Αξία, picks, specials από 2.00 έως 3.20 και το «Derby della Mole» του Τορίνο

Το αποκαλούν στην Ιταλία «Derby della Mole» και είναι το αρχαιότερο ματς αντιπαλότητας στη γείτονα. Το όνομα προέκυψε από τον πύργο Mole Antonelliana, σύμβολο της πρωτεύουσας του Πιεμόντε που ξεκίνησε να χτίζεται το 1863. Aρχικά προοριζόταν για συναγωγή, η οποία τελικά δημιουργήθηκε αλλού, και εντέλει προέκυψε πύργος που αφιερώθηκε στον τότε βασιλιά της χώρας, Βιτόριο Εμανουέλε Β’. Οφείλει το όνομά της στον αρχιτέκτονα Αλεσάντρο Αντονέλι που τη σχεδίασε και την έχτιζε ως το θάνατό του, οπότε τη σκυτάλη πήρε ο γιός του Κοστάντζο και χρησιμοποιήθηκε μάλιστα στο λογότυπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο του 2006 ενώ απεικονίζεται και στο ιταλικό νόμισμα των 2 λεπτών.

Η άγρια ομορφιά του Derby della Mole τροφοδοτείται από το ότι η Τορίνο βγήκε από τα… σπλάχνα της Γιούβε όταν, το 1906, μια ομάδα αποστατών με επικεφαλής έναν από τους ιδρυτές (και χρηματοδότες) της Γιουβέντους, τον Ελβετό Αλφρέντο Ντικ, συνέβαλλε στην ίδρυση της «γκρανάτα».

Η Γιουβέντους είναι, ως γνωστόν, η δημοφιλέστερη ομάδα της Ιταλίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας «La Repubblica», την υποστηρίζει το 28% των φιλάθλων της χώρας (ήτοι περίπου 11.000.000), ενώ οι εκτός συνόρων οπαδοί της ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. στο Μάντσεστερ) η Γιουβέντους δεν είναι η δημοφιλέστερη ομάδα της πόλης του Τορίνο. Η κόντρα ήταν πιο δυνατή τα πρώτα χρόνια ιστορίας, αφού υπήρχε ένα ταξικό χάσμα σε αυτό το ντέρμπι μιας και η Γιούβε θεωρείται ως η ομάδα που ακολουθεί ο πλουσιότερος κόσμος, ενώ η Τορίνο έχει την υποστήριξη της εργατικής τάξης, για το λόγο αυτό άλλωστε μετρά περισσότερους φιλάθλους εντός πόλης. Σταδιακά η Γιούβε απώλεσε μεγάλο μέρος της τοπικιστικής χροιάς, έγινε ένα παγκόσμιο brand και η Τορίνο το ποδοσφαιρικό επίκεντρο της πόλης.

Στα της παράδοσης, τα τελευταία 24 χρόνια η Τορίνο έχει, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, μόνο… μια νίκη. Η προτελευταία ήταν με 2-1 στο «Ντέλε Αλπι» τον Απρίλη του ’95 με αποβολή του Πάουλο Σόουζα στο 54’, αυτογκόλ του Μαλταγκλιάτι και δύο γκολ του Ριτζιτέλι για την ομάδα του Νέντο Σονέτι απέναντι σε Φεράρα, Τοριτσέλι, Ντεσάν, Κόντε, Ραβανέλι, Ντελ Πιέρο κ.ά. του Μαρτσέλο Λίπι.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed