Η Αδελφότητα Πειραιά τίμησε την Ένωση με την Ελλάδα

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 η Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά τίμησε τα 155 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Την εκδήλωση επιμελήθηκε η Αν. Γεν. Γραμματέας Δήμητρα Βαλλιανάτου και παρουσίασε η Γεν. Γραμματέας Χρύσα Κοκκόση.
Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Μαριολένη Νεοφύτου καλωσόρισε τους συμπατριώτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τόνισε τη σπουδαιότητα της Ένωσης των νησιών μας με την Ελλάδα αλλά και τη συνεισφορά των Επτανησίων στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού. Πόσο εύκολη ήταν όμως η πορεία προς την Ένωση; Ο Ιστορικός, ομότιμος Διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής κ. Νίκος Μοσχονάς με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση παρουσίασε εμπεριστατωμένα ιστορικά δεδομένα της περιόδου πριν από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα αλλά και τον ανηφορικό δρόμο των νησιών μας προς την Ένωση. Στη συνέχεια η χορωδία της Αδελφότητας υπό την καθοδήγηση της μαέστρου μας Έλενας Κασάροβα μας ταξίδεψε με τις γνωστές μελωδίες «Ύμνος των ριζοσπαστών», «Απρίλη μου ξανθέ», «Το παπόρο», «Στα κακοτράχαλα τα βουνά» και «Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ».
Ευχαριστούμε τη μαέστρο μας Έλενα Κασάροβα και τους χορωδούς μας Κρασόπουλο Γιώργο, Βουτσινά Ελένη, Κοντού Ξένια, Ρωμανού Αγγελική, Βασιλάτου Στέλλα, Γαλανοπούλου Αργυρώ, Ζέμπου Μαρία, Θέμελη Μαρία, Καβασίλη Ειρήνη, Μαρινάκη Χαρά, Πολίτου Αρετή, Σμιγάδη Γεωργία, Καμινάρη Ευανθία, Κόντου Μαρία, Κωνσταντέλου Ιωάννα, Λεμπέση Μαρία, Μήλιου Σοφία, Μουστάκα Άννα Πολίτου Μαρία, Φλυτζάνη Μαρία, Βαλλιανάτο Νίκο, Καλοδίκη Γιώργο, Οικονομίδης Μάρκος, Πολίτη Γιώργο, Σταθούλα Καχρίλα, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Ευαγγελία Γεωργικοπούλου και Μαριολένη Νεοφύτου για τις υπέροχες μουσικές μελωδίες. πίσης ευχαριστούμε τη δασκάλα του μαντολίνου Ματούλα Φιοράτου, τον δάσκαλο του ακορντεόν Βασίλη Μαντούδη και στα μαντολίνα τη Σπυριδούλα Τσετσέκου, τον Νίκο Γρηγοράτο και τον Δημήτρη Γρηγοράτο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί συμπατριώτες και φίλοι του Συλλόγου μας, μεταξύ των οποίων η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα και ο πρ. Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης Παναγής Μπενετάτος ενώ χαιρετισμό απέστειλαν η Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και η πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου. Επίσης, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πολιτευτής Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, η Πολιτευτής Εύα Καμπίτση, η Πρόεδρος των Μεσοβουνιωτών Χρυσούλα Αντύπα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κομιτάτων Αφροδίτη Ζαμπέλη, η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΔΟΛΙΧΙΟ» Ειρήνη Βενιέρη, ο Πρόεδρος των Καλαβρυτινών κ. Χρονόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φαρσινών Διονυσία Βασιλάτου, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Απανταχού Δηλινάδων Ράνια Μπαλτσαβιά, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Πυργιού ο Αίνος Σταματία Καρλή, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Υγείας Ελπινίκη Ταβιανάτου καθώς και από το Δ.Σ. της Αδελφότητας ο Έφορος Γεράσιμος Ζαφειράτος και η Αν. Έφορος Χριστίνα Βλάχου.
Στην Κεφαλονιά η Αδελφότητα συμμετείχε στις τιμητικές εκδηλώσεις για την 155η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Κατά την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας που τελέστηκε ανήμερα της 21ης Μαΐου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 155ης επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα παρέστη η Αντιπρόεδρος Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, η οποία στη συνέχεια, κατά την επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ριζοσπαστών, έργο του Κεφαλονίτη γλύπτη Γ.Μπονάνου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Συλλόγου. Το μνημείο ανεγέρθη το 1933 από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά ως απότιση φόρου τιμής στους Ριζοσπάστες, που αξίζει να μνημονεύουμε και να ενθυμούμαστε ἐς ἀεί:
ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ
ΙΩΣΗΦ ΜΟΜΦΕΡΡΑΤΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ
Γ. ΤΥΠΑΛΔΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ
ΙΩ.ΤΥΠΑΛΔΟΣ ΔΟΤΟΡΑΤΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ
ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΔΟΜΕΝΕΓΙΝΗΣ
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΠΑΪΖΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΣΥΛΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΟΦΑΝΤΗΣ
«Πατρίδα, σὰν τὸν ἥλιο σου ἥλιος ἀλλοῦ δὲ λάμπει.
Πῶς εἰς τὸ φῶς του λαχταροῦν ἡ θάλασσα κι οἱ κάμποι,
πῶς λουλουδίζουν τὰ βουνά, τὰ δάσ᾿, οἱ λαγκαδιὲς
στέρνοντάς του θυμίαμα μυριάδες μυρωδιές! »
(πρώτοι στίχοι του ποιήματος του Λορέντζου Μαβίλη «Στην Πατρίδα»)
Χρόνια πολλά στους Απανταχού Επτανήσιους !!

Για το Δ.Σ.
Χρύσα Κοκκόση, Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed