Η παράταξη Παρίση υποβίβασε την περιφέρεια της Κεφαλονιάς

Σε δύο Κυριακές η Κεφαλονιά αλλάζει αυτοδιοικητικό καθεστώς. Οι τρεις συνιστώσες του Καλλικρατικού δήμου είναι προ των πυλών. Αργοστόλι – Ληξούρι – Σάμη. Οι πολλοί χαίρονται και οι λίγοι τελικά το αποδέχτηκαν.
Μέσα στους πολλούς και ο γράφων και μάλιστα με πείσμα και αισιοδοξία ότι θα ήταν το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει όχι μόνο για τα αυτονόητα προβλήματα της πόλης που μεγαλώνω την οικογένεια μου αλλά και για τα όμοια προβλήματα και της υπόλοιπης περιφέρειας, πλήν της έδρας του διασπώμενου δήμου. Η μορφολογία του νησιού μας είναι τέτοια που είναι λίγο δύσκολη η ισότιμη διαχείριση. Από σχετική μελέτη μου λοιπόν και εργασία, καταγράφοντας στοιχεία από τις διακοπές και ενάρξεις επιχειρήσεων να σας ενημερώσω ότι το Αργοστόλι στα πρώτα τρία χρόνια της οικονομικής κρίσης 2011- 2014 είχε το μεγαλύτερο ποσοστό διακοπών σε επαγγελματικά ΑΦΜ, σε σχέση με την περιφέρεια που κρατούσε λίγο εξαιτίας της πιο κλειστής οικονομίας. Το 2015, 2016 όμως άρχισε να έχει μια σταθερότητα στις διακοπές και τις ενάρξεις, αλλά το 2017 και το 2018 παρατηρείται μια απότομη αύξηση ενάρξεων νέων επιχειρήσεων σε αντίθεση με το Ληξούρι και την περιοχή του νέου Δήμου Σάμης που και εκεί τα τελευταία χρόνια απεικονίζεται μια θετική απόδοση, αλλά μικρή σε σχέση με το Αργοστόλι και μάλιστα από επιχειρήσεις κυρίως εποχιακές τουριστικού ενδιαφέροντος άρα των 5-6 μηνών και ούτε.
Η κατάσταση αυτή ήταν για μένα το φυσικό επακόλουθο του νόμου Καλλικράτη και της μετακίνησης των δημόσιων υπηρεσιών στην έδρα, οι οποίες υπηρεσίες “τραβήξανε” μαζί τους και τον ιδιωτικό τομέα, σαν πιο σταθερή αγορά. Έτσι αναπόφευκτα θα επηρέαζε αρνητικά τις υπόλοιπες πόλεις και κυρίως το Ληξούρι με πληθυσμό περίπου 7000 κατοίκους που δεν ζούσαν οι περισσότεροι από τον τουρισμό. Σε αυτή την πτωτική οικονομικά πορεία της περιφέρειας ενίσχυσε και η τωρινή δημοτική αρχή με την πολιτική που χάραξε και μάλιστα με την προκλητική διάθεση πόρων κυρίως για το Αργοστόλι. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το προκλητικότερο όλων οτι ακόμα και τώρα προεκλογικά υπάρχει κατασκευαστικός οργασμός στο Αργοστόλι από πόρους και προγράμματα που θα αφορούσαν και τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, οι οποίες όμως δεν θα δουν τίποτα αφού η τωρινή διοίκηση δεν έχει ενδιαφέρον παρά μόνο για το Αργοστόλι μιας και μόνο εκεί βάζει την “επίσημη” υποψηφιότητα της. Τραγικό και όμως αληθινό!
Εδώ παρακαλώ πολύ να αναλογιστούν, αλλά και να προβληματιστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της τωρινής δημοτικής αρχής που στις επόμενες εκλογές προτίθενται να είναι υποψήφιοι ξανά με την πρόθεση να προωθήσουν τα συμφέροντα της Σάμης και του Ληξουρίου πόσο μα πόσο λάθος κάνανε. Η παράταξη που στηρίξατε έχει υποβιβάσει την περιοχή που θέλετε να υπηρετήσετε ως νέος δήμος. Τέλος να κάνω ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ την τροπολογία διάσπασης , αρθρο 157, παράγραφος 11.
«11. Πράξεις και έργα που έχουν ενταχθεί ή και προτάσεις που θα υποβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2019 για χρηματοδότηση από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με δικαιούχους τους καταργούμενους δήμους συνεχίζουν να εκτελούνται, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, από τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αργοστολίου, Σερβίων, Μυτιλήνης και Ανατολικής Σάμου αντίστοιχα. Οι ανωτέρω δήμοι είναι, αντίστοιχα, η Προϊστάμενη Αρχή, η Διευθύνουσα Υπηρεσία και οι Δικαιούχοι των ανωτέρω έργων, μελετών και προμηθειών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πράξεις και τα έργα αυτά μετά την ολοκλήρωσή τους αποδίδονται στους αντίστοιχους συνιστώμενους δήμους, με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 1».
Δηλαδή οι όποιες μελέτες και τα όποια χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν γίνει και θα γίνουν μέχρι 31 Αυγούστου 2019, η ολοκλήρωση τους πρέπει να γίνει μόνο από το Δήμο Αργοστολίου, άσχετα αν αφορά τους άλλους δυο συνιστώμενους δήμους. Αυτό και μόνο απο ό,τι καταλαβαίνετε προκαλεί ακόμα περισσότερα εμπόδια. ΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΛΗΞΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΑΜΗ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ…
Με ειλικρίνεια αλλά και αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις

Χρήστος Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed