Άκρως αναγκαία τώρα η μείωση των Πρωτογενών Πλεονασμάτων

Η Μαύρη Δευτέρα με τεράστια πτώση -3,83% στις 851,20 μονάδες που γνώρισε το ΧΑΑ μόνο καλός προάγγελος για το μέλλον των τιμών των μετοχών δεν είναι.
Η μεγάλη αυτή πτώση ήταν κυρίως η Ελληνική αντίδραση στο νέο γύρο του εμπορικού πολέμου που φαίνεται ότι μεγαλώνει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και την μη αναβάθμισης της Ελλάδας από τον Αμερικανό οίκο Fitch. Σε δύσκολους καιρούς σαν κι αυτούς που φαίνεται ότι ζούμε τώρα δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε το παλιό χιουμοριστικό Ελληνικό ρητό: Φτερνίζεται η Αμερική, η Ευρώπη παθαίνει κρυολόγημα και η Ελλάδα μπαίνει σε… κώμα! Δεδομένου των πολλών φόβων για μια νέα διεθνή ύφεση στην Αμερική μετά από το δεκαετή ρεκόρ οικονομικής άνθησης της Αμερικανικής οικονομίας και των διεθνών αγορών οι υποσχέσεις του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας του προγραμματικού αιτήματος του για μείωση των Πρωτογενών Πλεονασμάτων μας στο μέλλον καθίσταται πλέον εξαιρετικά κρίσιμο για την μελλοντική ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Η ανάγκη για την μείωση των μελλοντικών στόχων των Πρωτογενών Πλεονασμάτων μας, επειδή αν υπάρξει μια νέα διεθνή ύφεση θα μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα μας από το εξωτερικό, θα κρίνει τελικά πόσες ακόμα μειώσεις φόρων και ευεργετικές παροχές θα μπορούσε η νέα κυβέρνηση να μοιράσει στους πολίτες αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας ενδυναμώνοντας την οικονομία μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ ότι όταν ο υπόλοιπος αναπτυγμένος κόσμος όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσονταν εμείς εξ αιτίας του λαϊκισμού και του διχασμού που επικρατούσε στην Ελλάδα γνωρίζαμε χωρίς λόγο την ύφεση. Οπότε στους δύσκολους καιρούς που ίσως έρθουν ξανά θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος και ο λαός να είμαστε αυτή την φορά ενωμένοι και να μην πυροβολούμε ξανά τα ποδιά μας προς χάρη βραχυπρόθεσμων πολιτικών οφελών. Όμως ελπίζω ότι δεν θα επικρατήσουν τα χειρότερα σενάρια και τελικά όλα θα πάνε όπως τα θέλουμε και επιτέλους αξίζουν να μας έρθουν.

Σπύρος Καγκάδης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed