Νέα καθυστέρηση για τις 120 δόσεις

Η ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία αποτελεί μία κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης, αλλά όλα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει μία νέα καθυστέρηση. Από το Δεκέμβριο και μετά όλο είναι έτοιμη η ρύθμιση και κατατίθεται στην Βουλή και όλο καθυστερεί.
Η τελευταία version αναφέρει ότι θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και θα είναι πακέτο για εφορία και ταμεία, ενώ επίσης θα υπάρχει και η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων, με τις αιτιολογημένες απολύσεις. Η τρόικα δεν βλέπουν με καλό μάτι καμία από τις εν λόγω ρυθμίσεις και έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι πρέπει να τους περιμένουν, ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και βέβαια να μην υπάρξει μονομερής ενέργεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν αποκλείουν μία νέα ολιγοήμερη καθυστέρηση. Να υπενθυμίσουμε ότι η τρόικα φτάνει στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα 6 Μαΐου και η παραμονή της θα είναι ολιγοήμερη. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός της ρύθμισης ακόμα και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Επίσης, σε μια ύστατη προσπάθεια το Μαξίμου επιχειρεί να εντάξει στις 120 δόσεις όλους όσους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος και κριτηρίων.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς καθώς σε αυτήν περίπτωση θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση οι πραγματικά αδύναμοι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ενδεχομένως να έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και λογαριασμούς στο εξωτερικό. Οι οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα έχουν αβαντάζ και για όσους έχουν εισοδήματα πάνω του ποσού αυτού θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια. Σημειώνεται δε ότι η δομή της ρύθμισης επιτρέπει στους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν σε αυτήν καταβάλλοντας ελάχιστη δόση 20 ευρώ. Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ θα προβλέπει:
Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Για εισοδήματα από 10.001 έως 15.000 ευρώ θα υπολογίζεται ετήσια δόση ίση με το 4%-5% του εισοδήματος. Τα κλιμάκια και τα ποσοστά θα τροποποιούνται ανά 5.000 ευρώ. Από 15.001 έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται ετήσια δόση που θα ανέρχεται στο 7%-8% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ και χρέος 4.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 100 μήνες καταβάλλοντας 40 ευρώ τον μήνα. Όσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλάσσονται στο 100% από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα. Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 20 ευρώ. Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους φορολογούμενους που εντάσσονται στη ρύθμιση. Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2018. Προθεσμία τριών μηνών για την ένταξη στη ρύθμιση. Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Η πάγια ρύθμιση θα παραμείνει στις 12 δόσεις.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed