Αγησίλαος Κονιδάρης: «Να μεταφερθεί ολόκληρο ή μέρος του Κοργαλενείου Μουσείου στο Μέγαρο που στεγάζεται ο Δήμαρχος»

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα Μουσείων πριν λίγες μέρες θα ήθελα να εκφράσω μια προσωπική άποψη καταθέτοντάς τη στο Δημόσιο διάλογο. Αφορά μια πρόταση για την άμεση λειτουργία ενός Μουσείου στο κέντρο της πόλης του Αργοστολίου εκτός του εξαιρετικού Μουσείου Ραδιοφώνου που στεγάζεται στο Επιμελητήριο.
Η νεοεκλεγείσα Δημοτική αρχή στο πρόγραμμά της έχει εκφράσει την πρόθεση να μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού το πρώην μέγαρο της Τράπεζας της Ελλάδος στον πεζόδρομο της οδού Βαλλιάνου. Είναι μια άποψη με την οποία συμφωνώ διότι είναι χρήσιμο στο κέντρο της πόλης μας να έχουμε έναν επισκέψιμο χώρο πολιτισμού τόσο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού όσο και για τους τουρίστες που μας επισκέπτονται. Έχει ακουστεί ότι στόχος είναι ο χώρος να μετατραπεί σε πινακοθήκη. Η πρόταση μου είναι αντί για πινακοθήκη ο χώρος να μετατραπεί σε επισκέψιμο Μουσείο. Συγκεκριμένα, προτείνω τη μεταστέγαση του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, ή τμήματός του, σε αυτόν τον χώρο. Αν γίνει αυτό ο Δήμος και οι Δημότες θα έχουν κατά τη γνώμη μου πολλαπλά οφέλη. Ο Δήμος Αργοστολίου θα καταφέρει με μια κίνηση:
– να αναβαθμίσει το Μουσείο μεταφέροντας το σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης με εξαιρετική πρόσβαση που είναι ίσως και πιο κατάλληλο για τα εκθέματά του
– να έχει ένα αξιόλογο οικονομικό όφελος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις
– να καταστήσει βιώσιμη τη λειτουργία της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης που λειτουργεί σήμερα με μεγάλη δυσκολία και πολλά προβλήματα, όπως είναι σε όλους γνωστό
Απαιτείται βέβαια διάλογος και συμφωνία ανάμεσα στο Δήμο Αργοστολίου και το Κοργιαλένειο Ίδρυμα για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω αν η πρόταση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί τόσο διαδικαστικά όσο και λειτουργικά διότι δεν είμαι ειδικός σε θέματα Μουσείων. Υπάρχουν όμως πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που είναι ειδικοί στα θέματα αυτά από τους οποίους πρέπει να ζητηθεί η γνώμη. Θεωρώ πάντως ότι πρακτικά η πρόταση που καταθέτω μπορεί να εξεταστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αν είναι εφικτή να υλοποιηθεί προς όφελος τόσο των Δημοτών όσο και του τουριστικού μας προϊόντος.

Αγησίλαος Κονιδάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed