Το τερματίσαμε ως εκπαιδευτικό σύστημα

Σε 153 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μας εισάγεται κανείς με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια (μιλάμε για τις γενικές κατηγορίες υποψηφίων από Ημερήσια Γενικά Λύκεια).
Από αυτά, στα 115 τμήματα μπορεί να εισαχθεί με βαθμολογία κάτω από 9000 μόρια (δηλ. κάτω από 9)
Από αυτά, σε 86 τμήματα μπορεί να εισαχθεί με βαθμολογία κάτω από 8000 μόρια (δηλ. κάτω από 8).
Από αυτά, σε 54 τμήματα μπορεί να εισαχθεί με βαθμολογία κάτω από 7000 μόρια.
Από αυτά, σε 32 τμήματα μπορεί να εισαχθεί με βαθμολογία κάτω από 6000 μόρια (όλα πανεπιστημιακά τμήματα πλέον, για να μην ξεχνιόμαστε)
Από αυτά, σε 8 πανεπιστημιακά τμήματα μπορεί να εισαχθεί κανείς με βαθμολογία κάτω από 5000 μόρια (δηλ. μέσο όρο σε 4 μαθήματα κάτω από 5).
Στο δε τελευταίο τμήμα, (Ιταλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης), η βάση είναι 4016 μόρια. Δηλαδή ο επιτυχών υποψήφιος, έγραψε τουλάχιστον 2000 μόρια τη βάση των Ιταλικών (απαραίτητη προϋπόθεση) και άλλα 2016 μόρια, δηλαδή μέσο όρο 2 στα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών.
Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα άλλο. Θα πω μόνο ένα: Το τερματίσαμε ως εκπαιδευτικό σύστημα. Κάποιον άλλο τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια πρέπει να βρούμε. Και πρέπει επιτέλους το Πανεπιστήμιο να αποφασίζει τα κριτήρια εισδοχής, όχι μια εξέταση τεσσάρων ημερών σε ύλη συνήθως παρωχημένη και άσχετη με αυτό που θα σπουδάσουν τα παιδιά.

Ηλίας Τουμασάτος
Εκπαιδευτικός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed