Ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας κ.κ. Λέων φιλοξενούμενος της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και του Κεφαλλονίτη Μητροπολίτη κ.κ. Κλεόπα

Την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, o Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, προσκεκλημένος του Σεβ. Mητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Λέων επισκέφθηκε την Στοκχόλμη, συνοδευόμενος από τον Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Markku Kinkki και τον Ιερολ. Διάκονο κ. Aνδρέα Salminen, στα πλαίσια των εορτασμών των Αγίων της Καρελίας, που προηγήθηκαν το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, στη Φινλανδική Ενορία του Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν, εκτός των ανωτέρω κληρικών, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο και ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Παναγιώτης Κωστούλας, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Η Θεία Λειτουργία ετελέσθη στην Ελληνική, Φινλανδική και Αγγλική, τους δε ύμνους έψαλλαν, υπό την καθοδήγηση του κ. Ευαγόρα Μακρίδη, οι κ.κ. Ηλίας Γέργη, Δημήτριος Μπατσέλας, Ευαγγελία Ζήση, Μιλτιάδης Σουλτάνης και η εξ Ελλάδος Μοναχή Σιλουανή.
Στο τέλος της λατρευτικής συνάξεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Κλεόπας τέλεσε το 10ετές μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου κυρού Ευσεβίου Βίττη, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου μοναχισμού στη Σκανδιναυΐα. Ο Ποιμενάρχης εξήρε την προσωπικότητα του Γέροντος Ευσεβίου και την συμβολή του στην ιεραποστολή, τον μοναχισμό και την θεολογία. Εν κατακλείδι, προσεφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Λέοντα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη συμπαράστασή του προς την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και για τη συμμετοχή του στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Στοκχόλμη και του προσέφερε ως δώρο τη μελέτη του, στην αγγλική, για τη δράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Ιακώβου ως Ιερατικώς Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, υπό τον τίτλο “Dean James A. Coucouzes as a Model of Priesthood; the tenure of Archbishop Iakovos of N. & S. America at the Annunciation Cathedral of New England (1942-1954)”.
Στην αντιφώνησή του, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων αναφέρθηκε στην αγαστή σχέση και συνεργασία των δύο Ποιμεναρχών και προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Κλεόπα την πρόσφατη έκδοση του μικρού Ιερατικού, στη Σουηδική. Ακολούθησε γεύμα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού, στο οποίο παρεκάθισαν ο Αρχιεπίσκοπος Λέων μετά της συνοδείας του, ο οικείος ποιμενάρχης, η κ. Φωτεινή Μπατσέλα, Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, ο κ. Bengt Svedberg μετά της συζύγου του και ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Μελέτης.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed