Τα χρέη του Δήμου Κεφαλονιάς και των Νομικών Προσώπων έπεσαν στην… πλάτη του Θεόφιλου κατά τον χωρισμό των περιουσιακών στοιχείων των νέων Δήμων

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 09:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα ο πάλαι ποτέ εννιαίος Δήμος Κεφαλονιάς διέλυσε τα περιουσιακά του στοιχεία, που κατανεμήθηκαν στους νέους Δήμους.
Η Επιτροπή, που αποτελούνταν από 12 άτομα φούσκωνε και ξεφούσκωνε, διαφωνούσε, συμφωνούσε, τα πράγματα κάποια στιγμή ξεπέρασαν τα εσκαμμένα, ωστόσο κατάφερε να χωρίσει την περιουσία, αλλά και τα χρέη του Δήμου Κεφαλονιάς, που κατανεμήθηκαν στους τρεις νέους Δήμους, Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης. Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη, με τους τρεις Δημάρχους (Θεόφιλο Μιχαλάτο, Μάκη Μονιά και Γιώργο Κατσιβέλη) να φτάνουν κάποιες φορές στα όριά τους. Δεν πήγε πίσω και ο επικεφαλής συντονιστής της Αποκεντρωμένης, ο κ. Παπαθεοδώρου, που διέκοψε τρεις τουλάχιστον φορές για να επέλθει ηρεμία στην αίθουσα και να πιουν έναν καφέ οι παριστάμενοι. Λογικό ήταν ο κάθε Δήμος να διεκδικεί όσα μπορούσε παραπάνω από τα περιουσιακά στοιχεία (κυρίως αυτοκίνητα και μηχανήματα), αλλά όταν ήρθε η ώρα των χρεών του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς και των Νομικών του Προσώπων, οι περισσότεροι σφύριζαν αδιάφορα. Την επιτροπή διεξαγωγής αυτής της διαδικασίας αποτελούσαν πέντε υπάλληλοι του Δήμου Κεφαλονιάς, έξι δημοτικοί σύμβουλοι του ενιαίου Δήμου (Γιώργος Κατσιβέλης, Βασίλης Ρουχωτάς, Παναγής Βανδώρος, Διονύσης Μινέτος, Θόδωρος Φλωράτος, Σοφία Γαρμπή) ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης και παρατηρητές χωρίς ψήφο οι τρεις Δήμαρχοι και ο Ορκωτός Λογιστής που έχει διοριστεί. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σπαθής και νυν Αντιδήμαρχοι (Ρασσιάς, Σαμούρης, Βαλσάμου, Καλλιβωκάς) και οι Γιώργος Καβαλλιεράτος (μείζονα αντιπολίτευση στον Δήμο Σάμης), Μιχάλης Γάκης (ελάσσονα αντιπολίτευση στον Δήμο Σάμης) και η πρόεδρος του Δ.Σ. Σάμης, Αριστέα Αμίτση.
Γράψαμε και νωρίτερα ότι η συνεδρίαση αυτή πολλές φορές θύμισε τις… ωραίες νύχτες που περνούσαμε στα Δημοτικά Συμβούλια του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς, με αρκετές εντάσεις και φωνές, γνώριμες σε εμάς, άλλα άγνωστες για τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης. Υπήρξαν στιγμές που για ένα ελάσσονος σημασίας θέμα (αυτοκίνητο του Δήμου) η συζήτηση κρατούσε μισή ώρα και βάλε, ενώ για το μοίρασμα και τα ποσοστά τους επί της ΔΕΥΑΚ οι τρεις Δήμαρχοι τα βρήκαν σε πέντε ακριβώς λεπτά. Πολλή κουβέντα έγινε για την Πολεοδομία και την λειτουργία της (έδρα στο Αργοστόλι). Τέλος απασχόλησε αρκετά την επιτροπή το θέμα των δανείων και των χρεών του πρώην Δήμου και των Νομικών Προσώπων, που αγγίζει το ποσό των 7 εκ. ευρώ. Οι δύο Δήμαρχοι (Ληξουρίου και Σάμης) κατάφεραν να την βγάλουν… καθαρή, αφού επωμίστηκαν ένα πολύ μικρό ποσό (από 100 χιλ. ο καθένας), με τον Δήμο Αργοστολίου να είναι ο… ριγμένος της υπόθεσης και τον Θεόφιλο Μιχαλάτο να παίρνει στην… πλάτη του ένα ποσό της τάξεως των 6,7 εκ. ευρώ. Αυτό προέκυψε με την ψήφο του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης (ήταν πρόεδρος και η ψήφος του μετρήθηκε διπλή), αφού κατά την ψηφοφορία η επιτροπή έδωσε αποτέλεσμα 6-6 (η άλλη πρόταση ήταν για επωμιστούν λίγο παραπάνω Ληξούρι και Σάμη και λίγο λιγότερα το Αργοστόλι).

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (κείμενο, φωτό) ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed