Τσίπρας-Καμμένος: Ο «γάμος», το αποκορύφωμα, το «διαζύγιο»

Ήταν πριν από 41 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος “σφράγιζαν” με μια… αγκαλιά στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ανανέωση της κυβερνητικής τους συνεργασίας, μετά τις δεύτερες εκλογές εκείνης της… ταραχώδους χρονιάς.
Αν αυτό σας φαίνεται… μακριά, ας ρίξουμε μια ματιά στο πιο πρόσφατο παρελθόν. Μόλις οκτώ μήνες έχουν περάσει από τις… νέες αγκαλιές μεταξύ των πρώην -πλέον- συγκυβερνητών, στο Ζάππειο. Σε εκείνη την ομιλία κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε για πρώτη φορά… γραβάτα, «πληρώνοντας» το στοίχημα και ανακοινώνοντας το τέλος των μνημονίων. Χθες, Παρασκευή 08.02.2019, μπήκε η «ταφόπλακα» στην συνεργασία που είχαν για σχεδόν τέσσερα χρόνια Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έκανε «εγκλήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θα τον… ευγνωμονεί, διότι στην ιστορία θα μείνει η θετική του συμβολή στην συγκυβέρνηση και όχι ο σχεδιασμός του για ανατροπή της κυβέρνησης. Ο Πάνος Πάνος Καμμένος αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός του έστειλε SMS κατηγορώντας τον πως ρίχνει «γέφυρες» στην ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως χάρη σε εκείνον, δεν θα μείνει στην ιστορία ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ως «ο νέος Αντώνης Σαμαράς. Ίσως για να… ελαφρύνει το κλίμα, στην «εξίσωση» μπήκε και η ποίηση, με τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους να αφιερώνουν ο ένας στον άλλον στίχους με… αμέτρητα «καρφιά».
Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν… κρατήθηκε καθόλου και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό. «Δεν παρακαλάμε, δεν κλαψουρίζουμε. Ποτέ δεν παρακάλεσα ανεξάρτητους βουλευτές. Εκείνο που δεν αποδέχομαι είναι εκείνους που με λαϊκή εντολή διαφορετική από αυτή που πήραν, ανταλλάσσουν την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα. Και μάλιστα όχι μόνο οι εκλεγμένοι βουλευτές. Ακόμη και ο αναπληρωτής βουλευτής που θα έπρεπε να περάσει στους ΑΝΕΛ μετά την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, εξαγοράζεται από εσάς με υπουργική καρέκλα! Για να πετύχετε το 151», είπε ενώ είχε… μία ακόμη βόμβα. «Τον κ. Μητσοτάκη μαζί τον παλεύαμε. Τώρα μας οδηγείτε στην αντιπολίτευση… Ούτε γέφυρες έχω χτίσει κ. πρωθυπουργέ με την διαπλοκή. Θα προτιμήσω να πάω σπίτι μου. Ίσως σας δώσω απόψε και την παραίτησή μου από βουλευτής. Εγώ πολέμησα την διαπλοκή», τόνισε ο Πάνος Καμμένος. Καταλήγοντας και αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, είπε: «Θα μπορούσατε να κάνετε δημοψήφισμα. Να αφήσετε να προσπαθήσουν μέσα από τον κομματικό μηχανισμό να βρουν συμμαχίες. Μεταγράψατε τους πιο σκληρούς δεξιούς μαζί σας. Και το χειρότερο; Προδώσατε την εμπιστοσύνη μας και τα νέα παιδιά που κάποτε πανηγύριζαν μαζί σας. Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ».
Τότε ήταν που ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και απάντησε με πολύ «σκληρή γλώσσα». Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Όπως είδατε είμαι εδώ. Όχι για να ακολουθήσω την προσπάθεια που καταβάλλετε. Ομολογώ ότι δεν δύναμαι να παρακολουθήσω την εντατική προσπάθεια να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας. Ακούγοντάς σας όμως… Τέσσερις φορές αναφερθήκατε σε γέφυρες, λες και κάποιος σας το ζήτησε. Σας αφιερώνω λοιπόν τους στίχους από ένα ποίημα του Καβάφη. Η πόλις: “Καινούργιους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σ’ ακολουθεί”. Και σας το αφιερώνω γιατί σε λίγους μήνες αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε. Και σας διαβεβαιώνω: Θα με ευγνωμονείτε που κατάλαβα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση. Και που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς»!

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed