«Προεδρικοί» Vs «κομματικών» στον ΣΥΡΙΖΑ

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διχάζει τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και όλοι θέλουν να αποφύγουν να χρεωθούν μια νέα μεγάλη κρίση, στο κόμμα τους.
Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση στάθηκαν τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την λειτουργία της ΕΡΤ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. «Το όραμά μου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν είναι να έχουμε έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν αριστερό Άρη Προτοσάλτε. Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά». Η αναφορά αυτή πυροδότησε εντάσεις καθώς οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Ακριβοπούλου και ο Σωτήρης Καψώχας εξέλαβαν την αναφορά ως μομφή εναντίον τους, απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομίας ότι «αφού δεν άρεσε στον ευφυή Ευκλείδη η Συριζαϊκή ΕΡΤ, ας πάει στην ΕΡΤ του υπερκομματικού Ζούλα και όλων αυτών που χρόνια έστηναν τρόπαια στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ας επιλέξει ο Ευκλείδης την υποκριτική και βολική αστική ευγένεια από τη δημοσιογραφία των ρήξεων και της κριτικής». Η αντιπαράθεση αυτή θα μπορούσε να περάσει και στα ψιλά- αν και ο φιλοκυβερνητικός τύπος έδωσε τα ρέστα του αναπαράγοντας την σύγκρουση- αν και από τις δυο πλευρές δεν ξεκινούσε ένας πόλεμος χαρακωμάτων με αιχμή το ιδεολογικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πόσο αριστερό πρέπει να είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκτός των άλλων η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στόχευε τον Νίκο Παππά οποίος ήταν υπεύθυνος για την ΕΡΤ γεγονός που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα social media όλο το Σαββατοκύριακο. «Παλιά ξινά σταφύλια» λένε οι προεδρικοί οι οποίοι θεωρούν ότι από την πλευρά των κομματικών υπάρχει μια αγωνία για να μην προχωρήσει η διεύρυνση με στελέχη από άλλους χώρους καθώς φοβούνται ότι έτσι θα επιτευχθεί η «άλωση» της Κουμουνδούρου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τη συγκεκριμένη στιγμή βγαίνει μπροστά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δυναμική που του δίνουν οι ψήφοι που πήρε στις εκλογές αλλά και η αποδοχή που έχει στην κοινή γνώμη ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Μοιραία λοιπόν ο επικεφαλής των «53» εμφανίζεται πλέον ως ο εκφραστής των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ του 4% και όλων όσων βλέπουν με επιφυλακτικότητα το αύριο. Δίπλα του βρίσκεται ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, στελέχη του κομματικού πυρήνα και αρκετοί δημοσιογράφοι από την Αυγή και το Κόκκινο.
Στη συγκεκριμένη φάση το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τα κομματικά στελέχη είναι ο τρόπος που θα γίνει η εγγραφή των νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γραμματέας του κόμματος έχει καταθέσει μια πρόταση σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους για να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, η τελική απόφαση όμως θα λαμβάνεται με τη φυσική παρουσία τους στις τοπικές οργανώσεις. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε αρκετά στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία χωρίς ωστόσο να υπάρξει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η επιφυλακτικότητα των κομματικών στελεχών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ηλεκτρονική εγγραφή μπορεί να επηρεάσει την σύνθεση του συνεδρίου και άρα τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί. Στο στόχαστρο των κομματικών στελεχών βρίσκεται ο Νίκος Παππάς για τον οποίο λένε ότι πολλές φορές δρα ανεξέλεγκτος δίνοντας δημοσιεύματα και παρουσιάζοντας κάποιες θέσεις ως απόψεις των κομματικών οργάνων ενώ αυτές δεν έχουν συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία.
Ο ίδιος πάντως απαντώντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως αρμόδιος για την ΕΡΤ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είπε: «εμείς καλό είναι να μην κάνουμε τους ειδικούς στα πάντα. Δεύτερον υπάρχουν τα όργανά μας που είναι ανοιχτά να συζητήσουμε για τα πάντα. Θα σας πω ότι η ΕΡΤ έκανε κατά τη δική μας διακυβέρνηση σοβαρά βήματα. Παραλάβαμε ένα πτώμα τηλεοπτικό, το οποίο το στήσαμε ξανά στα πόδια του». Όσα στελέχη βρίσκονται δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα – η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χρήστος Σπίρτζης– εμφανίζονται να επιθυμούν ένα πλατύ άνοιγμα στην κοινωνία και γι’ αυτό και διαφωνούν με τις κλειστές διαδικασίες – face control- που οι σύντροφοι τους θέλουν για την ένταξη των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα τους. Θεωρούν ότι οι κομματικοί θέλουν να ελέγχουν τον Αλέξη Τσίπρα μέσα από τις στενές διαδικασίες του κόμματος καθώς δεν αναγνωρίζουν την εμβέλεια και την απήχηση που έχει η προσωπικότητα του στην κοινωνία. Χαρακτηρίζουν φοβική τη συμπεριφορά των κομματικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που τους νοιάζει είναι η πολιτική τους επιβίωση και όχι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό (31,5%) τους εμπιστεύτηκε στις εκλογές δίνοντας τους το πράσινο φως για την επόμενη μέρα.
Λένε ακόμα ότι οι κομματικοί αντιμετωπίζουν τα στελέχη της διεύρυνσης και του ΠΑΣΟΚ σαν «μουσαφίρηδες» και όχι σαν ισότιμα μέλη ενός κομματικού φορέα που στόχο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. «Κινούνται με ιδεολογικές αγκυλώσεις και με την λογική του 4%. Είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στα επόμενα βήματα για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης. Παράλληλα όμως δεν επιθυμεί να διχάσει το κόμμα του. Γι’ αυτό ακροβατεί ανάμεσα στις δυο απόψεις ευελπιστώντας ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. «Φτάνει η καχυποψία» είπε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σταματήσει τις αντιπαραθέσεις και εν όψη της ΚΕ. Μιας συνεδρίασης που αν και τα δυο μέρη δεν κάνουν βήματα πίσω, το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed