Σύσκεψη του ΤΕΕ με τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, η Ν.Ε ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μαζί με μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου πραγματοποίησαν σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας Σταύρο Τραυλό συζητώντας τεχνικά ζητήματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Η συζήτηση ξεκίνησε από το περιφερειακό χωροταξικό, το οποίο προτείνει ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 10 στρεμμάτων για ξενοδοχειακή εκμετάλλευση, δημιουργώντας προβλήματα σε ιδιώτες και επενδυτές με μικρότερες εκτάσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε τη βούληση του Υπουργείου να δοθεί μια οριστική λύση σε αυτό άμεσα. Ακολούθησε σύντομη ενημέρωση για τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας στα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και τα ρέματα. Γνωρίζοντας ο κ. Τραυλός από πρώτο χέρι τον συμβουλευτικό ρόλο του ΤΕΕ προς την πολιτεία, από τη δική του πορεία στο τοπικό ΤΕΕ, πρότεινε τη δημιουργία Ομάδων Εργασίας σε διάφορα τεχνικά ζητήματα, με τη συμμετοχή μηχανικών των νησιών μας, βάσει μια προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Π.Ι.Ν. και Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας.
Έγινε αναφορά στις επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ, που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα στις 3 Νοεμβρίου και στους εκλεκτούς συνάδελφους οι οποίοι κατέρχονται υποψήφιοι στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Αλέξανδρος Παντελειός ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του ΤΕΕ, καθώς εκτιμά πως η πρόσφατη εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου δεν θα επιτρέψει να ασχοληθεί όσο θα επιθυμούσε. Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι οι αξιόλογοι συνάδελφοι που είναι υποψήφιοι θα δημιουργήσουν μια νέα δυνατή Νομαρχιακή Επιτροπή για την επόμενη τριετία. Η συζήτηση συνέχισε με το θέμα των ρεμάτων, με την κατάθεση της πρότασης του Δημήτρη Κεκάτου, γραμματέα της Ν.Ε. για τη συλλογή όλων των μελετών που αφορούν οριοθετήσεις ρεμάτων για χρήση από ιδιώτες μηχανικούς αλλά και από τις υπηρεσίες. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο να αποτελέσει και αντικείμενο μια Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συνάδελφος Βαγγέλης Βαλλιάνος, ο οποίος έθιξε θέματα των επισκευών των σχολικών κτιρίων, του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ληξούρι, των κατεδαφίσεων κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το σεισμό του 2014, την καθυστέρηση του έργου του Επαρχιακού δρόμου του Αγ. Βασιλείου, την αναθεώρηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και την πολιτική προστασία. Για το θέμα των Ζ.Ο.Ε. προτάθηκε η σύσταση μιας Ομάδας Εργασίας που θα ασχοληθεί με το Χωροταξικό Σχεδιασμό. Ο Γεράσιμος Γονατάς, μέλος της Ν.Ε. αναφέρθηκε στις πλημμύρες της Πυλάρου και το έργο του αγωγού της Αγίας Ευφημίας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για επικαιροποίηση της μελέτης, κάτι στο οποίο έχει σκοπό να προβεί η Περιφέρεια καθώς και για μια συνολική μελέτη της λεκάνης της Αγίας Ευφημίας.
Στο θέμα των υδρογονανθράκων, η θέση που διατυπώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη είναι πως η περιφέρεια πρέπει να έχει μια καλή ενημέρωση από το Υπουργείο σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους και να φροντίσει οι εξορύξεις να γίνουν με αυστηρό έλεγχο μειώνοντας τον κίνδυνο. Από τον Πρόεδρο της Ν.Ε. σημειώθηκε πως είναι μια δραστηριότητα η οποία έχει δημιουργήσει δραστικές κινητοποιήσεις στους κατοίκους των νησιών μας καθώς είναι μη συμβατή με την κύρια αναπτυξιακή κατεύθυνση της Περιφέρειας η οποία είναι ο τουρισμός. Ο Πρόεδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επαρχιακό δίκτυο και την οδική ασφάλεια, θέτοντας ως προτεραιότητα την επαρχιακή Οδό Αργοστολίου-Πόρου. Αναφέρθηκε σε μα σειρά προτάσεων της Ν.Ε. οι οποίες είχαν κατατεθεί στη Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια και την πρόσκληση και παρουσίαση των προτάσεων αυτών στη Βουλή. Ο κ. Τραυλός δήλωσε πως η Επαρχιακή Αργοστολίου-Πόρου αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο και την Περιφέρεια.
Ο συνάδελφος Διονύσης Τρωιάνος μίλησε για τίς προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Πεσσάδας, ως βασική σύνδεση με τη Ζάκυνθο και ως εναλλακτική πρόσβαση προς την Κυλλήνη, αναφέροντας και σχετική μελέτη η οποία έχει πραγματοποιηθεί. Η σύσκεψη έκλεισε με ενημερώσεις σχετικά με έργα που βρίσκονται ακόμη σε σχεδιασμό, όπως ο δρόμος του Αεροδρομίου, που σύντομα θα βγει δημοπρασία για τη μελέτη, καθώς και ο δρόμος Σάμης–Αγίας Ευφημίας. Η Ν.Ε. ΤΕΕ και τα μέλη που παρευρέθηκαν, ευχηθήκαμε καλή δύναμη στο συνάδελφο και Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό και δεσμευτήκαμε να είμαστε διαρκώς σε επαφή για οποιοδήποτε ζήτημα απαιτηθεί η συνδρομή μας.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed