Τιμήθηκε ο κορυφαίος Κεφαλλονίτης επιστήμονας και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Αθανάσιος Φωκάς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 η εκδήλωση προς τιμήν του παγκοσμίως διακεκριμένου Επιστήμονα Αθανάσιου Φωκά, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge και Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.
Η εκδήλωση έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και τη διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Ο κ. Αθανάσιος Φωκάς κατέχει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge την έδρα της μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί προσκεκλημένοι και Μέλη ΔΕΠ από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα όλης της χώρας, Επιστήμονες όλων των κλάδων και κυρίως Θετικών Επιστημών και πλήθος κόσμου για να ακούσει και να θαυμάσει τον «Αναγεννησιακό» και «Οικουμενικό» Επιστήμονα, όπως ειπώθηκε στις Ομιλίες. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σύλλογος των Απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς εκπροσωπούμενος από Μέλη του Δ.Σ., Μέλη και φίλοι του Συλλόγου, η Κεφαλλονίτισσα κ. Λεώνη Ευαγγελάτου – Δάλλα (Ομότιμη Καθηγήτρια Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών), Κεφαλλονίτες και Επτανήσιοι Πολιτευτές, και άλλοι πολλοί Κεφαλλονίτες και Επτανήσιοι για να τιμήσουμε το συμπατριώτη μας και κορυφαίο Επιστήμονα κ. Αθανάσιο Φωκά. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ανάργυρος Φελλούρης και η κ. Βασιλική Κουβάκη ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Cambridge. Χαιρετισμό επίσης απέστειλε και αναγνώστηκε στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιστημονική πορεία του κ. Α. Φωκά.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Δάσιος (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών) με θέμα «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΚΑΣ:Ο ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΙΑΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Κωστή Καλημέρη (Μεταδιδακτορικού Ερευνητή του Πανεπιστημίου του Cambridge), του κ. Χαράλαμπου Μουτσόπουλου (Ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Αθηνών) και του κ. Γιάννη Ψυχοπαίδη (Ομότιμου Καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών). Οι Ομιλητές αναφέρθηκαν στην επιστημονική πορεία του κ. Αθανάσιου Φωκά και στην προσφορά του στην Επιστήμη και την Ανθρωπότητα, με πολύπλευρες εφαρμογές των μελετών του σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους και προπαντός στην Ιατρική με τις μελέτες του στους νόμους λειτουργίας του Εγκεφάλου και της Σκέψης. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο ο κ. Γ. Ψυχοπαίδης, ο οποίος αν και δεν είναι ο ίδιος Κεφαλλονίτης όπως είπε, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Α. Φωκά την Κεφαλλονιά, την οποία ύμνησε με ξεχωριστό τρόπο και τόνισε ότι η Κεφαλλονιά ήταν και είναι η βασική πηγή έμπνευσης του κ. Α. Φωκά και το σπίτι του στην Κεφαλλονιά με θέα το Ιόνιο Πέλαγος είναι πάντα ανοικτό σε κάθε επισκέπτη, όπως ανοιχτή είναι και η καρδιά του.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Ανάργυρος Φελλούρης απένειμε Τιμητική Πλακέτα στον κ. Αθανάσιο Φωκά εκπροσωπώντας την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και όλη την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Η κ. Άννα Αλεξανδράτου- Δελλαπόρτα εκ μέρους του Συλλόγου των Απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς προσέφερε στον κ. Αθανάσιο Φωκά ανθοδέσμη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την Παγκόσμια προσφορά του στην Ανθρωπότητα, εκπροσωπώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλλονιά ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς, ως Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλληνιακών και Ιθακησιακών Σωματείων και όλα τα Επτάνησα ως Γενική Γραμματέας της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Επιστημονικό Λόγο του κ. Αθανάσιου Φωκά με θέμα «ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ: ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ» και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο!
Ο Σύλλογος των Απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς συγχαίρει την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του συμπατριώτη μας κ. Αθανάσιου Φωκά, τον οποίο συγχαίρει για την επιστημονική του πορεία, τον ευγνωμονεί για την προσφορά του στην Επιστήμη και την Ανθρωπότητα και τον ευχαριστεί που νιώθουμε υπερήφανοι ως Κεφαλλονίτες και ως Επτανήσιοι!

Εκ του Δ.Σ.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed