Παναγής Καππάτος: «Ποτέ δεν είπα ότι η Κεφαλονιά θα φιλοξενήσει πρόσφυγες, ισχύουν πολλοί όροι και προϋποθέσεις για να έρθουν, αν έρθουν»

Τα λόγια του Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης φαίνεται ότι παρερμηνεύτηκαν στη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε εδώ και δύο ημέρες σε τοπικό ραδιόφωνο και φυσικό ήταν να επικοινωνήσουμε μαζί του για να λυθούν όλες οι απορίες που δημιουργήθηκαν.
«Δεν είπα ποτέ για ερχομό προσφύγων-μεταναστών στην Κεφαλονιά, απλά βγήκε αυθαίρετα αυτό το συμπέρασμα», ήταν οι πρώτες του κουβέντες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε. Απατώντας στις ερωτήσεις μας ο κ. Καππάτος διευκρίνισε: «Ερωτήθηκα αν η Κεφαλονιά θα φιλοξενήσει πρόσφυγες και η απάντησή μου ήταν ότι όλη η επικράτεια είναι μέσα στο 1% επί του πληθυσμού που έχει πει η κυβέρνηση για την εγκατάσταση προσφύγων. Ο αριθμός 400 ήταν σχεδόν αυθαίρετος, αφού υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι σε έναν τόπο. Η κυβέρνηση, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιδοτεί με 100 ευρώ τον μήνα κάθε πρόσφυγα για την στέγη του. Αν υποθετικά μιλήσουμε για μια τετραμελή οικογένεια το στεγαστικό επίδομα ανέρχεται στα 400 ευρώ το μήνα. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να βρεθεί πρώτα το κατάλυμα και μετά να μεταφερθεί αυτή η οικογένεια στο νησί μας. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στέγης στην Κεφαλονιά, οπότε θεωρώ δύσκολο να φτάσουμε στον αριθμό 400 ατόμων. Δεύτερη προϋπόθεση είναι η κατηγορία των ανθρώπων που ενδεχομένως να φιλοξενήσουμε. Αυστηρά θα είναι αποδεδειγμένα πρόσφυγες προερχόμενοι από εμπόλεμη ζώνη και όχι μετανάστες από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Επαναλαμβάνω ότι τίποτε ακόμη δεν είναι σίγουρο, ωστόσο αν φτάσουμε στο δια ταύτα είμαι υποχρεωμένος τόσο εγώ όσο και ο Δήμαρχος Αργοστολίου να… πειθαρχήσουμε με την απόφαση της κυβέρνησης. Για μια ακόμη φορά τονίζω ότι οι προχθεσινές μου δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν».

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed