Αλέξανδρος Παντελειός: «Συνεννόηση και συνεργασία δεν συμβαίνουν με το γύρισμα ενός διακόπτη ή με την υπογραφή συμφώνων συνεργασίας»

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους της παράταξης και Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, Νησί για όλους» για την επιστολή που αποστείλατε εκφράζοντας την πρόθεσή σας για συνεργασία και συναίνεση.
Θεωρούμε βέβαια ότι η επιστολή αυτή θα είχε πολύ πιο θετικό αποτέλεσμα στην οργάνωση και τη λειτουργία του νέου μας Δήμου αν είχε αποσταλεί την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τις εκλογές. Θα είχαμε τότε αρκετό χρόνο να συζητήσουμε δημόσια τις θέσεις μας και να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις τα πρώτα βήματα του Δήμου μας που ομολογουμένως είναι αρκετά δύσκολα. Όπως ίσως είχατε διαπιστώσει και σε χρόνο προγενέστερο των εκλογών, η Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους» από την πρώτη στιγμή που δήλωσε την υποψηφιότητά της για το Δήμο Αργοστολίου, κατέθεσε και ένα πρόγραμμα αρκετών δεκάδων θέσεων για το Δήμο, την τοπική κοινωνία την Κεφαλονιά γενικότερα. Ήμασταν η μοναδική παράταξη που το πρόγραμμά μας το θέσαμε σε διαβούλευση με τους πολίτες, καλώντας την ίδια ώρα τις άλλες παρατάξεις να αντιγράψουν και να υιοθετήσουν τις θέσεις που θεωρούν σωστές. Και κάποιες παρατάξεις το έκαναν, υιοθέτησαν προτάσεις μας και τις ενσωμάτωσαν στο πρόγραμμά τους.
Από εκείνη τη χρονική στιγμή δεσμευτήκαμε ότι η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι γόνιμη και ουσιαστική και όχι μια συμμετοχή «για την εμπειρία». Δεσμευτήκαμε ότι θα καταθέτουμε προτάσεις διεκδικώντας την υλοποίηση των θέσεων και του προγράμματός μας και ότι δεν θα περιοριστούμε σε ένα ρόλο στείρας αντιπολίτευσης. Και σήμερα, καλούμαστε μέσα από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μας οδήγησαν οι συμπολίτες μας με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους, να φανούμε συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις μας.
Κύριε Δήμαρχε, μπορούμε να συνεννοηθούμε, όχι μόνο στα «απλά πράγματα», αλλά και στα ιδιαίτερα σύνθετα. Τις προτάσεις μας για την προσβασιμότητα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τους νέους, την οικονομία, τον τουρισμό τις έχουμε αναρτημένες δημόσια. Όπως και για τον αθλητισμό, την ενέργεια, την καθημερινότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, την παιδεία, την πολιτική προστασία, την τεχνολογία και καινοτομία, την υγεία κ.α. Αυτές οι προτάσεις, που έχουν προκύψει από διαβούλευση με τους πολίτες και φορείς, είναι το πλαίσιο που θέτουμε ως δυνατότητα συνεργασίας. Πλαίσιο το οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα, διαβάζοντας τις αρχές που διέπουν την κίνησή μας. Συλλογικότητα, συμμετοχή των πολιτών, διαφάνεια, αξιοκρατία, ανθρωπισμός, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, αγάπη για τον τόπο μας, ανεξαρτησία από κάθε συμφέρον.
Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε συζήτηση, συνδιαμόρφωση προτάσεων και συναινετικές λύσεις. Η πρόθεση για συναίνεση όμως έχει πολύ μεγάλη απόσταση από την επίτευξή της. Θεωρούμε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συναίνεση θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν βασικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την συνεχή επικοινωνία μεταξύ των παρατάξεων, την συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση των πολιτών και την δυνατότητα υποβολής προτάσεων από όλες τις παρατάξεις αλλά και τους πολίτες. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορούν να υπάρξουν μόνο μετά από πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε εσείς ως Δήμαρχος Αργοστολίου. Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει ζητηθεί η συμβολή μας σε οποιοδήποτε θέμα που έχει προκύψει, έστω και σε επίπεδο υποβολής προτάσεων. Δεν έχει δοθεί καμία δυνατότητα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στα πρώτα βήματα του Δήμου μας.
Παρόλα αυτά κοιτάζοντας στο μέλλον και χωρίς καμία διάθεση στείρας αντιπολίτευσης αναγνωρίζουμε ότι με τις επιστολές που στείλατε δημιουργείται ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στις Δημοτικές παρατάξεις και ταυτόχρονα αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η επιστολή μου αυτή έχει σαν μοναδικό στόχο την προώθηση της διαδικασίας που εσείς εκκινήσατε και την συγκεκριμενοποίηση της έννοιας της συναίνεσης και της συνεργασίας. Αυτή είναι η δική μας λογική για συνεννόηση και συνεργασία, και μάλιστα με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όχι μόνο με τη δημοτική αρχή. Επί τη ευκαιρία, θα θέλαμε να μας προσδιορίσετε και εσείς, τη δική σας εκδοχή περί συνεργασίας, διότι έως σήμερα δεν έχει τεθεί από μέρους σας ένα σαφές πλαίσιο για το τι επιζητείτε. Θέλετε τις προτάσεις μας για το Δήμο; Αυτή είναι και η δική μας δέσμευση απέναντι στους πολίτες και θα το κάνουμε ούτως ή άλλως. Θα διεκδικήσουμε το Πρόγραμμα των Πολιτών.
Θέλετε πραγματικά συμμετοχή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη χάραξη της πορείας του Δήμου; Αυτό θα πρέπει να γίνει με ξεκάθαρους όρους, που θα αφορούν όλες τις παρατάξεις και όχι με την προσέγγιση μεμονωμένων συμβούλων ή παρατάξεων που αξίζουν ενδεχομένως, κατά την άποψή σας, ιδιαίτερης μεταχείρισης. Η ενεργοποίηση συσκέψεων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων θα ήταν μια πρώτη θετική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεννόηση και συνεργασία δεν συμβαίνουν με το γύρισμα ενός διακόπτη ή με την υπογραφή συμφώνων συνεργασίας. Αντιθέτως, είναι ένας στόχος που κερδίζεται σταδιακά και απαιτεί καλή πρόθεση, αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη. Και καλή πρόθεση μπορεί ίσως να έχουν όλοι, όμως το σεβασμό και την εμπιστοσύνη οφείλουμε να τα αποδεικνύουμε εμπράκτως.

Αλέξανδρος Παντελειός
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed