Αριστοτέλης Μπατιστάτος: «Απάντηση στον κ. Παύλο Παπαδάτο και σε όλους όσους αγωνιούν για το προσφυγικό»

Θα δώσω μια απάντηση στον αγαπητό κ. Παύλο Παπαδάτο ο οποίος το έγραψε μία (στη Real News και στα τοπικά ΜΜΕ), το έγραψε δύο, το έγραψε τρεις…, αλλά και σε όλους όσους αγωνιούν επειδή ενδεχομένως θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες ΚΑΙ στα νησιά μας.
κ. Παπαδάτε με όλο τον σεβασμό,
Πρώτον, αυτό που λέμε προσφυγική «ροή» δεν ξεκινάει από τα Τουρκικά παράλια για να καταλήξει στη Λέσβο ή στη Σάμο. Έχει ξεκινήσει από πολύ πιο μακριά. Αν υπήρχε ΚΤΕΛ Χαλέπι – Κωνσταντινούπολη ή Δαμασκός – Σμύρνη για να πάνε στα εκεί Γενικά Προξενεία της Ελληνικής Δημοκρατίας να ζητήσουν άσυλο και μέχρι να τους δοθεί να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις πόλεις αυτές, να είστε σίγουρος πως θα το έκαναν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν Τουρκική visa για να πάνε όπου θέλουν εντός Τουρκίας αλλά τσουβαλιάζονται στα σύνορα με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ (περίπου το 1/5 από αυτούς έχουν μαζί τους διαβατήριο), φτάνουν στο Αιγαίο το οποίο περνούν νύχτα με μια τρύπια βάρκα και το κάνουν γιατί απλούστατα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Πρόσφυγες είναι, όχι τουρίστες. Η «ροή» είναι απολύτως συγκεκριμένη και εννοείται πως εντός Τουρκικού εδάφους την έχει χαράξει ο Ερντογάν. Ο συλλογισμός σας αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν να είναι άνθρωποι τύπου Τζούλιαν Άσανζ των Wikileaks, ο οποίος πήγε ως Αυστραλός πολίτης στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζήτησε πολιτικό άσυλο επειδή καταζητείτο στην Σουηδία κατά παραγγελία των ΗΠΑ. Καμία σχέση.
Δεύτερον, υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζετε και να μην προσπαθείτε ηθελημένα ή άθελα σας (επειδή είμαι καλοπροαίρετος εκτιμώ πως ισχύει το δεύτερο) να δημιουργήσετε λανθασμένες εντυπώσεις. Άσυλο από τις χώρες της Ε.Ε. ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ μόνον όταν ο πρόσφυγας ΦΘΑΣΕΙ στη χώρα υποδοχής από την οποία θα αιτηθεί το άσυλο και μόνον ΤΟΤΕ έχει δικαίωμα να το αιτηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί «τυπικά» η Τουρκία για τις χώρες της Ε.Ε. είναι «ασφαλές κράτος», συνεπώς ο πρόσφυγας δεν έχει κανέναν λόγο να ζητήσει άσυλο από μια χώρα της Ε.Ε. στο Προξενείο της στην Τουρκία ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να απελαθεί από την Τουρκία προς την πατρίδα του στην οποία κινδυνεύει. Ασχέτως αν στις τρύπιες βάρκες του Αιγαίου επιβαίνουν και Τούρκοι πολίτες (πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί κλπ) οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από το καθεστώς Ερντογάν. Εδώ είναι η τεράστια υποκρισία της Ε.Ε. ένωσης. Θεωρεί την Τουρκία «ασφαλές κράτος» ή «ελεύθερη χώρα» όπως εσείς την αποκαλείτε. Τόσο απλά.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω από ποια χώρα θα προέρχονται οι πρόσφυγες οι οποίοι ενδεχομένως θα μετεγκατασταθούν ΚΑΙ στα νησιά μας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι πρόσφυγες και όχι όλα τα «υπόλοιπα» τα οποία έχουν κατακλύσει τις τελευταίες μέρες τα social media και δεν αρμόζουν στην κουλτούρα και στην αξιοπρέπεια των κατοίκων τους. Αρκεί να υπάρχει από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών οργανωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης αυτών των ανθρώπων. Αρκεί να γνωρίζουμε ποιοι είναι, από που είναι, που και για πόσο θα παραμείνουν. Ήταν τεράστιο λάθος της Κυβέρνησης της ΝΔ η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η συγχώνευση του με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ελπίζω να μην το πληρώσουμε ακριβά. Τέλος θα ήθελα να πω σε όλους τους φίλους και τις φίλες οι οποίοι αγωνιούν για το θέμα πως, οι τζιχαντιστές προσπαθούν να φτάσουν εκεί που θέλουν να φτάσουν με πολλούς άλλους τρόπους και όχι μέσω Κεφαλονιάς. Ο Αϊχάν Κουρντί (φωτο) όμως, ας ήταν ζωντανός και ας έμενε στην Κεφαλονιά για το υπόλοιπο της ζωής του. Ή δεν είναι έτσι; Υπάρχει βέβαια και η λογική της Τσιμτσιλή ή του Αρνιακού η οποία είναι η λογική της ντροπής. Διαλέγουμε και παίρνουμε… Με σεβασμό στον κ. Παπαδάτο και σε όλους.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed