Το ΠΑΣΟΚ, 45 χρόνια μετά, είναι ακόμη εδώ

Είναι 3 Σεπτεμβρίου 1974. Ο Ανδρέας Παπανδρέου φοράει πουκάμισο, ένα ρολόι με πολύ φαρδύ λουράκι και στο βάθος διακρίνεται ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Στον ημιώροφο του Κing Palace o Ανδρέας Παπανδρέου κρατάει το χαρτί από την άκρη του επιδεικτικά και γνωρίζει ότι αυτό το χαρτί θα αποτελέσει την αρχή για την πορεία ενός κόμματος το οποίο σημάδεψε την Ελλάδα για τα επόμενα 45 χρόνια… Του ΠΑΣΟΚ. Η ιδρυτική διακήρυξη, του ΠΑΣΟΚ περιέγραφε τα όνειρα του Ανδρέα για την χώρα:
– Εθνική Ανεξαρτησία
– Λαϊκή Κυριαρχία
– Κοινωνική Απελευθέρωση και
– Δημοκρατική διαδικασία.
Για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν, μόλις 18 ημέρες. Ο Ανδρέας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Επιστρέφοντας από την εξορία, είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του: Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, γνωστή και ως «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», απείχε κατά πολύ από την ατζέντα του τότε Κέντρου, το οποίο ο Παπανδρέου θεωρούσε ήδη πολιτικά ξεπερασμένο. Έτσι, ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε σε αυτοοργάνωση τις λαϊκές δυνάμεις κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμμετείχε για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1974, αποσπώντας ποσοστό 13,5%, και 15 βουλευτές. Στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1977 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διπλασίασε το ποσοστό του και εξέλεξε 92 βουλευτές και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με το σύνθημα «Αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48% και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 173 βουλευτές, σχηματίζοντας την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 1984 στο 1ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επανεξελέγη ομόφωνα ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρόεδρος. Τον Ιούνιο του 1985, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κέρδισε ξανά τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45%, εξέλεξε 161 βουλευτές και σχημάτισε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κι ύστερα ήρθε το βρώμικο 89. Το 1989 ήταν περίοδος μεγάλης πολιτικής έντασης, λόγω του οικονομικού σκανδάλου Κοσκωτά, και με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ασθενή το Κίνημα χάνει τις εκλογές. Ακολούθησε η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του Συνασπισμού στο Ειδικό Δικαστήριο για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την Ε.Υ.Π. (τότε Κ.Υ.Π.). Σε αυτό το κλίμα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Οκτώβριο του 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει αθωωθεί από το Ειδικό Δικαστήριο και το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην εξουσία με ποσοστό 47%. Η κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 επιδεινώνεται και παραιτείται από την πρωθυπουργία στις 17 Ιανουαρίου 1996.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εισήγηση του Κώστα Σκανδαλίδη αποφασίζει τις διαδικασίες εκλογής του πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Την επόμενη μέρα η κοινοβουλευτική ομάδα επέλεξε ανάμεσα στους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γεράσιμο Αρσένη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον Κώστα Σημίτη ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. Τον Ιούνιο του 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει και το 4ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγει πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κερδίζει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 1996. Στις επόμενες εκλογές τον Απρίλιο του 2000, ο Κώστας Σημίτης επανεξελέγη με ποσοστό 43,79% έναντι 42,73% της Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε 158 βουλευτές. Κι ύστερα ήρθε ο Γιώργος… Μετά την παραίτηση του Κώστα Σημίτη από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο του 2004, εκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι πλέον Μάρτιος του 2004 και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χάνει τις εκλογές από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με ποσοστό 40,55%. Χάνει και τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Το βράδυ εκείνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος πηγαίνει στο Ζάππειο και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου. Όμως, επανεξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 55% έναντι 38% του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το ΠΑΣΟΚ το 2009 παίρνει ποσοστό 43,92 % και 160 έδρες στην Βουλή και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γρήγορα οι προγραμματικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου αναθεωρούνται λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας και έτσι υπογράφεται το πρώτο μνημόνιο. Τον Απρίλιο του 2012 σε πανελλήνια δημοσκόπηση, λαμβάνει ποσοστό μόλις του 12,5% που είναι το χειρότερο στην ιστορία του. Ακολουθεί η συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο που έχει εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής είναι η Φώφη Γεννηματά, κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, ίσως του πιο στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed