Βαγγέλης Διβάρης: «Οι ιδεοληπτικές εμμονές, η ατολμία και η απραξία φεύγουν, η Περιφέρεια στη θέση που της αξίζει»

Είναι από τους λίγους Κεφαλλονίτες που δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στο εξωτερικό αναφορικά με θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Βαγγέλης Διβάρης κατέρχεται στον πολιτικό στίβο λαμβάνοντας μέρος στις Περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό «Επτανησιακή Πρωτοβουλία».

Συνέντευξη στον Ξενοφώντα Ευαγγελάτο

-Υπήρξατε για πολλά χρόνια στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματίσατε και Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε μέρος στις εκλογές για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;
«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχα το προνόμιο να ασχοληθώ για πολλά χρόνια με θέματα που σχετίζονται με την Αγροτική Ανάπτυξη, αλλά και με αυτά της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολήθηκα σχεδόν αποκλειστικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι φυσικό, να έχω αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία γύρω από τα θέματα αυτά. Οι Περιφέρειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολούνται κυρίως με αυτό που ονομάζουμε γενικότερα περιφερειακή ανάπτυξη έχοντας στην αρμοδιότητά τους και τη διαχείριση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, του ΠΕΠ όπως το ονομάζουμε για συντομία, που δεν είναι άλλο από ένα κομμάτι του ΕΣΠΑ. Αποτελεί ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει η Περιφέρεια για να δημιουργήσει ανάπτυξη και να σταθεί αρωγός σε δημόσιους φορείς όπως είναι οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια και σε ιδιωτικούς φορείς όπως οι επιχειρήσεις, άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για παράδειγμα τα σωματεία αλλά και πολίτες. Γνωρίζοντας λοιπόν από την εμπειρία μου στα ευρωπαϊκά όργανα πώς λειτουργούν τα προγράμματα και από τη θητεία μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πώς εφαρμόζονται στην πράξη στον τόπο μας, θεώρησα καλό να θέσω την εμπειρία αυτή στη διάθεση της Περιφέρειά μας μιας και σ’ αυτή ζω πλέον και βλέπω καθημερινά τα προβλήματά της αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους κατοίκους της».
-Γιατί, όμως, επιλέξατε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας;
«Πρώτο, διότι επικεφαλής του είναι ένας νέος άνθρωπος, ο Αλέξης Αλεξάκης, που ωστόσο έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, δεύτερο διότι υποστηρίζεται από το Κίνημα Αλλαγής που είναι ο πολιτικός χώρος που εκφράζει την πολιτική φιλοσοφία μου και τρίτο διότι είναι απαλλαγμένο από βαρίδια του παρελθόντος και η ομάδα που το αποτελεί είναι συμπαγής και προσηλωμένη στον κοινό στόχο. Με άλλα λόγια δεν με ενδιέφερε να πλαισιώσω μια ομάδα, ένα ψηφοδέλτιο, που δημιουργήθηκε καιροσκοπικά για να κερδίσει απλά την εκλογική μάχη και στη συνέχεια να νέμεται την εξουσία ανάλογα με τις ιδεολογικές ή ατομικές φιλοδοξίες ή ακόμα και τα επαγγελματικά του συμφέροντα».
-Πιστεύετε ότι η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας δεν τα πήγε καλά;
«Θα μπορούσα να απαριθμήσω σωρεία λαθών και παραλείψεων στη διακυβέρνηση του κ. Γαλιατσάτου, αλλά και του κ. Σπύρου που προηγήθηκε. Έχω αποφύγει να ασκήσω δημόσια κριτική όλα αυτά τα χρόνια και, κυρίως δεν θα το κάνω στην προεκλογική περίοδο διότι το πρόβλημα δεν είναι να απαξιώσω το όποιο έργο των προηγούμενων διοικούντων, αλλά διορθώσουμε όλοι μαζί ό,τι στραβό και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για να μην πω την επόμενη δεκαετία διότι περί αυτού πρόκειται. Αυτό πάντως που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί είναι η απραξία που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια εξ αιτίας είτε ιδεοληπτικών εμμονών είτε ατολμίας με αποτέλεσμα να τρέχουμε σήμερα και να μην προλαβαίνουμε είτε να κάνουμε αυτό που ονομάζουμε “πασπάλισμα” μοιράζοντας μικροκονδύλια δεξιά αριστερά για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ανάπτυξη. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για τις περίφημες απορροφήσεις των κονδυλίων στα κοινοτικά προγράμματα, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση που χρειάζεται νηφαλιότητα για να γίνει. Υπάρχει, όμως, κάτι για το οποίο μου είναι αδύνατο να μην το αναφέρω και το οποίο είναι ενδεικτικό της διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια: από το σεισμό του 2014 μέχρι σήμερα, στην Παλική, το μόνο που καταφέραμε είναι να συντάξουμε την μελέτη της ΟΧΕ, της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να διαπιστώσουμε τις ανάγκες και να σχεδιάσουμε τις λύσεις; Πόσο μεγάλος είναι πια ο χώρος που θα πρέπει να παρέμβουμε για να μην έχουμε δει κάτι να έχει γίνει; Η εικόνα της Παλικής σήμερα δεν περιποιεί τιμή ούτε στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων ούτε βέβαια και στο Δήμο Κεφαλονιάς».
-Εσείς τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει;
«Θα πρέπει κατ’ αρχή να διορθώσουμε ό,τι μπορεί να διορθωθεί από αυτά που εκτιμούμε ότι είναι στραβά. Θα πρέπει επίσης να χτίσουμε πάνω σε αυτό που βρήκαμε διότι δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός. Αρκεί να είναι η βάση στέρεη. Αυτό που νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει και νομίζω ότι εκφράζω την άποψη όλης της παράταξής μας, της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας, είναι η φιλοσοφία και το ύφος της διακυβέρνησης. Η αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας είναι εκεί για να υλοποιήσει ένα όραμα κι ένα πρόγραμμα. Πείτε το κι ένα συμβόλαιο που συνήψε με την κοινωνία, αφού έχει λάβει την εντολή μέσω των εκλογών. Ο διοικητικός μηχανισμός είναι το εργαλείο που έχει στα χέρια της για την υλοποίηση της πολιτικής της. Θα πρέπει λοιπόν να τον αξιοποιήσει, να του δώσει τα μέσα που χρειάζεται τόσο σε στελέχη όσο και σε υλική υποδομή και τις ανάλογες αρμοδιότητες για τις ασκήσει. Θα πρέπει, επίσης, άμεσα, να ξεκινήσει ένας εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς και την κοινωνία για να σχεδιάσουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο μιας και οι πόροι της Περιφέρειας προέρχονται κυρίως από τα κοινοτικά κονδύλια. Στο μεταξύ, θα πρέπει να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που αναμένει ο πολίτης από την Περιφέρεια που έχει να κάνει επίσης και με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Α’ βαθμός αυτοδιοίκησης που είναι οι Δήμοι και τους οποίους υποστηρίζει με πόρους η Περιφέρεια. Δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο, αντίθετα θα πρέπει να κερδίσουμε όσο περισσότερο από το χαμένο χρόνο…».
-Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;
Εμείς, στην Επτανησιακή Πρωτοβουλία, θέλουμε μια Περιφέρεια που θα κάνει τα μειονεκτήματά της, ευκαιρίες, που θα αναπτύσσεται ισόρροπα όπου οι δράσεις θα είναι ιεραρχημένες και στοχευμένες σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε νησιού, που θα τις έχει προηγούμενα συζητήσει με την τοπική κοινωνία. Θέλουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό γιατί αυτό θα φέρει και ανάπτυξη και μάλιστα ανάπτυξη όπως την ονειρευόμαστε, ήπια, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις παραδόσεις μας. Θέλουμε αυτό που ονομάζουμε έξυπνη εξειδίκευση για τις επιχειρήσεις μας αξιοποιώντας και όλα τα σύγχρονα εργαλεία που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες διότι είμαστε νησιωτική Περιφέρεια και η νησιωτικότητα χρειάζεται τέτοιες τεχνολογίες για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το αναπόφευκτο όποιο κόστος εξ αιτίας των αποστάσεων. Τέλος, θέλουμε να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας μέσω των προτεραιοτήτων που θα στοχεύουν στους πολίτες με έμφαση στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Με λίγα λόγια θέλουμε να δώσουμε στην Περιφέρειά μας τη θέση που της αξίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed