Ποια ακίνητα δικαιούνται μεγαλύτερη έκπτωση, ακόμη και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ως 30% η μείωση στα ήδη ισχύοντα ποσά

Σε λίγες ημέρες αναρτώνται στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019, τα οποία και θα εμφανίζονται μειωμένα από 10% έως 30% και θα αφορά περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η πρώτη, από τις συνολικά πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου, θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου του 2020. Οι μειώσεις στο φετινό ΕΝΦΙΑ, δεν αναμένεται να επηρεάσουν την έκπτωση φόρου που δικαιούνται στον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν στην κατοχή τους ημιτελή κτίσματα, βοηθητικού χώρου, κτίρια αγροτικής χρήσης. Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ειδικές κατηγορίες ακινήτων φθάνει μέχρι και 100% και οι φορολογούμενοι για να την εξασφαλίσουν θα πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητα αυτά στο έντυπο Ε9. Με βάση τα στοιχεία του Ε9 υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου ο φόρος ακινήτων. Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση στις εξής περιπτώσεις:
1. Αποθήκες – πισίνες: Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
2. Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
3. Κτίρια προ του 1930: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.
4. Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% (με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας). Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων του ΕΝΦΙΑ.
Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 στον ΕΝΦΙΑ είναι:
– οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων,
– ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων,
– εκπαιδευτηρίων,
– αθλητικών εγκαταστάσεων,
– κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.
Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.
5. Κτίρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.

Ρεπορτάζ Θανάσης Παπαδής

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed