Έρχεται στεγαστικό επίδομα, ποιοι το δικαιούνται

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ “στρώνει” η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες. Ο λόγος για το νέο προνοιακό πρόγραμμα για τη στέγη, που υπογράφηκε από το υπουργείο Εργασίας και αφορά σε επίδομα προς ενοικιαστές και δανειολήπτες, που -εφόσον υλοποιηθεί- αναμένεται να δώσει “ανάσα” σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.
Έρχεται σε δύο φάσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι αναμένεται να φτάσουν συνολικά, το 1 εκατομμύριο. Η διάθεση των πρώτων 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο σκέλος «επίδομα ενοικίου», εγκρίθηκε την Παρασκευή. Σκοπός, να αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή του προγράμματος για τους ενοικιαστές. Σύντοµα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά και το σκέλος για το επίδομα της δόσης δανείου που σχετίζεται με την πρώτη κατοικία. Όσο αφορά στο επίδομα στέγασης για µισθωµένη κατοικία, το ποσό της επιδότησης, που θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε δικαιούχους ενοικιαστές, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με η σύνθεση του νοικοκυριού:
Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα υπολογίζεται σε 70 ευρώ μηνιαίως.
Για κάθε επιπλέον μέλος αναµένεται προσαύξηση κατά 50%, δηλαδή κατά 35 ευρώ ανά μήνα.

Στεγαστικό επίδομα: Μέριµνα για µονογονεϊκές
Στη µονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο µέλος του νοικοκυριού, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον µήνα.
Το ίδιο συµβαίνει και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ανώτατο όριο επιδότησης είναι τα 210 ευρώ µηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Το επίδοµα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του δυνητικού δικαιούχου σε ηλεκτρονική πλατφόρµα µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί στην Εφορία το µισθωτήριο συµβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά µέσω του συστήµατος Τaxis της ΑΑ∆Ε. Η τελική µορφή του προγράµµατος αναµένεται να “πατά” στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον περασµένο Ιούνιο. Υπενθυµίζεται, άλλωστε, πως το επίδοµα στέγασης είναι ένα από τα λεγόµενα “αντίμετρα” του 2017, το οποίο θα υλοποιηθεί, όπως συµβαίνει και µε το επίδοµα παιδιού ήδη από το 2018, παρά την κατάργηση του µέτρου περικοπής των συντάξεων.

Τα εισοδηµατικά κριτήρια
Τα εισοδηµατικά κριτήρια για το επίδοµα ενοικίο θα κλιµακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού. Τα µονοµελή νοικοκυριά πιθανότατα θα εντάσσονται εφόσον έχουν ετήσιο εισόδηµα έως 7.000 ευρώ. Το εν λόγω εισοδηµατικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού. Η κλιµάκωση των εισοδηµατικών κριτηρίων ακολουθεί το µοντέλο κλιµάκωσης των ποσών και δίνει έµφαση στο παιδί, ενώ ενσωµατώνει ρήτρες ειδικές προστασίας για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Συνεπώς, για τις µονογονεϊκές οικογένειες αναµένεται να προβλεφθεί προσαύξηση 7.000 ευρώ του εισοδηµατικού ορίου για το πρώτο ανήλικο µέλος. Ανάλογη µέριµνα θα υπάρξει και για τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του. Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας στην επιδότηση ενοικίου αναµένεται να µπουν στην περιοχή των 120.000 – 180.000 ευρώ. Ειδικότερα, για µονοµελές νοικοκυριό, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα µπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν αποκλείεται να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού και έως τα 180.000 ευρώ. Στα κριτήρια αναµένεται να υπάρχουν και όρια καταθέσεων κ.λπ.

Επιμέλεια Νίκος Κυριαζής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed