Μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση έγινε η μεταφορά των τελευταίων βιβλίων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 1 Μαρτίου, με επιτυχία, κατά γενική ομολογία, η “μεταφορά” των τριών  τελευταίων βιβλίων από το σεισμόπληκτο κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο κτήριο του Μουσείου Ληξουριού με τη βοήθεια των μαθητών των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ληξουριού και των ωφελούμενων του “Υπερίωνα” και με την παρουσία πολλών εθελοντών της Βιβλιοθήκης και αρκετών συμπολιτών μας, ανάμεσα στους οποίους ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλης, οι Ληξουριώτες δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δ. Αραβαντινός και Η. Παρίσης, οι πρώην δήμαρχοι Ληξουριού/Παλικής κ.κ. Γ. Φιλιππάτος, Γ. Θεοτοκάτος και Β. Ρουχωτάς και ο Ληξουριώτης πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Χ. Λυκούδης.

Τα τρία βιβλία – που κι αυτά είχαν το συμβολισμό τους – ήταν: οι “Αγορεύσεις” του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, στην οικογένεια του οποίου ανήκε το κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης· το βιβλίο του πανεπιστημιακού καθηγητή Νεότερης Ιστορίας κ. Γεωργίου Μοσχόπουλου για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη – την ίδρυση, το περιεχόμενο, την προσφορά και την αξία του κτηρίου της Βιβλιοθήκης· το “Γινάτι”, ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, καθώς είναι από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις που φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη μας αλλά και για να υπογραμμίσουμε το δικό μας γινάτι=πείσμα για τη στήριξη και σωστή λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα εκ μέρους του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Πέτρου Πετράτου, ο οποίος και εξήγησε τη σημασία της πραγματοποιούμενης δραστηριότητας, τα βιβλία παρέδωσε στους μικρούς μαθητές η κ. Ελένη Γραικούση, συνταξιούχος τώρα υπάλληλος της Βιβλιοθήκης, την οποία και ολόψυχα ευχαριστούμε. Μια μαθητική αλυσίδα ένωσε τα δύο κτήρια και μέσα σε μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα και με τη βοήθεια της ηλιόλουστης μέρας τα βιβλία “μεταφέρθηκαν χέρι-χέρι” στο Μουσείο. Να αναφέρουμε ότι στη μαθητική αλυσίδα ενσωματώθηκαν και καθηγητές/τριες και γονείς μαθητών καθώς και ο παπα-Νικόλας Σωτήρας. Στο Μουσείο τα βιβλία παρέλαβαν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Δώρα Ζαφειράτου, η κ. Λίζα Κουρούκλη, αναπληρώτρια προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου και η κ. Μαρία Καμινάρη, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Μετα το τέλος της “μεταφοράς” παρατέθηκε μπουφές και μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τη μεγάλη εσωτερική υπό διαμόρφωση  αίθουσα του Μουσείου.

Σημειώνουμε ότι στο χώρο του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης είχε αναρτήσει δύο πανό με αξιοπρόσεκτα συνθήματα; “Φεύγουμε αλλά δεν ξεχνάμε” και “5 χρόνια μετά …  Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”.

Ευχαριστίες

  • Για την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας συνέβαλε αναμφισβήτητα και καθοριστικά η παρουσία και συμμετοχή των μαθητών των Σχολείων της πόλης του Ληξουριού – του Α΄ και του Β΄ Νηπιαγωγείου, του Πρότυπου Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου “Καραβάκι”, του Α΄ και του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, του Πετριτσείου Γυμνασίου, του Πετριτσείου Λυκείου και του ΕΠΑΛ, καθώς και των ωφελούμενων του “Υπερίωνα”. Τους ευχαριστούμε εγκάρδια, καθώς και τους διευθυντές/τις διεθύντριες των Σχολείων αυτών, που πρόθυμα δέχτηκαν να συμμετάσχουν, και τους/τις εκπαιδευτικούς, που συνόδευσαν τους μαθητές. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ.κ. Κοσμά Μουρελάτο και Σπύρο Ιωαννάτο, που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την επίβλεψη της υλοποίησης της “μαθητικής αλυσίδας”.
  •  Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε στην υπάλληλο της Βιβλιοθήκης κ. Βάσω Μαθιουδάκη, που εργάστηκε αποτελεσματικά για την επιτυχία αυτής της δραστηριότητας αλλά και που εξακολουθεί να σηκώνει μεγάλο βάρος της όλης προσπάθειας μετεγκατάστασης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
  •   Ευχαριστούμε επίσης

— τον αντιδήμαρχο Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλη, που μας διέθεσε συνεργεία του Δήμου για την καθαριότητα του Μουσείου εξωτερικά και εσωτερικά,

— το φίλο της Βιβλιοθήκης Ερτιγκέλ Πάπα, που καθάρισε την είσοδο της Ιακωβατείου,

— το φίλο της Βιβλιοθήκης κ. Βασίλη Χριστοφοράτο για την ανάρτηση των πανώ,

— τον κ. Βασίλη Ρουχωτά, που μας διέθεσε εργάτες του για την τοποθέτηση μαδεριών για την πρόσβαση στο κτήριο της Βιβλιοθήκης,

— το Τμήμα Τροχαίας Ληξουριού για τη διακριτική παρουσία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,

— το Ανθοπωλείο Ζαφειρούλας Σαβράμη-Αλεξανδροπούλου για την προσφορά μιας υπέροχης γλάστρας με ελιά,

— όλους εκείνους τους επαγγελματίες και άλλους συμπολίτες, που πρόσφεραν φαγώσιμα, νερά και αναψυκτικά για τον μπουφέ, και συγκεκριμένα τα Σούπερ-Μάρκετ Διον. Ευαγγελάτου, Αφών Ρηγάτου, Α Β Βασιλόπουλου, Σκλαβενίτη (Γεώργιου Λυκούδη),  Μοσχόπουλου, Ionian Foods (Μαρίας Γρηγοροπούλου), τα αρτοποιεία Μοσχόπουλου και Ειρήνης Φωτεινάτου, Διβάρη και Κοσμάτου “Αρτόγευση”, Γ. Μονοκρούσου και Α. Μωυσή “Το Παλιό Καρβέλι”, τα ζαχαροπλαστεία Μαυροειδή, Perfetto (Αντ. Μαλιώρη) και την κάβα Ιωσήφ Μαρούλη καθώς και τους συμπολίτες/τισσες κ.κ. Βασίλη Ρουχωτά, Δώρα Ζαφειράτου και Λίζα Κουρούκλη,

— τους φίλους/τις φίλες από τα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση. (Οι φωτογραφίες που σας προωθούμε, είναι από το Lixouri.gr της κ. Αριστέας Χαριτάτου).

— τον κ. Νέστορα Γιουλάτο που είχε την ιδέα να καλύψει τη διαδρομή της “μεταφοράς”
των βιβλίων με drones.

 

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ

       Παρατείνεται μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2019 η αναστολή λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Έχει προχωρήσει αρκετά το Δανειστικό Τμήμα, αλλά απαιτείται ακόμη λίγη δουλειά, ενώ δε θα αργήσει να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του Τμήματος του Αρχείου. Το Παιδικό Τμήμα είναι έτοιμο μαζί με την υπέροχη εικονογράφηση των κυριών από τις “Μορφές”. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας.

 

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ

         Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο “Ο Πάλιος”  ενόψει του Ληξουριώτικου Καρναβαλιού “στήνουν” Καλλιτεχνικό Εργαστήριο Διακόσμησης Καρναβαλικής Φιγούρας για μικρούς και μεγάλους την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 4-6 μ.μ. στο Μουσείο Ληξουριού με την καθοδήγηση του Γεράσιμου Σ. Γαλανού.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed