Μένει μέχρι να… φύγει από πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, εν μέσω «αναταραχής» όρισε αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Μοσχονά

Την πρώτη του ιστορική συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου με την παρουσία όλων των μελών του, όπου ο Αλέξανδρος Μοσχονάς παρέδωσε τα ηνία στον νέο πρόεδρο, Θεόφιλο Μιχαλάτο.
Μπορεί να ξεκίνησε η συνεδρίαση με τους καλύτερους οιωνούς και πολλά ευχολόγια τόσο από τον απερχόμενο πρόεδρο όσο και από τον νέο, ωστόσο λίγο έλειψε να ολοκληρωθεί με… βατερλό, με αφορμή τον ορισμό του αντιπροέδρου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Θεόφιλος Μιχαλάτος ανάγνωσε τον Νόμο σύμφωνα με τον οποίο ήταν στην διακριτική του ευχέρεια να ορίσει ο ίδιος τον αντιπρόεδρο, κάτι που έκανε, αναφέροντας το όνομα του Μιχάλη Μοσχονά. Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου, Αλέξανδρου Μοσχονά, ο οποίος ζήτησε ο αντιπρόεδρος να προέρχεται από τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο σε πληθυσμό της Κεφαλονιάς, δηλαδή τον Δήμο Ληξουρίου, χωρίς να κάνει αναφορά σε όνομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να έθετε υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση. Άμεση ήταν η αντίδραση του Μιχάλη Γάκη, που με επιχειρήματα διατύπωσε την άποψη ότι ο αντιπρόεδρος θα έπρεπε να είναι κάποιος από τον Δήμο Σάμης, αφού η Σάμη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πύλη εισόδου στην Κεφαλονιά και ολόκληρος ο Δήμος δεύτερος σε έσοδα για το Λιμενικό Ταμείο. Εκτός χορού δεν έμεινε και ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, που ωστόσο παραιτήθηκε από την αξίωση η Ιθάκη να έχει τον αντιπρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου.
Ο επίσης Ληξουριώτης, Ανδρέας Μοσχόπουλος στη δική του τοποθέτηση ανέφερε: «Δεν με νοιάζει από που θα είναι ο αντιπρόεδρος, ήρθα εδώ για να υπερασπιστώ τον Δήμο μου και να διεκδικήσω όσο το δυνατόν περισσότερα για το Ληξούρι». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο έτερος Ληξουριώτης, Γαλέμπ Ντιουάνι, που ανέφερε: «Στο Ληξούρι είμαστε εντελώς παρατημένοι, ζητώ από το συμβούλιο να δώσει λίγο παραπάνω σημασία στην πόλη μου, άσχετα ποιος διευθύνει το Λιμενικό Ταμείο». Τελικά υπερίσχυσε η πρόταση του κ. Μιχαλάτου, με τον Αλέξανδρο Μοσχονά να ζητάει να καταγραφεί στα πρακτικά λέξη προς λέξη η αντίρρησή του για το θέμα αυτό. Ο κ. Μιχαλάτος, θέλοντας να δικαιολογήσει την άποψή του είπε: «Εγώ δεν ήρθα εδώ για να μείνω μέχρι τη λήξη της θητείας μου ως πρόεδρος. Έχω και άλλες αρμοδιότητες και δεν θα μου μένει χρόνος να ασχοληθώ με τα σοβαρά θέματα του Λιμενικού Ταμείου. Ορίζω ως αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Μοσχονά, έτσι ώστε όταν αποχωρίσω να αναλάβει αυτός την προεδρία και στη συνέχεια το Δ.Σ. να ψηφίσει για αντιπρόεδρο».
Νωρίτερα είχε προηγηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, εκτός της διαδικασίας και στο πλαίσιο της γνωριμίας μεταξύ των μελών, Άλλωστε, από εννέα άτομα το συμβούλιο έγινε δέκα πέντε και μάλιστα από τέσσερις πλέον διαφορετικούς Δήμους. Ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, έκανε αναφορά για τα δύο ορφανά όπως τα χαρακτήρισε λιμάνια του νησιού του, στο Κιόνι και τις Φρίκιες, τα οποία κατά έναν περίεργο τρόπο δεν ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο, ζητώντας από τη νέα διοίκηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξής τους. Έκανε επίσης αναφορά στην υποστελέχωση του Λιμενικού Ταμείου και στο μείζον πρόβλημα που υπάρχει με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αργοστολίου, που δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με Μελέτες και Έργα του Λιμενικού Ταμείου. Από την πλευρά του ο Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε ένα πολύ σημαντικό πράγμα. «Πρέπει να δώσουμε μάχη έτσι ώστε να παραμείνουν σε εμάς τα λιμάνια και όχι να τα αναλάβουν ιδιώτες. Κάθε λιμάνι πρέπει να έχει αυτό που του αναλογεί ως ανταποδοτικά ανάλογα με τα έσοδά του, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα για τα λιμάνια της Σάμης και του Πόρου αρχικά και της Ιθάκης στη συνέχεια. Οι δύο μεγάλες πύλες εισόδου και εξόδου της Κεφαλονιάς είναι απαράδεκτο να μην έχουν τουαλέτες. Πρέπει να δοθεί έμφαση και να δοθούν άμεσα λύσεις διότι του χρόνου θα προσεγγίσουν το Αργοστόλι περίπου 200 κρουαζιερόπλοια. Μεγάλο θέμα, που αν δεν προσέξουμε θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που δεν τις χωράει το μυαλό μας».
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Λιμενάρχη, Θανάση Σιούτη, ο οποίος έμεινε περισσότερο στο θέμα της ασφάλειας του λιμανιού και το γεγονός ότι από το χρόνου το λιμάνι του Αργοστολίου, σε μεγάλο βαθμό, θα λειτουργεί όπως τα αεροδρόμια, λόγω του όγκου των κρουαζιεροπλοίων και του δρομολογίου τους, εφόσον σε αυτά εμπλέκονται και τρίτες χώρες που δεν ανήκουν στη Σέγκεν. Όλοι ευχήθηκαν να έχουν καλή θητεία και το Λιμενικό Ταμείο να προσφέρει στο κοινό καλό των νησιών μας. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε και ο Γ.Γ. του Δήμου Αργοστολίου, Νίκος Φραντζής. Το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου αποτελείται από τους:
Θεόφιλος Μιχαλάτος, πρόεδρος
Μιχάλης Μοσχονάς, αντιπρόεδρος
Θανάσης Σιούτης (Λιμενάρχης)
Κρυσταλλία Μιχαλάτου
Διονύσης Τρωιάνος
Γιάννης Τζωρτζάτος (Τούλιος Κοκκόλης)
Γεράσιμος Ποδαράς
Μιχάλης Γάκης
Γεράσιμος Σπαθής
Διονύσης Στανίτσας
Στέφανος Φιαμπόλης
Αλέξανδρος Ταφλαμπάς
Αλέξανδρος Μοσχονάς
Γαλέμπ Ντιουάνι
Ανδρέας Μοσχόπουλος

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φωτό) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed