Τι ζητάμε από τους υποψηφίους Δημάρχους Παλλικής;

Θα είναι πράγματι χαρμόσυνη η είδηση αν οι υποψήφιοι για το νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παλικής, είναι νέο αίμα, άνθρωποι ορεξάτοι για δουλειά και όχι της ζεστής καρέκλας, καθεστωτικής αντίληψης του παρελθόντος που στόχευαν σε προσωπικά οφέλη και μόνο.
Το καινούργιο σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, είναι η επανίδρυσης του Δήμου Παλικής ο οποίος διαλύθηκε “Χάρι στην συγχώνευση του” στον Καλλικρατικό Δήμο Κεφαλονιάς. Αναμφίβολα θα πρέπει να υπάρχει και νέος σχεδιασμός ανασυγκρότησης του «νέου» Δήμου και είναι απαραίτητο να κοινοποιηθεί στους κατοίκους της Παλικής και να ζητηθεί η ενεργός συνεργασία και ομοψυχία όλων για να ξαναφτιάξουμε τις διαλυμένες υπηρεσίες και να συμμαζέψουμε ό,τι κατέστρεψαν οι σεισμοί του ’14 που έπληξαν και έκαναν ακατοίκητα όλα τα δημόσια κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών κτηρίων που έστειλαν τους μαθητές στα κοντέινερ για 4 χρόνια και έπεται συνεχεία. Στο παρελθόν, πριν ακόμη από την συγχώνευση των δήμων, είχε γίνει λόγος για ελλείμματα, ατασθαλίες και κοινώς ρεμούλες σε ορισμένους δήμους της Κεφαλονιάς, αφού οι δήμαρχοι τους δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν το που ξοδεύτηκαν τα χρήματα, πράγμα που οι πολίτες θέλουν να μάθουν, αν απεδόθησαν ευθύνες από την δικαιοσύνη και αν υπάρχουν στοιχειοθετημένες κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις ή αν μπουρδουκλώθηκαν σαν πολιτικές πράξεις ως «είθισται».
Είναι απόλυτη ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι υποψήφιοι ότι πρόκειται για αναγέννηση του δήμου Παλικής και επομένως χρειαζόμαστε νέες καινοτόμες σκέψεις και νέοι σχεδιασμοί με πρακτική εφαρμογή και νέους ρυθμούς,καταργώντας χρονοβόρες διαδικασίες και πρακτικές του παλιού καθεστώτος της γραφειοκρατίας. Προτεραιότητα έχουν όλα τα σχολικά κτήρια, που παραμένουν στην αχρηστία, με ρωγμές και ξηλωμένους σοφάδες και απειλούνται από διάβρωση και ολική καταστροφή. Το Λύκειο, το Γυμνάσιο, το δημαρχείο της πόλης Ληξουρίου, το δημοτικό θέατρο. Το δημοτικό περίπτερο στα Μιχαλιτσάτα το οποίο από διαμάντι του Ληξουρίου όταν χτίστηκε κατάντησε ένας σωρός με σάπια κουφώματα και πατώματα, με κλεμμένο το περιεχόμενο και δάπεδα που χρησιμοποιείται ως… κοτέτσι ή ως στάνη, κάτι τέτοιο! Και ένα σπίτι στην παραλιακή λεωφόρο, ιδιοκτησία του δήμου, χάσκει χωρίς ατσούπι και καταστρεμμένη σκεπή συνεχίζει να καταστρέφεται από τους καιρούς και να φωτογραφίζεται από τους τουρίστες! Αυτό καταμαρτυρά το πόσο αμερόληπτος και «ωφέλιμος» υπήρξε ο Καλλικρατικός δήμος για την περιοχή της απομονωμένης Παλικής, αλλά και το πόσο αδιάφοροι και ανεύθυνοι είναι οι πολίτες, που πραγματικά ανατριχιάζεις με την συμπεριφορά μιας νοοτροπίας που απομακρύνει τον έναν από τον άλλο και όλους μαζί από το ενδιαφέρον για τα κοινά.
Το οδικό δίκτυο της Παλικής που πλήγηκε από τους σεισμούς και το έδαφος υπέστη καθιζήσεις και παραμορφώσεις σε βαθμό που όλα τα αυτοκίνητα της περιοχής να χοροπηδούν πάνω σε «Κύματα» και η επικοινωνία με τα χωριά να γίνεται μέσω παρακάμψεων και λιγότερο ασφαλών δρόμων. Είναι αναγκαίο να γίνει αναθεώρησης της τιμής του νερού ύδρευσης το οποίο δεν είναι μόνο υφάλμυρο, αλλά απαιτείται έλεγχος δια την καταλληλότητα του ως ποσίμου. Πρέπει ο νέος δήμος να ασχοληθεί με το θέμα του νερού το όποιο σε μεγάλες ποσότητες χρησιμοποιούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που χτίζονται. Και μια που ο τουρισμός του νησιού ας είναι η βαριά του βιομηχανία θα πρέπει ο δήμος να ασχοληθεί με τα μνημεία του, με τα οποία είναι κατάσπαρτη η περιοχή. Εκεί όμως που επικρατεί η πλήρης αδιαφορία των κατοίκων,είναι τα ιστορικά και ακόμη προϊστορικά μνημεία με τα οποία είναι κατάσπαρτη η Παλική.
Και το χειρότερο ότι οι κάτοικοι αδιαφορούν και συμπεριφέρονται σαν αυτά τα μνημεία να μην υπάρχουν. Η άγνοια των κατοίκων πάνω στην ιστορία του τόπου είναι σκανδαλώδης. Αν ανακαλυφθεί ένας θολωτός τάφος από την αρχαιότητα, το πρώτο πράγμα που σκέπτονται είναι να τον συλήσουν και μετά να τον πετάξουν στα αζήτητα. Ποτέ δεν αντιλήφτηκαν την μεγάλη σημασία των ιστορικών μνημείων και το δέσιμο τους με την ιστορία και πολιτισμό του τόπου. Ζουν στο σκοτάδι της ανάπτυξης και της προόδου Και αγνοούν ότι « λαοί που αρνούνται την ιστορία και τον πολιτισμό τους παύουν να υπάρχουν. Απλώς ζουν και περιφέρονται χωρίς σκοπό και χωρίς όνειρα…». Ούτε γνωρίζουν οι κάτοικοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων την ένδοξη ιστορία της Παλικής. Αντίθετα είναι προθυμότατοι να τρέχουν πίσω από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης όπου βλέπουν οφέλη από την διαχείριση των κονδυλίων. Ελάχιστοι ασχολούνται με τις περιγραφές του θεϊκού Ομήρου, για τους χώρους εις τους οποίους ζούμε τώρα εμείς «Αυταρ Οδυσσεύς ήγε Κεφαλληνας μεγαθυμους…». Κρίμα που δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε το πόσο μια επιστημονική έρευνα ,μελέτη και κατοχύρωσης των αρχαίων μνημείων, θα ανοίξει τις πόρτες ενός άλλου, πνευματικού τουρισμού με ασύλληπτες τις θετικές συνέπειες για τον τόπο.
Μήπως ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για να αρχίσουμε; Ο δρόμος προς την νεκρόπολη στο Βουνί Σχοινέα, είναι αγροτικός αλλά κατσικόδρομος. Η επίστρωσης του με υλικό και τσιμέντο η άσφαλτο θα είναι το επόμενο βήμα και αφού εξασφαλιστεί η πρόσβαση στους θολωτούς τάφους οι οποίοι ήρθαν στο φως μόλις δυο χρόνια πριν, θα οδηγήσουμε εκει τους τουρίστες των οποίων το ενδιαφέρον και οι γνώσεις, πολλές φορές, είναι κατά πολύ ανώτερες από τις γνώσεις των γηγενών, δυστυχώς! Τι άλλο από ντροπή μπορούμε να νοιώθουμε για αύτη την κατάντια μας. Η ελληνική περιφέρεια, ας όψετε γιατί η πολιτική για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, είναι μάλλον ελλειμματική και δεν φαίνεται να είναι στο χώρο των προτεραιοτήτων μας.. Ενώ αν ήταν για… Λεφτά, θα γινόμασταν κομμάτια να προλάβουμε πρώτοι την ανάδειξη των εν λόγω μνημείων. Ποιος όμως, μπορεί να αμφιβάλλει ότι τα αρχαία μνημεία μέρος της ιστορίας μας και κληρονομιάς μας, είναι εκείνα που θα αλλάξουν την ροη των εξελίξεων στην περιοχή μας. Η Πάλη ζει πάνω σε μια μίνα χρυσού, Μπορούμε να το αντιληφθούμε η όχι; Συμπερασματικά οι υποψήφιοι για τον νέο δημο Παλικής, απαιτείται να είναι γνώστες της ιστορίας του τόπου.

Γιάννης Ζερβός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed