Μια μοναδική βραδιά στα Δελλαπορτάτα στην εκδήλωση για την ιστορία του χωριού και της ιαματικής πηγής της Αγίας Ελεούσας

Με την παρουσία πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη την Πέμπτη, 1-8-2019, στα Δελλαπορτάτα εκδήλωση για την ιστορία του χωριού και της ιαματικής πηγής της Αγίας Ελεούσας.
Από νωρίς μυρμήγκιασε ο κόσμος που παρακολούθησε την πρώτη του Αυγούστου, την παράκληση στην Παναγία με προεξάρχον τον μητροπολίτη μας κον Δημήτριον. Η Ιερή Παράκληση προς την Θεοτόκο ήταν κατανυκτική μέσα στο μπριόζικο ψαλτικό άκουσμα των ψαλτάδων υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Γερολυμάτου. Ο εφημέριος του ναού π. Νικόλαος Θεοφιλάτος και οι Επίτροποι : Σπύρος Σαράντης Αντωνάτος, Σταματούλα Μαρκάτου και η ακούραστη βοηθός Φιλένη Σπ. Αντωνάτου, ήταν καθ’ όλα άψογοι, με φανερή την τακτοποίηση του χώρου, την καθαριότητα, την οργάνωση τόσο εσωτερικά του ναού όσο και εξωτερικά. Ενθουσίασε ο άμεσος, απλός αλλά σοβαρός θεολογικό λόγος του Σεβασμιοτάτου, που είχε χαραχτήρα επεξηγηματικό πάνω στα θέματα της νηστείας και της τοποθέτησής μας μέσα στον χριστιανικό τρόπο ζωής.
Ακολούθησε από τον υπογράφοντα το κείμενο αυτό, η οπτική παρουσίαση του ιστορικού χωριού των Δελλαπορτάτων, καθώς έγινε και αναφορά τόσο στην ιαματική πηγή της Αγίας Ελεούσας όσο και για τις άλλες ιαματικές πηγές και νερά της ευρύτερης περιοχής της Παλικής. Έπειτα, ο καθηγητής δερματολογίας κος Κωνσταντίνος Κουσκούκης, με λόγο μετρημένο και στηριζόμενο τόσο στην πείρα του όσο και στα επιστημονικά δεδομένα, μίλησε για τον Ιπποκράτη, την ιατρική του και την εφαρμογή της στο σήμερα. Ο καθηγητής ιατρός ανέπτυξε τρόπους εναλλακτικής ιατρικής, αξιοποίησης των ιαματικών πηγών και υδάτων, καθώς και ιατρικούς τρόπους τουρισμού και θεραπείας, ενθουσιάζοντας και «ξυπνώντας» τα ενδιαφέροντα για τη ζωή των ανθρώπων στο δύσκολο σήμερα του κόσμου.
Την εκδήλωση αυτή, παρακολούθησαν επιπλέον οι: η κόρη του μεγάλου ιατρού και ακαδημαϊκού οφθαλμίατρου Άγγελου Δελλαπόρτα, Άντζελλα, αρκετοί ιερείς της επαρχίας Πάλης, ο Νίκος Ιωάννη Γερουλάνος, και πολλοί κάτοικοι των γύρων χωριών και από το Ληξούρι. Ο υπογράφον το κείμενο ζήτησε αυτή η εκδήλωση να γίνει θεσμός, να εγκαινιάσει, την 1 Αυγούστου κάθε χρονιάς μια θρησκευτικο-πολιτιστική δράση, πράγμα που έγινε δεκτό και στηρίχτηκε από τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Κατσιβέλη, ο οποίος πέρα από την πολύτιμη βοήθειά του, την παρουσία του, ήταν αυτός που με δική του πρωτοβουλία έφερε τον καθηγητή ιατρό κον Κουσκούκη Κωνσταντίνο, για μελέτη και παρουσίαση των ιαματικών πηγών της περιοχής μας, πρωτίστως για τη μελλοντική αξιοποίησή τους. Ο χαιρετισμός του αντιδημάρχου κου Κατσιβέλη, ήταν εγκάρδιος, άμεσος και κινήθηκε μέσα στο πνεύμα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της περιοχής μας, δείχνοντας πως έχει σχέδιο με ανοικτοσύνη για δράση καλού έργου.
Μετά το πέρας των ομιλιών, μοιράστηκε πλουσιοπάροχα η ριγανάδα, τα νηστήσιμα γλυκά και τα αναψυκτικά, καθώς και οίνος εκλεκτός, δοξαστικός θα έλεγα καλύτερα. Κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών νηστήσιμων εδεσμάτων παρουσιάστηκε μια ομάδα μουσικών και με κέφι μας ταξίδεψε κανταδόρικα και χορευτικά σε κεφαλονίτικους ρυθμούς. Οι μουσικοί: Αλέξανδρος Λυκούρας, Διονύσης και Αποστόλης Αυγερινός και στην αρχή στο τραγούδι και ο Σπύρος Γερολυμάτος, μας έδωσαν μια επιπρόσθετη εικόνα κεφαλονίτικης παραδοσιακής παρεΐστικης βραδιάς.
Σ΄ αυτή την όμορφη μεγάλη εκδήλωση στα Δελλαπορτάτα , που είχε χαρακτήρα Παλικησιάνικο, στηρίχτηκε από την Καίτη Κουταβά και τον Νέστορα Κεχαγιά στην ηχο-οπτικοακουστική κάλυψη, στη βοήθεια της Κ.ΕΔΗ.ΚΕ. Επί πλέον θα πρέπει να εξάρω τη μεγάλη βοήθεια, πέρα από τον εφημέριο του ναού, π. Νικόλαου Θεοφιλάτου και του αντιδημάρχου Γεωργίου Κατσιβέλη, τη βοήθεια του Σπύρου Σαράντη Αντωνάτου και της συζύγου του, Φιλένης, καθώς και των δικών τους ανθρώπων, που στήριξαν ποικιλοτρόπως, πρωτίστως οικονομικά τούτη την υπέροχη εκδήλωση, που έγινε η αρχή για την κάθε 1η Αυγούστου στα Δελλαπορτάτα.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed