8 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Το 1857 στη Νέα Υόρκη οργανώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια από Αμερικανίδες εργάτριες, καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα εργοστάσια που δούλευαν -εξαντλητικά ωράρια εργασίας, πολύ χαμηλοί μισθοί κλπ. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 50 χρόνια για να γιορταστεί για πρώτη φορά η ημέρα της γυναίκας, στις 28 Φεβρουαρίου 1909 έπειτα από πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Δύο χρόνια αργότερα η γιορτή υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Ωστόσο, μόλις το 1977 ορίστηκε επίσημα, η 8η Μαρτίου, ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Παρά την επίσημη καθιέρωση, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μιας ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας, εντούτοις οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Χρειάζονται και άλλες προσπάθειες και άλλοι αγώνες για να αναγνωριστούν τόσο τα δικαιώματα όσο και η προσφορά των γυναικών στις κοινωνίες μας.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες και μη.
Υ.Γ. Τα ανωτέρω αποτελούν ένα συνοπτικό χρονικό του πώς καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι αγώνες τους διεθνούς κινήματος για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας είναι πολύ πιο σημαντικοί από τα αναφερόμενα ανωτέρω.

Γαβριήλ Μανωλάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed