Κοινότητα Αργοστολίου: Να γίνει ο Κούταβος και ο λόφος της Κράνης οι κινητήριες δυνάμεις για να τροφοδοτήσουμε με πολιτισμό το Αργοστόλι

Ένα πολύ σημαντικό θέμα ήρθε προς συζήτηση στο χθεσινό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου, όπου έδωσαν το παρών τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αργοστολίου, Νικόλας Βαλλιανάτος όσο και ο γιατρός και πρώην δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Κουρής.
Πέρα από το σήμα της Δημοτικής Κοινότητας, για το οποίο σας ενημερώσαμε με χθεσινό ρεπορτάζ μας, στο συμβούλιο ήρθε ως θέμα συζήτησης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Παυλάτου το θέμα της ανάδειξης του Κουτάβου και του λόγου της Αρχαίας Κράνης, τα οποία είτε δεν έχει ακουμπήσει για χρόνια καμία δημοτική αρχή είτε έχουν γίνει ελάχιστα για την ανάδειξή τους. Στην εισήγησή του ο κ. Παυλάτος, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
-Καθαρισμός της διαπλάτυνση του μονοπατιού που οδηγεί από τον Κούταβο στην Αρχαία Κράνη και λιθόστρωση όπου αυτή χρειάζεται.
-Ανάδειξη του Κυκλώπειου τείχους μεταξύ Καστελειού και Πεζούλας, αναστήλωση του προπολεμικού υδραγωγείου και καθαρισμός των αρχαίων πηγών περιμετρικά του λόφου.
-Δημιουργία τουριστικού περιπτέρου στον Κούταβο, που θα λειτουργεί ως πολιτισμικός πολυχώρος, όπου εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την ιστορία της Αρχαίας Κράνης.
Ο Νίκος Παυλάτος, στην τοποθέτησή του ανέφερε επίσης: «Το κομμάτι αυτό του Αργοστολίου ήταν έξω από την προσέγγισή μας όλα αυτά τα χρόνια. Προσδοκία μας είναι να έχουμε χαρούμενους συμπολίτες και επισκέπτες από την στιγμή που εμείς έχουμε ανάγκη τον Κούταβο και όχι ο Κούταβος εμάς. Το κομμάτι αυτό (Κούταβος, Κράνη) μπορεί αν γίνουν η κινητήρια δύναμη για να τροφοδοτήσουμε με πολιτισμό το Αργοστόλι. Αυτή την στιγμή λείπει η έμπνευση από την πόλη μας». Ως πιο παλιός ο Λούκας Νιφοράτος προσπάθησε μέσα από την δική του τοποθέτηση να… προσγειώσει τους υπόλοιπους λέγοντας: «Αυτή την στιγμή είναι σαν να ζητάμε να φτιάξουμε τον πύργο του Άιφελ, δεν πρέπει να μας πιάνει ενθουσιασμός και θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αφού μας βλέπω να παλεύουμε σε όλη μας τη θητεία. Όταν εγώ ως πρόεδρος έστειλα τέσσερις φορές χαρτιά στον Δήμο Κεφαλονιάς για να κόψει τα κλαδιά από μερικούς ευκάλυπτους καταλαβαίνετε που πάμε να μπλέξουμε. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά το έργο αυτί μπορεί να είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, εκτός και αν το δουν ζεστά και θετικά τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης και δράσουν από κοινού. Όταν έχεις απέναντί σου την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Δασαρχείο τα πράγματα δεν είναι εύκολα».
Ο Σπύρος Λουκάκης τόνισε ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για την πρώτη φάση των έργων, που είναι η καθαριότητα και συμπλήρωσε: «Κράνη και Κούταβος είναι ταυτισμένα με το Αργοστόλι. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και τουριστικά. Δεν είναι πολύ σπουδαία δουλειά να τοποθετηθούν μερικά παγκάκια και κάποιες ροτόντες». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του Μάκη Κανάκη και του Παναγή Τζανάτου. Από την πλευρά του ο προσκεκλημένος πρόεδρος του Δ.Σ., Νικόλας Βαλλιανάτος, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του έτσι ώστε τα προβλήματα και οι θέσεις της Δημοτικής Κοινότητας να φτάνουν άμεσα στον Δήμαρχο και από εκεί και πέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τιμής ένεκεν τοποθετήθηκε και ο γιατρός, Γιώργος Κουρής, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο, Θόδωρο Αλυσανδράτου που του έδωσε την δυνατότητα να μιλήσει. «Σοβαρή, φιλοσοφημένη και συναισθηματική ήταν η εισήγηση του κ. Παυλάτου», είπε ο κ. Κουρής και συνέχισε: «Έχει μεγάλη σπουδαιότητα ο λόφος της Κράνης όχι μόνο για το Αργοστόλι και την Κεφαλονιά, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια επίτηδες δεν του έδιναν σημασία Δήμαρχοι, Νομάρχες και Περιφερειάρχες, αφού δεν μπορούσαν να τον αγγίξουν. Χρειάζεται πολύ χρήμα και καλή διάθεση από την Αρχαιολογία να για φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μόνο μόνο ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος μπορούμε να αναδείξουμε την Αρχαία Κράνη. Είμαι στο πλευρό σας, ότι και αν αποφασίσετε θα είμαι αλληλέγγυος με τις όποιες δυνάμεις μου». Η εισήγηση πέρασε ομόφωνα και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed