Ρόδινα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου και η πανσέληνος στον Κήπο της Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι

Eγκαινιάστηκε με αθρόα προσέλευση φιλότεχνων, εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, πανεπιστημιακών, ιστορικών και θεωρητικών τέχνης, καλλιτεχνών και πολλών ομογενών στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο “Τα Τριαντάφυλλα/ Les Roses”.
Την έκθεση προλόγισε η Στέλλα Οδ. Λιάτου, Ιστορικός- Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Ο Κώστας Ευαγγελάτος, είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, απόλυτα συνειδητοποιημένος σχεδόν από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας, για το ποιος είναι και τι αναζητά ,αναγνωρίζοντας από μικρός τη φλόγα που τον κατακαίει και την ακολουθεί πιστά. Με μεγάλη ευαισθησία και αγάπη για τον τόπο του, κάθε χρόνο, χωρίς καμία υποστήριξη από τις τοπικές αρχές, με μόνη πυξίδα την περηφάνια του ως Κεφαλονίτης… Πάντα άοκνος, δημιουργεί, εκθέτει και δημοσιεύει, καθιστώντας το όραμά του προσιτό στο κοινό, καλώντας μας κάθε Αυγουστιάτικη πανσέληνο στην οικία του, τη Βίλα Ροδόπη, σε μια βεγγέρα φιλίας, γνωριμίας και αισθητικής εμπειρίας. Ανήσυχο πνεύμα, παρουσιάζει σκίτσα, installations, ρεαλιστικές αποτυπώσεις και λίθινα κοσμήματα της φύσης, φτάνοντας πια σε μια αφαιρετική και συμβολική αποτύπωση συναισθημάτων και ιδεών. Οι φόρμες του μπορεί να είναι αφαιρετικές, παράλληλα όμως είναι οικείες και σχεδόν ονειρικές και μας οδηγούν βήμα-βήμα σε ένα προσωπικό κήπο τέχνης, ευαισθησίας και φαντασίας. Απόψε λοιπόν, περιδιαβαίνουμε σε ένα κήπο τριαντάφυλλων, στον κήπο των “Les Roses”, ο οποίος διηγείται ένα σωρό ιστορίες. Κάθε φύλλο μια ψευδαίσθηση, κάθε αγκάθι ένας συμβολισμός . Με κάθε πίνακα μοιάζει σαν να διαβάζουμε πέταλο-πέταλο το τριαντάφυλλο-σύμβολο, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει τόσο ο ζωγράφος, όσο και ο θεατής, την αλήθεια που κρύβεται στο κέντρο του λουλουδιού, τη δική του, προσωπική , μοναδική αλήθεια που κρύβει ο καθένας μας , ανάλογα με τις αναμνήσεις που έχει συνδέσει με ένα ρόδο”.
Ακολούθησε στον κατάφυτο και κοσμημένο με γλυπτικές συνθέσεις “Κήπο του Χαρίλαου” η εκδήλωση Λόγου και Τέχνης “Πανσέληνος στον Κήπο”. Τα φετινά δρώμενα στη “Μώβ Σκηνή” παρουσίασε αναλυτικά η Χριστίνα Τσιμάρα, εκπαιδευτικός. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε δύο κορυφαίους ποιητές του 20ου αιώνα, τον Κωστή Παλαμά και τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, που γεννήθηκαν τον 19ο αιώνα και σφράγισαν, ο καθένας με τις ιδέες του, την ιδιοφυή και πολυσχιδή τους προσωπικότητα αλλά και το μνημειώδες πνευματικό έργο τους το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και η επίδραση τους διαρκεί μέχρι σήμερα ανεξίτηλη και πολυσήμαντη. Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς, που εορτάζονται φέτος τα 150 χρόνια από τη γέννηση του, με αφορμή την πρεμιέρα στης “Ορέστειας” του Αισχύλου έγραψε το ποίημα “Το Χαίρε της τραγωδίας” (1903) για την ιστορική έναρξη του Εθνικού Θεάτρου. “Το χαίρε της Τραγωδίας” του Κωστή Παλαμά απήγγειλε ο Κώστας Ευαγγελάτος, που το προσέγγισε με τη λογοτεχνική του ιδιότητα. Ο διάσημος διεθνής ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ο μεγάλος ιδεολόγος ποιητής της Οκτωβριανής Επανάστασης έγραψε το εκτενές “επικό” ποίημα “ΛΕΝΙΝ” (1924), επιτυγχάνοντας τη σύζευξη πολιτικής και υψηλής τέχνης με μοναδική εσωτερική δύναμη και διαχρονική εμβέλεια. Χαρακτηριστικό μέρος από το βαθυστόχαστο ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι για τον Βλαντιμίρ ‘Ιλιτς Λένιν ερμήνευσε με εσωτερικότητα και εκφραστική δύναμη ο Ηλίας Καρόγλας, μέλος του θεατρικού Εργαστηρίου Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς.
Θαυμάσια έκπληξη της βραδιάς η άφιξη της Χορωδίας Αργοστολίου με τον μαέστρο της Σπύρο Θεοτοκάτο, που ολοκλήρωσε τη χορωδιακή της περαντζάδα με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, χαρίζοντας στο κοινό της ” Μωβ Σκηνής” της Πανσελήνου ένα μελωδικό παραδοσιακό πρόγραμμα από δημοφιλή τραγούδια που χειροκροτήθηκαν θερμά! Ο Πρόεδρος της Χορωδίας Ρωσσέτος Λούζης πρόσφερε ευγενικά στον Κώστα Ευαγγελάτο δύο cd με χαρακτηριστικές μελωδικές ερμηνείες της Χορωδίας! Η μοναδική βραδιά που εντυπωσίασε για την αισθητική της ποιότητα και τον πολυδιάστατο συντονισμό της ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον κήπο. θερμές ευχαριστίες στους Αδελφούς Ιακωβάτους για την τεχνική υποστήριξη, στην Κεφαλονίτικη παραδοσαική “Βοσκοπούλα”, τον φωτογράφο Σπύρο Αμπατιέλο, τον καλλιτέχνη Ντάνυ Μαρτζώκα και όλους όσους με τον τρόπο τους βοήθησαν στο άψογο αποτέλεσμα της καθιερωμένης Αυγουστιάτικης εκδήλωσης που συμπλήρωσε με επιτυχία 19 χρόνια διεξαγωγής στο κοσμοπολίτικο Αργοστόλι.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed