Αντιγριπικός εμβολιασμός εποχικής γρίπης 2019-2010

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης στο γενικό πληθυσμό είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων υγιεινής όπως:
-συχνό πλύσιμο χεριών
-η απομόνωση των πασχόντων
– η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους .
Όσον αφορά στα σχολεία θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα απαραίτητα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές:
-καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
– τακτικό πλύσιμο χεριών
– βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα).
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και παρότι- σημαντικά –δεν επαρκούν. Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση των απουσιών από την εργασία το σχολείο και κάθε κοινωνική εκδήλωση. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1)Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι.
2)Άτομα 60 ετών και άνω.
3) Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες,
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
Ανοσοκαταστολή ( κληρονομική ή επίκτητη).
Μεταμόσχευση οργάνων.
Δρεπανοκυταρρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδης Διαβήτης ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια.
Νευρολογικά –νευρομυϊκά νοσήματα.
4) Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης ,λεχωίδες και θηλάζουσες
5) Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
6) Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσο Kawasaki,ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
7) Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
8) Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων ,στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α.) .
9) Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απατούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης .Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα ( Δηλαδή στα μέσα –τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ΄όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Σχετ. Το αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69903/04-10-2019 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ ΨΩΥΕ465ΦΥΟ-ΠΓΒ)

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Π.Ε ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed