Ρόδη Κράτσα: «Στρατηγικό πλάνο για την οχύρωση της Κεφαλονιάς σε ακραία καιρικά φαινόμενα»

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα, η οποία ήταν επικεφαλής της συζήτησης που έγινε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια αναφορικά με τις πληγείσες περιοχές της Αγίας Ευφημίας και του Νυφίου από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Στη συζήτηση μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και το συμπέρασμα ήταν ότι όχι μόνο οι περιοχές αυτές, αλλά ολόκληρη η Κεφαλονιά χρειάζεται ειδικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει στο μέλλον αυτά τα φαινόμενα. Στη συνέχεια και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η κα Κράτσα μίλησε για άμεσα μέτρα παρέμβασης σε Αγία Ευφημία και Νύφι και παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα να κηρυχθούν η Κοινότητα Νυφίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που έπαθαν μεγάλες καταστροφές (αποζημιώσεις). Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας και των Δήμων που αντέδρασαν άμεσα από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής πλημμύρας. «Απαιτούνται άμεσα έργα για να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση αυτά τα φαινόμενα», τόνισε η κα Κράτσα και συνέχισε: «Πρέπει να φτιαχτεί ο αγωγός ροής υδάτων στην Αγία Ευφημία, να μεγαλώσουν οι λεκάνες ανάσχεσης και να καθαριστεί ακόμη και το πιο μικρό ρέμα. Οι τρεις βασικές αιτίες που συμβαίνουν όλα αυτά είναι το μπάζωμα των ρεμάτων, η απογύμνωση των βουνών από την ελεύθερη βοσκή, αλλά και οι ανεμογεννήτριες. Πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση στην Αγία Ευφημία, ωστόσο πρέπει το συντομότερο δυνατόν να φτιαχτεί ένα στρατηγικό πλάνο που θα οχυρώνει την Κεφαλονιά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ια προσπαθήσουμε να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».
Παρόντας στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Βουλευτής των νησιών μας, Παναγής Καππάτος, που δήλωσε ότι θα είναι αρωγός της Περιφέρειας σε όλα τα υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο. Δεν δίστασε όμως να δείξει με το δάκτυλο όλους εκείνους που έχουν κάνει αυθαίρετες κατασκευές στην Πύλαρο και επηρεάζουν τη ροή των νερών, ενώ ανέφερε και ως… φταίχτες τόσο τις ανεμογεννήτριες όσο και την ελεύθερη βοσκή στα βουνά. Τόνισε επίσης ότι ήταν άμεση η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός, έκανε λόγο για άμεση επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης του 2006 αναφορικά με τον αγωγό στην Αγία Ευφημία, που θα ελαττώσει μερικώς το πρόβλημα, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο ένα μεγάλο έργο στην περιοχή θα σώσει το χωριό από τις συνεχόμενες πλημμύρες, χωρίς όπως είπε να αποκλείονται οι μικρές παρεμβάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Ο Σωτήρης Κουρής έμεινε σε πρακτικά θέματα αναφορικά με τους πλημμυροπαθούντες, όπου είπε ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τις οικοσκευές, η Περιφέρεια για τις ζημιές στις επιχειρήσεις και το ΤΑΣ για τις ζημιές στα σπίτια. Τόνισε, ωστόσο, αποδίδοντας την αλήθεια και στέλνοντας στο περιθώριο κάποιους που λένε κατά συρροή ψέματα, ότι οι δεξαμενές ανάσχεσης των υδάτων ήταν καθαρές πριν από την πλημμύρα.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed