Καζάνι που βράζει η Γεωργία εξαιτίας της Ρωσίας

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Γεωργία μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν. Συγκεκριμένα 39 αστυνομικοί και 30 διαδηλωτές τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία χθες, Πέμπτη, το βράδυ στην Τυφλίδα έπειτα από συγκρούσεις γύρω από το κοινοβούλιο όπου το απόγευμα είχε εκφωνήσει ομιλία ένας Ρώσος βουλευτής, ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ.
Περίπου 10.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της γεωργιανής πρωτεύουσας και ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου Ηρακλή Κομπαχιτζέ επειδή επέτρεψε στον Ρώσο βουλευτή να μιλήσει στα ρωσικά από το βήμα του κοινοβουλίου.Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι χαρακτήρισε τη Ρωσία «εχθρό και δύναμη κατοχής», της οποίας η «πέμπτη φάλαγγα» βρίσκεται πίσω από τις βίαιες χθεσινές διαμαρτυρίες, για τις οποίες προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να διχάσουν τη χώρα. Η δήλωση της προέδρου έγινε μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Τυφλίδα όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ για να σταματήσει τους διαδηλωτές που ήθελαν να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγόρησε τις δυνάμεις της γεωργιανής αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να εμποδίσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως «ριζοσπαστικές» δυνάμεις οργάνωσαν εσκεμμένα διαμαρτυρίες χθες, Πέμπτη, το βράδυ, στη διάρκεια της επίσκεψης ρωσικής αντιπροσωπείας στην Τιφλίδα.
«Η Ρωσία είναι εχθρός μας και δύναμη κατοχής. Η πέμπτη φάλαγγα την οποία διαχειρίζεται μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από μια ανοιχτή επίθεση», έγραψε η πρόεδρος της Γεωργίας Ζουραμπισβίλι στη σελίδα της στο Facebook.«Μόνο η Ρωσία ωφελείται από μια διαίρεση στη χώρα και την κοινωνία και από την εσωτερική αντιπαράθεση και είναι σήμερα το ισχυρότερο όπλο της». Η ρωσική επιρροή στη Γεωργία παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα. Η μικρή χώρα, σύμμαχος των ΗΠΑ, διεξήγαγε και έχασε το 2008 έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της Μόσχας. Οι δύο χώρες δεν έχουν έκτοτε διπλωματικούς δεσμούς και η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιφερειών της Γεωργίας που αποσχίσθηκαν, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σταθμεύουν τώρα ρωσικά στρατεύματα. Η Ζουραμπισβίλι, η οποία επισκεπτόταν τη Λευκορωσία, επρόκειτο να συντομεύσει την επίσημη επίσκεψή της εκεί εξαιτίας των γεγονότων στη χώρα της, δήλωσε στο Ρόιτερ η εκπρόσωπός της. Οι διαδηλωτές λένε πως σχεδιάζουν να βγουν και πάλι στους δρόμους σήμερα το απόγευμα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed