«Κολλάνε» στις Εφορίες της χώρας οι 120 δόσεις

Τεχνικά προβλήματα, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το σχέδιο ρύθμισης οφειλών ως 120 δόσεις προς τις εφορίες, καθώς σε αντίθεση με το αντίστοιχο για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ξένοι τεχνοκράτες εμφανίζονται λίαν επιφυλακτικοί.
«Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για τις 120 δόσεις. Με νεώτερες διευκρινίσεις, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο κι από το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα με το σχέδιο ρύθμισης προς τις εφορίες. «Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις προδιαγραφές που έχουν περιγράφει από την Υπουργό Εργασίας, θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Οι θεσμοί ενημερώθηκαν σχετικά από το Υπουργείο Εργασίας στις συναντήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, των προηγούμενων ημερών», είναι η επισήμανση από το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι τα δύο σχέδια «τρέχουν» με διαφορετικές ταχύτητες.
Το σχέδιο ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία βασίζεται στον επανυπολογισμό των παλιών ασφαλιστικών οφειλών, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Έτσι οι οφειλές αυτές, που υπολογίστηκαν με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, θα επανυπολογιστούν με βάση το εισόδημα, κάτι που οδηγεί σε «κούρεμα» 50-55%. Επιπλέον, θα «κουρευτούν» ως και 85% οι προσαυξήσεις. Η ρύθμιση αυτή θα είναι οριζόντια, δηλαδή χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα αφορά ενεργούς κι ανενεργούς επιτηδευματίες, ενώ θα καλύπτει χρέη ως το τέλος του 2016 (με επανυπολογισμό) αλλά κι οφειλές του 2017 χωρίς επανυπολογισμό. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στερείται της νομικής βάσης του επανυπολογισμού κι ως εκ τούτου ήταν εξαρχής πιο «αδύναμο». Προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και την υποχρέωση εξόφλησης ή ρύθμισης των οφειλών του 2018. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο έχει συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά έχει συναντήσει έντονες επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα της.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed