Τελικάρα Φλαμένγκο – Ρίβερ, αριθμοί, ιστορίες και σερί

19 Ιουνίου 1960, Ασουνσιόν, Παραγουάη. Ο Λουίς Κουμπίγια ισοφαρίζει στο 83’ σε 1-1 για την Πενιαρόλ του Ρομπέρτο Σκαρόνε και οι Ουρουγουανοί στέφονται πρωταθλητές Λατινικής Αμερικής κόντρα στην παραγουανή Ολίμπια. Το τουρνουά ονομάζεται Copa de Campeones και αποτελεί τον προπομπό του Copa Libertadores, για το οποίο απόψε γράφεται ιστορία: για πρώτη φορά ο τελικός είναι μονός και σε ουδέτερη έδρα και όχι με διπλά ματς, προσφιλής διαδικασία στις latin διοργανώσεις.

Η Ρίβερ Πλέιτ, που πέρυσι κατέβαλε την αντίσταση της Μπόκα στους περιπετειώδεις τελικούς και με τη ρεβάνς, ελέω επεισοδίων, να διεξάγεται στη… Μαδρίτη, στοχεύει στο να πάρει από την Μπόκα –και- τον τίτλο της τελευταίας ομάδας που κατέκτησε δύο σερί φορές το τρόπαιο (2000 με την Παλμέιρας, 2001 με την Κρουζ Αζούλ). Σε τελικούς οι «μιγιονάριος» έχουν 66% επιτυχία με 4/6 κατακτήσεις. Ωστόσο τη μόνη φορά που αντιμετώπισαν Βραζιλιάνους, το ’16, απέτυχαν ενάντια στην Κρουζέιρο. Αντίθετα, το… βιβλίο των συμμετοχών της Φλαμένγκο σε τελικούς είναι μικρό. Μια φορά τα κατάφερε, το 1981 ενάντια στη χιλιανή Κομπρελόα και πήρε το τρόπαιο επίσης σε σειρά τριών αγώνων: 2-1 στο Ρίο, ήττα 1-0 στο Σαντιάγκο, νίκη 2-0 και τίτλο στο ουδέτερο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης με ισάριθμα γκολ του Ζίκο.

Στα… του σήμερα, κατεβαίνουν πλήρεις και η Ρίβερ του Μαρσέλο Γκαγιάρδο και η Φλαμένγκο του Ζόρζε Ζέσους. Του Πορτογάλου Ζέσους ο οποίος ίσως γίνει μόλις ο δεύτερος μη Λατινοαμερικάνος που κατακτά το τρόπαιο μετά τον Κροάτη Μίρκο Γιόζιτς της Κόλο Κόλο το 1991.

 Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed