Κέρδισε το δικαστήριο για την Οξειά ο Εμίρης του Κατάρ

Η επένδυση του Eμίρη του Κατάρ στην Οξειά είχε σχεδιαστεί με όρους μυθικής χλιδής που θα άλλαζαν τα δεδομένα της τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια όμως έμειναν επί πέντε χρόνια στο συρτάρι.
Mετά την αγορά του νησιού, ξεκίνησε άγρια δικαστική διαμάχη μεταξύ των Καταριανών και του αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη, που είχε αναλάβει να εκπονήσει τα σχέδια ώστε να μεταμορφωθεί η άγονη γη σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Το αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τις μακέτες στην εταιρία Pimara Sa που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του εμιράτου στην Ελλάδα το 2014, αλλά τα σχέδια δεν έγιναν αποδεκτά, με τους επενδυτές να κατηγορούν το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο πως τους έπεισε να αγοράσουν το νησί, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, με τη διαβεβαίωση ότι θα άλλαζαν οι όροι δόμησης και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Στη συνέχεια το γραφείο του Αγιοστρατίτη κατέθεσε αγωγή κατά των επενδυτών αξιώνοντας για τις μακέτες αμοιβές περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, εκτός από τις 400.000 ευρώ που είχε ήδη εισπράξει ως προκαταβολή. Η αγωγή της Στέλιος Αγιοστρατίτης & Συνεργάτες aa Associates Architects & Engineers EΠΕ κατά της PIMARA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, με το διακριτικό τίτλο PIMARA SA συζητήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 στην Ευελπίδων και από τότε η υπόθεση βάλτωνε στη Δικαιοσύνη, καθώς το 2016 αποφασίστηκε από το δικαστήριο να οριστεί πολιτικός μηχανικός ως πραγματογνώμονας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει κι άλλο η δικαστική εξέλιξη. Τελικά, η απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, στις 26 Φεβρουαρίου 2019, και δικαιώνει τον Eμίρη του Κατάρ, έστω και κατόπιν εορτής, αφού έχει πλέον αποφασίσει να αποσυρθεί επενδυτικά από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους δικαστές, το αρχιτεκτονικό γραφείο δεν εκπόνησε ολοκληρωμένες μελέτες για την Οξειά, προκειμένου να λάβει τις αμοιβές που διεκδικούσε ως ποσοστά επί του έργου.
Στη δικαστική απόφαση περιγράφονται και οι συναντήσεις των δυο πλευρών όταν η επένδυση ήταν στα σκαριά, καθώς και η επίσκεψη εκπρόσωπων του αρχιτεκτονικού γραφείου στο Κατάρ, όπου είχαν συναντηθεί και με τον ίδιο τον Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι προκειμένου να του παρουσιάσουν τα σχέδια αξιοποίησης του νησιού. Ο Eμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Αλ Χαλίφα Αλ Θάνι αγόρασε την Οξειά το 2013 καταβάλλοντας το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ, με σκοπό να τη μετατρέψει στο πρώτο νησί τέχνης στον κόσμο. Πίσω από το project «Oxia Art Island» βρίσκεται η κόρη του Μαγιάσα, που οραματίστηκε το νησί του Ιονίου ως παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού, καθώς η αγάπη της για την τέχνη είναι μεγάλη και την έχει οδηγήσει στην απόκτηση σπουδαίας συλλογής με σπάνια έργα. H αξιοποίηση του νησιού, εκτός από τη δικαστική διαμάχη, «σκόνταψε» και στο γεγονός πως η Οξυά, όπως και ολόκληρο το σύμπλεγμα των Εχινάδων, περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και μπορεί να δομηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως τονίζεται και στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Η υπόθεση της Οξειάς αποτυπώνει για μία ακόμα φορά το προβληματικό περιβάλλον για επενδύσεις στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι αγωγές και μηνύσεις που δεν μπορούν να σταθούν στα δικαστήρια βάζουν… φρένο στην αξιοποίηση ακινήτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αποθαρρύνοντας κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Ρεπορτάζ Αθανασία Αγγελοπούλου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed