Οι νόμοι της μήνυσης-αγωγής από τον Αλέξανδρο Παρίση – Δεύτε τελευταίον (δημοτικό) ασπασμόν

Ο Αλέξανδρος Παρίσης, δήμαρχος Κεφαλονιάς και υποψήφιος για το Αργοστόλι, φθάνει αλά μπρατσέτα με τον δικηγόρο, αλλά πάνω απ’ όλα δημοτικό σύμβουλο της νυν δημοτικής αρχής Νίκο Ανουσάκη, στο αστυνομικό τμήμα και καταθέτει μήνυση και αγωγή εις βάρος δημοσιογράφου.
Η στιγμή απαθανατίζεται από κινητά τηλέφωνα και μεταφέρεται σε ΜΜΕ, προκαλώντας φόβο και τρόμο από την χειμαρρώδη είσοδό του και την αποφασιστικότητα που εμφανίζει το πρόσωπό του. Αδιάφορο μας είναι σε ποιον δημοσιογράφο κατέθεσε αγωγή ο δημοτικός άρχοντας, αλλά και ποιοι δημοσίευσαν τις φωτογραφίες. Δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα, αλλά σε καταστάσεις. Ο νυν δήμαρχος το έπραξε, διότι επιχειρηματίας αρθρογράφησε και ανέφερε ότι το πλοίο «Αλεξάνδρα Λ.» είναι κατασχεμένο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν κάποιοι «νόμοι», που είθισται να αναφέρουμε όπως:
Ο πρώτος είναι ότι όταν βλέπετε πρόσωπο που έχει και κατέχει εξουσία να καταφεύγει σε αγωγή – μήνυση εναντίον δημοσιογράφου, τότε με μαθηματική ακρίβεια οδεύει προς το «χείλος του γκρεμού» και προσπαθεί να πιαστεί από ένα κλαδί. Πολλώ δε μάλλον, όταν συμβαίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το πρώτο πράγμα και το πιο φρέσκο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι η παράταξη του Παρίση κλυδωνίζεται, όπως το «Αλεξάνδρα Λ.» στην τρικυμία. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο δήμαρχος είναι μήπως συμπαρασύρει στο βυθό και την παράταξή του. Ούτως ή άλλως, τα ποσοστά στις δημοτικές εκλογές που μας έρχονται προς τα εκεί οδεύουν…
Ο δεύτερος νόμος είναι – ποιος άλλος; – η φίμωση του Τύπου. Οι αγωγές και μηνύσεις έχουν ως αποκλειστικό στόχο να χειραγωγηθούν τα ΜΜΕ και να περιοριστεί η ελευθερία του Τύπου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα αφενός, θέλουμε δημοσιογράφους που να χρησιμοποιούν λιβάνι αντί για μελάνι για μας και αφετέρου, δηλητήριο για τους αντιπάλους μας. Ένας πολιτικός, έστω κι αν βάλλεται κακόβουλα, έχει πολλούς τρόπους να αμυνθεί, πριν προσφύγει σε αυτόφωρα και αγωγές. Παρεμπιπτόντως, καταργήθηκε πριν από δύο μήνες η αυτόφωρη διαδικασία κατά δημοσιογράφων, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαιρεί από την διαδικασία του Αυτοφώρου τα εγκλήματα των άρθρων 361 (εξύβριση), 362 (δυσφήμηση) και 363 (συκοφαντική δυσφήμηση) του Ποινικού Κώδικα, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι.
Πριν αποφασίσει περί αγωγών και δημοσιεύσει φωτογραφίες από την ορμητική είσοδο στο αστυνομικό τμήμα, ο φίλτατος Αλέξανδρος Παρίσης θα μπορούσε να αντιδράσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Με την καθαρότητα του λόγου και τη διαφάνεια των πράξεων του. Το ΚΤ, άλλωστε, θα αναφερθεί σήμερα επ’ ακριβώς στο μεγάλο θέμα της ακινησίας του «Αλεξάνδρα Λ.» στο λιμάνι του Αργοστολίου.
Πέρα και πάνω απ’ όλα, ο νυν δήμαρχος Κεφαλονιάς και υποψήφιος για το Αργοστόλι, Αλέξανδρος Παρίσης, δείχνει πρωτοφανή αδυναμία και δημαρχιακή κόπωση. Τα αντανακλαστικά, προφανώς, του συνδυασμού του δεν λειτουργούν σωστά, ενώ το μυαλό του θολώσει, πιθανότατα, από τις συνεχόμενες καταγγελίες και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τα οποία δείχνουν ότι το έργο του κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας ήταν μηδενικό. Ίσως και για το λόγο αυτό να κατέφυγε στη λύση της αγωγής: Για να θολώσει με τη σειρά του τα μυαλά των δημοτών του Αργοστολίου.

Άγγελος Αρτελάρης
Δημοσιογράφος – τ. Αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed