Αποχώρησαν οι Κούρδοι από την ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα τα ξημερώματα της Τετάρτης, κατόπιν ενημέρωσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν την Τρίτη στη Μόσχα, όπου ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τελεσίγραφο και διορία 150 ωρών – αρχίζοντας από το μεσημέρι της Τετάρτης – στις κουρδικές ένοπλες ομάδες να αποχωρήσουν από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων. «Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει να εγκατασταθεί στα νότια των συνόρων της ένας τρομοκρατικός διάδρομος και η αποφασιστική μας πάλη ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας σε γραπτή δήλωση. Όπως συμφώνησαν Άγκυρα και Μόσχα, μόλις ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα των 150 ωρών, θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο όπου πραγματοποιείται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι κοινές περιπολίες θα γίνονται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.
Με τη συμφωνία εκεχειρίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες στη βόρεια Συρία, η ισχύς της οποίας έληξε χθες. Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Άμυνας – σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα – ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει, μετά τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού και τις αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων. «Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς -και υποθέτω πως είναι ακριβείς- θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου» επεσήμανε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN. «Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed