Πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας το 5G

Το 5G αυτήν τη στιγμή εγείρει περισσότερες ερωτήσεις, παρά απαντήσεις. Ο λόγος είναι απλός: οι εφαρμογές του δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές. Για να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τις μελλοντικές επεκτάσεις, αξίζει να δούμε για αρχή πώς δουλεύει.
Τo 5G είναι η νέα γενιά ασύρματων δικτύων που θα αντικαταστήσει σταδιακά τις προηγούμενες. Αποτελεί όμως ιστορική καμπή σε αυτό το σημείο, καθώς οι ταχύτητες μετάδοσης θα είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερες, αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι ότι ο χρόνος απόκρισης (latency) θα ελαχιστοποιηθεί, φτάνοντας ιδανικά κάτω από 1 ms, το οποίο είναι περίπου 60 με 120 φορές μικρότερο από τη μέση ταχύτητα 4G. Οι καλύτερες συνθήκες λήψης αυτή τη στιγμή επιτρέπουν download με 200 MB/s. Η 5G σύνδεση θα έχει ελάχιστη ταχύτητα τα 1000 MB/s. Οι πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες θα βοηθήσουν φυσικά σε κατέβασμα ή ανέβασμα μεγάλων αρχείων μέσα σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα, αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο. H ελαχιστοποίηση του latency θα βοηθήσει σε εφαρμογές που αυτή τη στιγμή ίσως δεν υπάρχουν καν στο εύρος της φαντασίας μας, με νέες τακτικές και πλάνα να απαιτούνται για την απορρόφηση των νέων τεχνολογιών.
Η άνθιση σε τομείς όπως η αυτόνομη οδήγηση και οι αυτοματοποιημένες ή τηλεχειριζόμενες υποδομές των πόλεων θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Σκεφθείτε ένα αυτόνομο όχημα που επικοινωνεί μέσω 5G με τα υπόλοιπα γύρω του, παρέχοντας ασφάλεια, αφού θα φρενάρει έγκαιρα μέσω επικοινωνίας με τα άλλα οχήματα και παράλληλα μπορεί να παρέχει πληροφορίες στους επιβάτες για τις οδηγικές συνθήκες του δρόμου στον οποίο βρίσκεται, εντοπίζοντας εμπόδια ή επικίνδυνα σημεία σε πραγματικό χρόνο. Ο απομακρυσμένος χειρισμός μηχανημάτων θα γίνει πλέον καθημερινή δραστηριότητα. Στο γραφείο μας θα έχουμε απλά τα μέσα διεπαφής, όπως είναι ένα πληκτρολόγιο, ένα ποντίκι και μια οθόνη και η υπολογιστική ισχύς στην ουσία θα βρίσκεται στο cloud. Οι κατασκευαστές υπολογιστών θα παρέχουν πλέον υπηρεσίες και όχι υλικά. Όλα θα εκτελούνται άμεσα σαν να τα έχουμε δίπλα μας, αφού εκμηδενίζονται όλοι οι χρόνοι απόκρισης. Το IoT (Internet of Things) θα ανθίσει μέσα στα επόμενα χρόνια χάρη στην ανάπτυξη των 5G δικτύων. Οι αισθητήρες που επικοινωνούν μεταξύ τους και απαιτούν αυτήν τη στιγμή πόρους που δεν εξοικονομούνται εύκολα, θα μπορούν να συνεργαστούν ανά πλήθος με μία μόνο βάση, αυξάνοντας κατακόρυφα την αποδοτικότητά τους.
Η ιατρική θα επωφεληθεί εξαιρετικά από το μηδενικό latency, καθώς ένας χειρούργος θα μπορεί εξ αποστάσεως να χειρουργήσει τον ασθενή του, με την τεχνολογία 5G να του παρέχει την ταχύτητα, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία που απαιτείται σε τέτοιες διαδικασίες. Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι το 5G θα αλλάξει ριζικά παραδοσιακούς τομείς, δημιουργώντας νέα μοντέλα επιχειρήσεων και θα ορίσει εκ νέου τις σύγχρονες τακτικές και τεχνικές. Αποτελεί τη βάση της ψηφιακής οικονομίας του μέλλοντος, υποστηρίζοντας τα πάντα από τράπεζες έως νοσοκομεία και την αεροπορία μέχρι τη διαχείριση πόλεων. Σύμφωνα με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.
Στην Ελλάδα είδαμε για πρώτη φορά χρήση 5G δικτύων σε περιβάλλον πόλης με το πιλοτικό δίκτυο που εγκατέστησε η WIND στην πόλη της Καλαμάτας, ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας, αλλά και στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και άλλες δυνατότητες που προσφέρει. Έτσι, η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην χώρα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των ταχυτήτων μετάδοσης αποτελούν μονόδρομο, ο οποίος οδηγεί σε βελτίωση της καθημερινότητας των χρηστών. Οι μελλοντικές χρήσεις και εφαρμογές ίσως δεν έχουν καν ανακαλυφθεί ακόμη, όμως το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν τις ζωές μας. Σε αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας που έρχεται να δημιουργήσει πάνω σε όλα όσα ξέρουμε, το 5G αποτελεί κομβικό σημείο, που σηματοδοτεί τη νέα εποχή.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed