Η ασθένεια (παράσιτο) που προσβάλλει την «Πίννα»

Μετά την πρώτη του εμφάνιση στις ακτές της ισπανίας το 2016, το παράσιτο (Haplosporidium pinnae) που μεταφέρεται με τα θαλάσσια ρεύματα και προσβάλει την «Πίννα» (επιστημονική ονομασία “Pinna nobilis”) παρατηρήθηκε το 2018 και στην Ελλάδα, στην περιοχή του Αιγαίου.
Η Πίννα αποτελεί ενδημικό είδος της Μεσογείου Θάλασσας, δηλαδή έχει αναπτυχθεί και ζει μόνο σε αυτήν την περιοχή του κόσμου. Πρόκειται για ένα μεγάλο οστρακόδερμο ζώο της θάλασσας, και συνήθως απαντάται σε αμμώδεις βυθούς με «φυκιάδες». Έρευνα πραγματοποιήθηκε από το καλοκαίρι του 2018 σε θέσεις στα ανατολικά και στα δυτικά της Λέσβου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών «ΕΛΚΕΘΕ» (που πραγματοποίησε τις γενετικές αναλύσεις) και το Tμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (που έκανε τις ιστολογικές εξετάσεις). Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν την αιτία θανάτου της Πίννας: «το παράσιτο προσβάλλει τους ιστούς, καταστρέφει τα κύτταρα και δημιουργεί μια εκτεταμένη φλεγμονή, με αποτέλεσμα η πίνα να μην μπορεί να τραφεί και να πεθαίνει».
Δείτε εδώ βίντεο:

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και ο σύνδεσμος βίντεο αποτελούν υλικό προσωπικού αρχείου. Από τον Μάιο (2019) έως τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη εθελοντική καταγραφή και αποστολή δειγμάτων, προσβεβλημένων ατόμων του είδους στις ακτές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί πολλά νεκρά άτομα (μόνο κελύφη χωρίς ίχνος του ζωντανού οργανισμού) σε βάθη από -10 έως -30 μέτρα, επίσης άτομα με συνεχώς επιδεινούμενη υγεία, τα οποία τελικά δεν επιβίωσαν, ενώ λήφθηκε δείγμα υπό αποσύνθεση ατόμου που εστάλει στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών «ΙΘΑΒΒΥΚ»).
* Για την παρατήρηση της προσβολής του είδους στην Κεφαλονιά, όπως αναφέρθηκε έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΛΚΕΘΕ.

Τηλέμαχος Μπεριάτος
Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed