχος των τρομοκρατών ήταν η σχολή της αστυνομίας, με τον καμικάζι να ανατινάζεται την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η τελετή αποφοίτησης των δοκίμων. Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης συγκαταλέγονται πολίτες του Ισημερινού (τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώθηκε, άλλος ένας υπήκοος της γειτονικής χώρας τραυματίστηκε) και του Παναμά (δύο τραυματίες). Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Η βομβιστική επίθεση της Πέμπτης ήταν η χειρότερη που έχει γίνει στην Κολομβία τα τελευταία 20 χρόνια. Όλα αυτά ενώ η χώρα προσπαθεί να «βγει» από τη δίνη του πολυετούς εμφυλίου. Ο καμικάζι χρησιμοποίησε ένα ημιφορτηγό, παγιδευμένο με 80 κιλά εκρηκτικής ύλης, για να κάνει την επίθεση στη σχολή της αστυνομίας στη Μπογκοτά. Το δίκτυο Caracol, επικαλούμενο την αστυνομία, μετέδωσε ότι πίσω από την επίθεση πιστεύεται ότι βρίσκεται η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).
Ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, έκανε λόγο για μια «άθλια τρομοκρατική ενέργεια». Ο γενικός εισαγγελέας της Κολομβίας Νέστορ Ουμπέρτο Μαρτίνες δήλωσε ότι ο βομβιστής ονομαζόταν Χοσέ Αλντεμάρ Ρόχας Ροδρίγκες και ήταν 57 ετών. Ο καμικάζι αυτοκτονίας έπασχε από ασθένεια και βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Δέχθηκε να διαπράξει την επίθεση για λογαριασμό των τρομοκρατών έναντι αμοιβής, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία που επικαλέστηκε το Caracol. Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν την επίθεση στη σχολή «Στρατηγός Σαντανδέρ» επί τρεις μήνες και φρόντισαν να συμπέσει με μια τελετή αποφοίτησης πολλών δοκίμων, κατά τις ίδιες πηγές. Ο Ρόχας Ροδρίγκες πιστεύεται ότι ήταν πρώην αντάρτης. Από το 1958 μέχρι σήμερα, η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη. Άλλα 7 και πλέον εκατομμύρια πολιτών της χώρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.

Επιμέλεια Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed