Ταξίδι στον όμορφο ελληνικό βορρά Νο 7

Μετά από ένα σύντομο σταθμό στο Φουρνά, το γραφικό ορεινό χωριό της Ευρυτανίας (υψόμετρο 850 μέτρα), για ένα καφεδάκι και λίγη ξεκούραση συνεχίσαμε το ταξίδι μας για την πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι.
Ο δρόμος επαρχιακός. Η ταχύτητα, για λόγους οδικής ασφάλειας, χαμηλή αλλά η απόλαυση της άγριας βουνίσιας και καταπράσινης φύσης απερίγραπτη! Εκεί ψηλά, στο Βελούχι, νιώθεις μια απόκοσμη γαλήνη ψυχής. Η κυκλοφορία αυτοκινήτων σχεδόν ανύπαρκτη, η ομορφιά της φύσης σαγηνευτική και η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη με μια έντονη μυρουδιά βρεγμένης γης. Παρότι η άνοιξη είχε μπει για τα καλά, όλες οι βουνοκορυφές ήταν χιονισμένες και τα πάμπολλα ρυάκια και ποτάμια, στις απόκρημνες χαράδρες, ήταν γεμάτα γάργαρα νερά που καθώς κατηφόριζαν βιαστικά προς τα χαμηλότερα, γέμιζαν την ατμόσφαιρα με ήχους που χαλαρώνουν και τα πιο τεντωμένα νεύρα.

ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Ο δρόμος στις πλαγιές του Βελουχιού είναι γεμάτος στροφές. Όταν άρχισε να γίνεται κατηφορικός φάνηκε από μακριά το ιστορικό Καρπενήσι των 7 χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων σκαρφαλωμένο σε βουνοπλαγιά. Στην περιοχή υπήρχαν από την αρχαιότητα διάφοροι οικισμοί που άκμασαν κατά διαστήματα. Στους πρόποδες του Παλιόκαστρου, στο λόφο του Άγιου Δημήτριου, βρέθηκε ο περίφημος «Θησαυρός του Καρπενησίου». Πρόκειται για μια συλλογή 35 αριστουργημάτων της ελληνιστικής χρυσοχοϊας. Το Καρπενήσι έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα γύρω από την ιστορία της περιοχής «την Επανάσταση κήρυξαν οι τοπικοί οπλαρχηγοί Γιολδασαίοι και Βράσκας αλλά ισχυρότερες τούρκικες δυνάμεις από τη Λαμία τους εξουδετέρωσαν. Σύντομα, όμως, οι επαναστάτες ανασυντάχθηκαν και έδιωξαν τους Τούρκους από την πόλη. Κοντά στο Καρπενήσι, στη θέση Κεφαλόβρυσο, σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους ο Σουλιώτης αγωνιστής Μάρκος Μπότσαρης, στις 9 Αυγούστου 1823». Οι κάτοικοί του πήραν μέρος και σε πάμπολλες άλλες εξεγέρσεις, πριν την επανάσταση, όπως το 1600, 1611 και 1684. Το 1645, ο διδάσκαλος του γένους Ευγένιος Γιαννούλης ίδρυσε Σχολή στην οποία δίδαξε και ο ίδιος. Το Καρπενήσι και εκατό χωριά της Νότιας Ευρυτανίας, πέρασαν δραματικές περιόδους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής επειδή από τα γύρω βουνά εφορμούσαν αντιστασιακοί. Τρία γερμανικά τάγματα, σε αντίποινα, πυρπόλησαν τα πάντα στην περιοχή από τις 10 μέχρι της 17 Αυγούστου του 1944.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Όχι πολύ μακριά από το Καρπενήσι υπάρχει ένα από τα πιο απομονωμένα χωριό όχι μόνο του νομού Ευρυτανίας αλλά και όλης της Ελλάδας. Η Χρύσω. Βρίσκεται σε μια δυσπρόσιτη περιοχή αγκαλιασμένο από τεράστια δένδρα και «περικυκλωμένο» από ρυάκια. Τριάντα περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού βρίσκεται η Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας η οποία είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ευρυτανίας. Η Μονή, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, είναι χτισμένη σε έναν απότομο βράχο. Το τοπίο είναι μοναδικό με μια αγριάδα που σε καθηλώνει! Αν βρεθείτε χειμώνα στο Καρπενήσι θα πρέπει να επισκεφθείτε και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βελουχίου ακόμα και αν οι ικανότητες σας στο σκι είναι ανύπαρκτες. Η θέα από εκεί ψηλά θα σας μείνει αξέχαστη.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Την επομένη περπατήσαμε στα δρομάκια της πόλης και κάναμε την αγορά των απαραίτητων αναμνηστικών πριν πάρουμε τον κατηφορικό δρόμο για τα πεδινά του Αγρινίου και Μεσολογγίου. Από εκεί κατευθυνθήκαμε και πάλι προς τη Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου και γύρω στις 2 μμ φθάσαμε στην Πάτρα. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα κάναμε ένα σύντομο σταθμό για μεσημεριανό και τρεις ώρες αργότερα βρισκόμασταν στην Κυλλήνη όπου πήραμε το φέριμποτ που μάς μετέφερε στη βάση μας, την Κεφαλονιά. Άλλο ένα οδοιπορικό στην πανέμορφη Ελλάδα έπαιρνε τέλος, άλλη μια βαλίτζα είχε γεμίσει με όμορφες αναμνήσεις… Να περνάτε όσο πιο καλά μπορείτε.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed