Χάος στην Βολιβία, άσυλο στο Μεξικό ο Μοράλες

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Βολιβία, λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Ο Έβο Μοράλες εγκατέλειψε τη χώρα και φυγαδεύτηκε στο Μεξικό, όπου ζήτησε άσυλο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πραξικόπημα και την αστυνομία πως είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.
Ο Έβο Μοράλες επιβιβάστηκε ήδη σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος με προορισμό το Μεξικό, όπου του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ. Μάλιστα, ο Μοράλες πόζαρε μέσα από το αεροπλάνο που τον φυγάδευσε από τη χώρα του, κρατώντας μια σημαία του Μεξικού. Νωρίτερα, ανεβάζοντας μια φωτογραφία στο twitter όπου φαίνεται ξαπλωμένος στο πάτωμα ενός μάλλον εγκαταλελειμμένου κτιρίου, προφανώς για γλιτώσει τη σύλληψη, ο Έβο Μοράλες ενημέρωσε τους υποστηρικτές του πως φεύγει από τη Βολιβία και ευχαρίστησε το Μεξικό που του παρείχε πολιτικό άσυλο. «Αυτή είναι η πρώτη νύχτα αφού εγκατέλειψα το προεδρικό εξαιτίας του πραξικοπήματος των Μέσα και Καμάτσο με τη βοήθεια της αστυνομίας», έγραψε. «Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», έγραψε ο Έβο Μοράλες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση. «Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο παραιτηθεί πρόεδρος της Βολιβίας. Ο Μοράλες επανέλαβε τις κατηγορίες πως ο αντίπαλός του στις εκλογές Κάρλος Μέσα και ο ηγέτης μιας οργάνωσης της αντιπολίτευσης που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, συνωμότησαν για να τον ανατρέψουν και διαβεβαίωσε ότι «ο κόσμος και οι βολιβιανοί πατριώτες αποκηρύσσουν αυτό το πραξικόπημα». Κάλεσε «τον λαό» να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη. «Δεν μπορούμε να συγκρουόμαστε με τους αδελφούς μας. Απευθύνω επείγουσα έκκληση να επιλυθούν οι διαφορές με διάλογο και διαβουλεύσεις», τόνισε μέσω Twitter.
Η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, παραμένει τεταμένη, καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις υποστηρικτών του Μοράλες και της αντιπολίτευσης μαίνονται. Χαρακτηριστικές οι εικόνες με χιλιάδες υποστηρικτές του παραιτηθέντα προέδρου να κάνουν πορεία στην πρωτεύουσα και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και αστυνομικούς να στήνουν οδοφράγματα και να οπλίζονται. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Λα Πας, ο Χοσέ Μπαρενετσέα, είπε σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν από βολιβιανά τηλεοπτικά δίκτυα ότι ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός». Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον «βανδάλων». «Αποφασίστηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και το πένθος της βολιβιανής οικογένειας», ανέφερε ο στρατηγός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «κατάλληλη» ισχύς εναντίον των «βανδάλων», υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει δυσανάλογη χρήση βίας. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναπτύσσονταν προοδευτικά εκ νέου, κι έκαναν χρήση δακρυγόνων στο Ελ Άλτο, για να διαλύσεων ομάδες διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα πρόσωπα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα. Αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν χθες Δευτέρα. Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν χθες πορεία από την Ελ Άλτο προς τη Λα Πας, φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εξέλιξη που επέτεινε τους φόβους για σοβαρά επεισόδια στην πρωτεύουσα. Από την πλευρά του ο Κάρλος Μέσα ανέφερε μέσω Twitter «πολλοί με προειδοποίησαν ότι μια ομάδα βίαιων διαδηλωτών κινείται προς το σπίτι μου για να το καταστρέψει. Απευθύνω έκκληση στην αστυνομία να αποτρέψει αυτή την τρέλα».

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed